Davutoğlu: Bana isimlerini verdiler

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Habertürk'te katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Habertürk televizyonundaki "Türkiye'nin seçimi 2015" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

DURDURULAN MİT TIR'LARI

Programda durdurulan MİT TIR’larıyle ilgili konuşan Başbakan Davutoğlu “ Türkiye hiçbir yerde terör örgütlerini desteklemedi. Türkmen cephesi bizden yardım talep etti, 'Türkiye elini uzatmazsa katliamdan geçiriliyoruz' dediler. İzin almadan bir yere baskın yapmak kimin haddine?” dedi.

Veyis Ateş’in MİT TIR'larında ne vardı sorusuna Davutoğlu “Çok açık söylüyorum. Devlet idare ediyoruz, oyun oynamıyoruz. Biz talimat vereceğiz Türkmenleri koruyacaksınız diye, başka bir beyefendi veya paralel yapı, bir grup hükümeti zaafa uğratmak için gelip orada onu yapacaklar, ve bu da bir basın özgürlüğü olacak öyle mi? Amirinden izin almadan kimin haddine bir yere baskın yapmak? Amirleri kim onların? Hükümet. Hükümeti kim seçmiş? Millet. Millete yönelik bir eylemdir bu. Onların görevi değil” şeklinde cevap verdi.

Reklam
Reklam

Başbakan Davutoğlu durdurulan TIR’larla ilgili olarak “Peki içinde ne var? Açık söyleyeyim, içinde ne olduğu kimseyi ilgilendirmez. Gidilen yer ilgilendirir, hedef ilgilendirir. Lojistik destek dedik, insani yardım dedik, bizim sınırımızda bir savaş seyrediyorsa o savaşın Türkiye'ye gelmemesi için eğer o tedbir o gün alınmamış olsaydı, mülteci sayısı 1500 daha artabilirdi. TIR'ların durdurulmasından sonra Türkmenler büyük kayıplara uğradı” dedi.

İktidar olmaları durumunda 8 Haziran'da hükümet programında öncelikle devreye alacakları yapısal konuları içeren 10 maddeyi tespit ettiklerini belirten Davutoğlu, söz konusu 10 maddenin, hükümet programının çerçevesini oluşturacağına vurgu yaparak, "Başka maddeler de olacak. Hükümet programı çok daha geniş ama bunlara öncelik vereceğim" dedi.

Başbakan Davutoğlu, 10 maddeden birincisinin "Anayasa" konusu olduğunu söyledi. Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Seçim neticesi ne olursa olsun buradan da muhalefet partilerine sesleniyorum, Türkiye artık 12 Eylül anayasasını taşıyamıyor. Onun için yeni toplum sözleşmesini bizzat kaleme almıştım. 8 Haziran'dan itibaren muhalefet partilerine çağrı yapacağım, gerekirse bir araya gelelim, şimdiden söylüyorum, şimdiden bunu davet olarak kabul edebilirler, birlikte oturup şimdiye kadar gerçekleşmemiş bir şeyi birlikte yapmaya çalışalım. Anayasa, sivil bir anayasa."

Reklam
Reklam

Çözüm Süreci

Davutoğlu, söz konusu maddelerden ikincisinin Çözüm Süreciyle ilgili olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“İkincisi, en çok acil ve hiçbir zaman gündemimizden düşmeyecek olan Çözüm Süreci, Diyarbakır'dan bunu zikrediyorum. Bugün Diyarbekirli sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldiğimizde de üzerinde durdum. Seçim neticesi ne olursa olsun çözüm süreci istikametinde devam edecek.

"Toplumsal uzlaşı..."

Davutoğlu, üçüncü maddenin ise "toplumsal uzlaşı" olduğunu kaydetti. "Burada kastettiğim, bütün toplum kesimlerinin, görüşlerini ifade edebileceği, bir iletişimin canlı olacağı bir dönem" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Çünkü eğer bir Anayasa reformu yapabilirsek durum farklılaşabilir ama nihayetinde 4 yıl seçimsiz bir dönem olacak, ilk defa. Bu dört yıl içinde katılımcı demokrasiyi teşvik edecek şekilde şu veya bu sorunları bünyesinde taşıdığı düşünüldüğü bütün toplum kesimleriyle yani derdi olan herkesle yeni bir iletişim kanalının açılması.

"Ekonomi yönetimi mekanizması"

Reklam
Reklam

62. Hükümeti kurarken Çözüm Süreci ve güvenlik mekanizmalarını kurduklarını hatırlatan Başbakan Davutoğlu,"Yeni dönemde bir de ekonomi yönetimi mekanizması şeklinde, bizzat başkanlığımda ve ilgili bütün birimlerin olduğu, ekonomide yapısal dönüşümü takip eden bir mekanizma kuracağız" diye konuştu.

Mesleki eğitimi

8 Haziran'dan itibaren hayata geçirecekleri yapısal maddelerin beşincisini "istihdam' oluşturacağını ifade eden Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:

" Bu seçim çerçevesinde bütün Türkiye'yi gezdim ve gördüm ki birçok sorun var ama bizim geleceğe dönük en önemli meselemiz ekonomik istihdamı arttırmak, özellikle de genç istihdamı, gençlerin istihdamı. Caddelere çıktığımızda her şehirde çocuklar karşılıyor. Dinamik bir nüfusumuz var ve bu dinamizmin sürmesini istiyoruz. Ama onun için istihdamın artması lazım."

Taşeron işçiler

Değişik toplum kesimlerinin hepsini kuşatmaya çalıştıklarını ifade eden Davutoğlu, "Bu çerçevede ilk yapacağımız şeylerden biri taşeron sorununu kökünden çözeceğiz. Bu, dinledikçe üzüldüğüm hususlardan biridir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"Kapsamını genişletmeyi düşünüyoruz"

Emeklilerle ilgili yapılan şeylerin çoğunun bilinmediğini dile getiren Başbakan Davutoğlu, "Bütün emeklilerimize enflasyon üzeri bir gelir verecek bir düzenleme yapacağız. Bunu Kılıçdaroğlu veya başkaları gündeme getirdiği için değil, zaten biz yaptığımız için açık yüreklilikle söylüyorum. Yaptığımız bir şey. Dolayısıyla bunun kapsamını genişletmeyi düşünüyoruz" dedi.

Davutoğlu, sosyal yardımların çok geniş bir perspektifte gerçekleştirildiğini vurgulayarak, "Bunları tek bir şemsiyeye toparlamak için bir çalışma yürüteceğiz." diye konuştu.

Şeffaflık

"Önümüzdeki dönemde özellikle siyasetin, ekonominin ve siyaset ekonomi ilişkilerini tanımlayacak şeffaflıkla ilgili yasayı süratle devreye sokacağız" diyen Davutoğlu, bu konuda açıklama yaptığını da hatırlattı. Başbakan Davutoğlu toplumun, siyasilerin ve bütün kesimlerin şeffaf şekilde kamuoyunun önünde olması gerektiğini vurguladı.

Yargı reformu

Başbakan Davutoğlu, 8 Haziran'da acil devreye alacakları 10 maddeden sekizincisinin yargı reformu olduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

Başbakan Davutoğlu, bunu uygulamada yakından takip edeceklerini dile getirerek, "Tuz kokarsa diye bir tabir var. Yargıya güvenin tam ve mutlak olması lazım" dedi.

"Yıpranan bürokrasiyi yeniden yapılandırmak"

Acil devreye alacakları 10 maddeden dokuzuncusunun yıpranan bürokrasiyi yeniden yapılandırmak olduğunu açıklayan Davutoğlu, "Paralel yapılar, diğer şeyler, KPSS birçok şeyler yaşandı. Geçmişte de başka türlü yıpranmalar vardı. Bürokrasiyi rasyonel zeminde, ehliyet ve liyakat sistemine göre yeniden yapılandıracağız" diye konuştu.

"Şehirler yeniden yapılandırılacak"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, devreye alacakları 10 maddeden sonuncusunun da bütün şehirlerin yeniden yapılandırılması için ayrı master planı hazırlamak olduğunu bildirdi.

"Bir niyet problemi var"

Başbakan Davutoğlu, bugün alanda da devlet tarafından gelen bir baskıdan kimsenin bahsedemeyeceğini belirterek, "Ama Çözüm Süreci'ni kendisi için fırsat gibi görüp alanda kendi tahakkümünü kurmak isteyen bir örgüt baskısından herkes bahseder" dedi.

Reklam
Reklam

Davutoğlu, 90'lı yıllarda yanlış uygulamaların bir benzerini örgütün bugün yaptığını, HDP'nin de buna göz yumduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önceki gün Siirt'teydim bana isimlerini verdiler. Beş genç, 14-17 yaşlarında, dağa kaldırılıyor. Aileleri de tehdit ediliyor. 'Eğer 7 Haziran'da senin orada şu neticeyi görürsek bırakacağız, görmezsek bırakmayacağız' diye, muhtarlar tehdit ediliyor. Bunların karşısında tedbir alacağız. Önemli olan şu farkın görülmesi, Çözüm Süreci dediğimiz şey demokratikleşmeyle birlikte gelişen bir süreç. Bunun gereğini biz devletin bugün sorumluluğunu üstlenen AK Parti kadroları olarak yaptık. Cumhurbaşkanımız başbakanken birçok riski alarak bunu yaptı. Şimdi biz aynı kararlılıkla sürdürüyoruz ama 1 Ekim'de görüştüğümüz Demirtaş, Çözüm Süreci ve bir sürü konuda mutabık kaldığımız Demirtaş, eğer 6 Ekim'de 'ayaklanın, silahlanın' diye tweet atıyorsa, burada bir zihniyet problemi, bir niyet problemi var demek. Bizim açımızdan Çözüm Süreci kendi doğası içinde seyrediyor. Hiçbir zaman kesilmedi. Kesintiye uğrayan şey, bununla ilgili olarak belli tarafların kendi gündemlerini dayatma çabası sebebiyle aksayan hususlar."

Reklam
Reklam

Başbakan Davutoğlu, "silahsızlanma" konusuna değinerek, şunları kaydetti:

"Allah aşkına nasıl izah edebilir, batıda bu kadar demokrasi söyleminin üzerine gel doğuda hala silahlanmayı mazur göster. Bir kere duydunuz mu Demirtaş'tan, 'artık silaha son vermek lazım, silahı gömmek lazım, silahla mücadelenin bitmesi lazım' diye bir şey duydunuz mu Demirtaş'ın ağzından? PKK'ya dönüp 'Biz burada siyasi mücadele yapıyoruz. Siz niye bunu engelliyorsunuz? Bırakın biz bunun gereğini yapalım' diye duydunuz mu? HDP'ye destek veren aydınlar ki çoğunu tanıyorum, o destek mesajının içinde 'HDP de PKK ile arasına mesafe koymalı ya da PKK silah bırakmalı' diye bir çağrıda bulunabiliyorlar mı? İşte Çözüm Süreci'nin kilitlendiği yer orası. Silahlar bırakılacak mı, bırakılmayacak mı? Bize çıkıp söylemeleri lazım. 'Biz silahı bırakacağız' dediklerinde, Türkiye demokratik bir ülke her şey konuşuluyor, konuşulur. Her şey, hiçbir sınır tanımadan. Ama 'benim elimde silah olacak, ben de bu silahı istediğim zaman kullanacağım, 7 Haziran'da barajı aşarsam ne ala ama aşamazsam silahlı mücadele edeceğim' gibi bir yaklaşımla gelinirse işte o zaman Çözüm Süreci bizim öngördüğümüz doğrultuda devam eder ama Çözüm Süreci'nin muhatabı olmak niteliğini bu unsurlar kaybeder."

Reklam
Reklam

Davutoğlu, "Çok açık Demirtaş'a söylüyorum, evvelsi gün Siirt mitingimize katılan 3 kızımız Elif, Yeter ve Merve, HDP bürosu önünde saldırıya uğradı, yapsın gereğini. O HDP bürosundaki kişi de belli, gözaltına alındı. Abdurrahim Fırat Erzurum'da, Van'da Burhan Kayatürk, Siirt'te Yasin Aktay HDP'liler tarafından saldırıya uğradı. Bakın 'HDP'liler tarafından' diyorum. Ankara'da, İstanbul'da afaki konuşmak kolay, bir kere kınadı mı bu yapılanları?" diye sordu.

"İşkence kaydı yok"

Türkiye'nin denetime de açık bir ülke olduğunu dile getiren Davutoğlu, çeşitli kuruluşların işkence raporları yayımladığını anımsatarak, "Şu anda Türkiye tek bir işkence kaydı bile geçmeyen bir ülke. İşkenceye sıfır tolerans dedik ve sıfır tolerans gerçekleşti" dedi.

"Türkiye siyasetinin öznesi olduklarını" vurgulayan Davutoğlu "Kimse öyle veya böyle bir kriz senaryosu üzerinde, Türkiye'de seçimle deviremedikleri AK Parti'yi 'şiddetle, terörle devirelim' gibi bir yönteme girerse bilsinler ki şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da karşılarında dimdik dururuz ve milletle birlikte bu sefer bütün bu şiddet ve terör hesabı yapanlardan hesap sorarız" diye konuştu.

(AA)

Anahtar Kelimeler: