Davutoğlu: AK Parti'nin Hiçbir Zaman 'bekle Gör' Dış Politikası Olmayacaktır

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin tarihte olduğu gibi dış politikada ‘nesne’ değil, ‘özne’ olacağını belirterek,...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin tarihte olduğu gibi dış politikada ‘nesne’ değil, ‘özne’ olacağını belirterek, AK Parti’nin hiçbir zaman bekle gör dış politikası olmayacağını söyledi. Davutoğlu, bu yıl açılacak büyükelçilik ve başkonsolosluklarla Türkiye’nin dünyada en çok temsil edilen 6’ıncı ülke konumuna ulaşacağına dikkat çekti.

AK Parti Ankara İl Başkanlığı tarafından düzenlenen siyaset akademisi okulunun açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, lider ülke üzerinde durdu.

Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın önemine dikkat çeken Davutoğlu, böyle bir coğrafyayı kabul etmeyip, başka bir coğrafyaya taşınma gibi bir şeyin söz konusu olamayacağını belirterek, bu coğrafyanın heyecan ve anlam yüklü olduğunu kaydetti. Davutoğlu, rahat ve huzurlu olduğu düşünülen bazı ülkelerin heyecansız dışişleri bakanı olmaktan ise zorluklarla mücadele eden tarihe mühür atmış bir ülkenin dışişleri bakanı olmaktan şeref duyduğunu dile getirdi. Türkiye’nin coğrafi konumu dolayısıyla hem Avrupa ülkesi hem Asya ülkesi hem Afrika ülkesi hem de Amerika ülkesi olduğunu aktaran Bakan Davutoğlu, “Böyle bir ülkenin birilerinin söylediği gibi tek taraflı dış politikası olabilir mi? Avrupa’ya yönelelim Asya’ya arkamızı dönelim diyebilir mi?” dedi.

Reklam
Reklam

"AK PARTİ'NİN DIŞ POLİTİKASINDA BEKLE GÖR OLMAYACAK"

Coğrafyanın olduğu gibi tarihinde değişemeyeceğini bildiren Davutoğlu, tarihin önünde olmanın önemine dikkat çekti. Türk milletinin tarihte özne bir millet olduğunu anlatan Davutoğlu, nasıl ki tarihte başkent olan bir şehrin sıradan bir şehir olamayacaksa, tarihte özne olmuş bir milletin de bir daha sıradanlaşamayacağını belirtti. Böyle bir coğrafyada iddialı olmak gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, onun için de AK Parti iktidarları döneminde hiçbir zaman ‘bekle gör’ şeklinde bir dış politikanın olmayacağını, çünkü ‘bekle gör’ün nesne olma anlamına geldiğini ifade etti.

Parti hükümetinin geniş dış politikasını gözler önüne sermek için bazı rakamlar veren Bakan Davutoğlu, kendilerinden önce 94 büyükelçilik bulunduğunu şimdi ise 126’ya çıktığını söyledi. Davutoğlu, yine 191 başkonsolosluk sayısının 220’lere ulaştığını bu rakamlarla dünyada temsil edilen ülkeler arasında 9’uncu sırada olunduğunu kaydetti. Davutoğlu, bu yıl açılacak büyükelçilik ve başkonsolosluklarla temsil sayısının 232’e ulaşacağını belirterek, böylece temsil edilen ülkeler arasında Türkiye’nin 6’ıncı sıraya çıkacağını vurguladı.

Reklam
Reklam

"TARİHİN EN BÜYÜK DIŞİŞLERİ OPERASYONUNU YAPTIK"

Türkiye’nin diğer gelişmiş ülkelerden farklı olarak en önemli değerinin insan olduğunu dile getiren Davutoğlu, devletin insanına verdiği değeri de bir örnekle anlattı. Türkiye Cumhuriyet tarihinin bile ötesinde tarihin en başarılı dış politika başarısının bir hafta 15 gün içerisinde Libya’nın çeşitli bölgelerinden 25 bin Türk vatandaşının burnu bile kanamadan sevk edilmesi olduğunu söyledi. Davutoğlu, o günleri de bir hafta boyunca uykusuz geceler ve şükür secdeleri ile anlattı. Davutoğlu, Türkiye’yi bu kapasiteye AK Parti’nin getirdiğini sözlerine ekledi.

BAKAN DAVUTOĞLU'NA DOĞUM GÜNÜ PASTASI SÜRPRİZİ

Davutoğlu, konuşmasının ardından partililerin sorularını cevaplarken, genç bir kızın Erasmus programı talebine de kayıtsız kalmadı. Bu arada partililer Bakan Davutoğlu'na 54. yaş günü dolayısı ile pasta sürprizi yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: