Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'nin Arap Ligi’nin aldığı kararları uygulamaması halinde yaptırımların ağırlaşacağını belirterek, "Ümit ederim ki herhangi bir dış müdahale olmaksızın bu gelişmeler yaşanır." dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Alain Jupe’yi makamında kabul etti. İki bakan yaptıkları görüşmenin ardından ortak bir basın toplanışı düzenledi. Görüşmede bölgesel konuları ele aldıkları kaydeden Bakan Davutoğlu, “Suriye konusunda çabalarımız sürecek. Biz ümit ediyoruz ki, Ortadoğu'da halkların istediği şeffaflık konusunda gerçekleşir. Ümit ederim ki herhangi bir dış müdahale olmaksızın bu gelişmeler yaşanır. Ama halklara karşı yapılan katliamlar karşısında, Suriye’de olduğu gibi kayıtsız kalmamız imkansızdır.” ifadesini kullandı.
Davutoğlu, yaptığı görüşmelerde terörle mücadele konusunda görüşlerini dile getirdiklerini söyledi. Terörle mücadele konusunda birlikte çalışma kararlılığını teyit ettiklerini kaydeden Davutoğlu görüşmede şu konuların konuşulduğunu açıkladı: “Yıllık ticaret hacminin 15 milyar euroya çıkması için ortak eylem planı oluşturmayı kararlaştırdık. Kültürel geliştirme konusunda mutabakata vardık. AB ilişkileri konusunda Türkiye’nin hedefi stratejik bir hedeftir. AB’ye tam üyelikten sapmıyoruz. Bu konuyu kendisi ile paylaştık. Ekonomik kriz, özellikle Türkiye’nin AB’ye yapacağı katkıları daha da anlamlı kılmıştır. O bakımdan biz AB ülkeleri ve Fransa’nın bütün bu ilişkileri değerlendirmesinde fayda görüyorum. Ben kanaatlerimi paylaştım. Bu değerlendirmeyi yapmalarını bekliyorum.”
1915 olayları kapsamında Fransa’da yapılan tartışmalarla ilgili de görüşlerini aktardığını kaydeden Bakan Davutoğlu, Türkiye’nin tarih komisyonu kurması konusunda Fransa’nın bir çağrıda bulunduğunu ve kendisinin de bu çağrıyı kabul ettiğini söyledi. Davutoğlu şöyle konuştu: "Biz kendi tarihimizin ve başka ülkelerin tarihi konusunda tartışmaya hazırız. Ama şuna hazır değiliz, bu tartışmada bizim kendimizi savunmaya karşı alan yasalara karşıyız. Fransa’daki senatoda olan yasa da böyle bir yasadır. Ben bunu kendilerine de ifade ettim. Bu yasa, Fransa'nın entelektüel geleneğine ve fikir özgürlüğüne aykırıdır."
Davutoğlu, AB konusunda müzakereler gündemdeyken vize konusunda verilen taahhütler olduğunu hatırlatarak, artık vize konusunda bir müzakerenin başlaması gerektiğini kaydetti. Bölgesel konuları da yaptıkları konuşmada ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, halklara yönelik yapılan şiddetin karşısında olduklarını belirtti. Bu bağlamda Suriye’de yapılanların herkes tarafından görülmesi gereken bir konu olduğunun altını çizen Davutoğlu, “Bu konuda çabalarımız sürecek. Biz ümit ediyoruz ki, Ortadoğu'da halkların istediği şeffaflık konusu gerçekleşir. Ümit ederim ki herhangi bir dış müdahale olmaksızın bu gelişmeler yaşanır. Halklara karşı yapılan katliamlar karşısında, Suriye’de olduğu gibi, kayıtsız kalmamız imkansızdır.” diye konuştu.
Davutoğlu'na, Suriye’ye yapılacak bir müdahale olup olmadığı soruldu. Ocak ayından bu yana Suriye’de yaşanan olaylarla ilgili Suriye yönetimini çok uyardıklarını belirten Davutoğlu, “Bu çabalara rağmen Suriye yönetimi halkın isteklerini dikkate almak yerine halkına silah doğrulttu.” dedi. Bu tutumda ısrar etmesi ile birlikte Türkiye’nin de Suriye’ye karşı tavır aldığının altını çizen Davutoğlu, şöyle konuştu: “Arap Ligi Suriye konusunda ciddi kararlar aldı. 2 gün önce, katıldığımız toplantıda da kapsamlı istişareler yaptık. Şu anda en önemli mesele bu kanın durması için yönetime baskının artırılmasıdır. Arap Ligi’nin gözlemci göndererek kontrol masası oluşturma konusuna gerekli desteği veriyoruz. Eğer bu olumlu karşılık bulmazsa tabii o zaman bir takım müeyyidelerin uygulanması gerekir. Çünkü hiç kimse dünyanın gözü önünde bu silahları yöneltemez. 1982’de bu yapıldığında kimse tepki vermemişti. Ama artık dünya 1982’deki gibi değil. Öncelikli hedefimiz Arap Ligi’nin aldığı kararların uygulanması, bu uygulanmazsa tabii bir takım tedbirlerin alınması gerekir ki, bu katliam dursun.”
“SURİYE’YE MÜDAHALE BM GÜVENLİK KONSEYİ'NİN ALDIĞI BİR KARARLA YAPILMALI”
Fransa Dışişleri Bakanı Alain Jupe ise Ermeni meselesi konusunda Fransa’nın ödev verecek bir ülke olmadığını kaydetti. Fransa’nın bir tarih komisyonu kurulması ve ev sahipliği yapması konusunda önerilerinin olduğunu kaydeden Dışişleri Bakanı Jupe, “Suriye konusunda Türkiye ile mutakabat içindeyiz. Aynı görüşleri paylaşıyoruz. Artık gayretleri birleştirmemiz ve daha ağır yaptırımlar uygulamamız lazım. BM Güvenlik Komisyonu'nun da konu ile ilgili çalışmalarının hızlanması ve bölge ülkeleri ile iş birliğinin artırılması gerekiyor. Biz tek taraflı bir müdahalenin uygulanmasına karşıyız. BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı bir kararla bunun yapılması taraftarıyız.” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz