Davutoğlu: Ak Parti'nin Oylarının Yüzde 41'e Gerilemiş Olması Muhasebe Etmemiz Gereken Bir Olgu (3)

"BİR ANLIK DAHİ KAOTİK BİR TABLOYA İZİN VERMEYİZ" Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugün MKYK'da da konuştum. Geldiğimiz temel ilke şu.

"BİR ANLIK DAHİ KAOTİK BİR TABLOYA İZİN VERMEYİZ"
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugün MKYK'da da konuştum. Geldiğimiz temel ilke şu. En önemli husus, Türkiye'nin menfaatidir. Bir anlık dahi kaotik bir tabloya izin vermeyiz. Buradan halkımıza seslenmek istiyoruz, müsterih olsunlar. Bakın, bir taraftan bakanlar kurulu olarak toplandık, bir taraftan da bakanlarla toplanıp ekonomiyle ilgili alınması gereken talimatı verdim. Nerede kaldık deyip yola devam ederiz. Yeter ki en ufak bir dakika bile kayıp olmasın" dedi.
"HÜKÜMET İŞLEYİŞİNDE HİÇBİR AKSAMA OLMAYACAK HERKES EVİNDE RAHAT UYUSUN"
Davutoğlu, "Hükümet işleyişinde hiçbir aksama olmayacak. Piyasalara söylüyorum, iş adamlarımıza söylüyorum, STK'lara sesleniyorum herkes evinde rahat uyusun. O tecelli eden şeyi doğru anlayıp yolumuza devam ederiz. Süreklilikte sıkıntı olmaz" ifadelerini kullandı.
"HER TÜRLÜ MÜZAKEREYİ DE AÇIK YÜREKLİLİKLE YAPMAYA HAZIRIM"
Koalisyon hükümetinde müzakerelere açık olduğunu belirten Davutoğlu, "Diğerleri yol kapatmayı denerse, her ihtimali de düşünürüz. Diğer partiler iş birliği yaparsa bunu konuşuruz. Hiçbir opsiyonu dışlamadan. Ama bu olmuyorsa başka şeylere gerekiyorsa, onlara da açık. Onlar kendi aralarında bir şey yapacaksa ona da açıktır. Önemli olan meşruiyet sınırları içinde kalmak, iki samimiyet. Tiyatro oynamaması lazım kimsenin. Her muhalefet partisi ile görüşmemi ilkeli yapacağım. Her türlü müzakereyi de açık yüreklilikle yapmaya hazırım" dedi.
"BİR KAOS ÇIKAR, YARI VESAYETÇİ YAPI ÇIKAR DİYE ARA REJİM GİBİ YOL ALMAYA KALKARSA KARŞILARINDA DİK DURURUZ"
Davutoğlu, "Ben kırmızı çizgi tabirini hiç kullanmadım. Çünkü siyaset çizgiler değil, istikametle yürür. Opsiyonları daraltmış olursunuz. Her türlü konuyu görüşmeye hazır olmak lazım. Görüşürken ben bu konuya katılmıyorum dersiniz. Bu siyasetin doğasına da uygun değil. Ama şey yapmayacağımız ilkeler var. Bir kaos çıkar, yarı vesayetçi yapı çıkar diye ara rejim gibi yol almaya kalkarsa karşılarında dik dururuz. Bize oy veren seçmenlerime dönüp söylüyorum. Tek bir oyun dahi zayii olmaması için dimdik ayaktayız. Bize rağmen birisi kaosa oynarsa karşılarında dururuz. Uzlaşı gerekiyorsa koalisyon için ona da hazırız. Türkiye'yi riske atacak şekilde, ekonomiyi dalgalandıralım, AK Parti'ye bir darbe daha vuralım, şu veya bu yolla modelizasyon olmaz. Bizim parlamento grubumuz sadakatini ispat etmiştir" diye konuştu.
"KIRMIZI ÇİZGİLERDEN DAHA ÇOK, AHLAKİ SİYASİ İLKELERİMİZ VAR"
Davutoğlu, "Kırmızı çizgilerden daha çok, ahlaki siyasi ilkelerimiz var. Bu anlamda da, ben Ak Parti'nin kurumsal kimliğine önem veririm. Balkon konuşmasından önce topladım arkadaşlarımı, ben şunları şunları söyleyeceğim, farklı bir şey var mı dedim. Doğru söylüyorsunuz dediler. İstişare ederek çıktım. Ertesi gün kurulları işletmeye başladım, şimdi de devam edecek" diye konuştu.
"BAŞKANLIK SİTEMİNİ HALK UYGUN GÖRMEDİĞİNİ VERDİĞİ OYLARLA BU YETKİYİ BİZE VERMEDİ"
Seçmenin verdiği oylar ile başkanlık sistemini istemediğini belirttiğini söyleyen Davutoğlu, "Biz başkanlık sistemine geçmeyi tasavvur ettik. Söyledik halk bunu uygun görmediğini bir şekilde verdiği oylarla bu yetkiyi vermedi bize. O zaman şimdi var olan sistemi işletmektir bizim görevimiz. Küsemeyiz sırtımızı dönemeyiz" dedi.
"CUMHURBAŞKANIMIZ KOALİSYON MÜZAKERELERİNİN PARÇASI DEĞİLDİR"
Koalisyon müzakerelerine ilişkin Davutoğlu, "Şu anda yeni bir tablo var, herkes bu tabloyu var olan sistem içinde yönetmekle zorunludur. Sayın cumhurbaşkanımızın pazartesi günkü yapmış olduğu açıklamayı bütün partilerin iyice okumasını dilerim. Sayın cumhurbaşkanımız bu tutumuyla krizi çözen bir makamdır. Rolleri dağıtacak ve yönetecek kişi cumhurbaşkanıdır. Kişi nerede ise makamı orasıdır. Sistem değişmediğine göre artık taşların yerine oturtulması lazım. Herkes kendi görevini yetik ve sorumlulukları dahilinde üzerine düşeni yaparsa bir uzlaşı doğar. Cumhurbaşkanı makamına böyle bir şekilde yaklaşılmasını kesinlikle kabul etmem. Cumhurbaşkanın sayın Baykal ile konuşması olumludur. Koalisyon partiler arasında olur. Koalisyon müzakeresi olmaz bu. Sayın Cumhurbaşkanımız koalisyon müzakerelerinin parçası değildir. Parçası haline getirmek de doğru değildir. Gelin güzel bir başlangıç yapalım. Şimdi rasyonel davranma zamanı" diye konuştu.
Hakime TORUN / ANKARA (DHA)

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: