Davutoğlu: Bizim için şehit hükmündedirler

Memleketi Konya'ya bir ziyaret gerçekleştiren Başbakan Davutoğlu, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mecidiyeköy'de bir inşaatta meydana gelen ve 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasıyla ilgili, "Onlar alın teriyle emekleriyle helal rızık için çalıştılar, bu yönleriyle de bizim için bir şehit hükmündedirler. Aileleriyle ilgili de gerekli tedbirleri almayı düşünüyoruz" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 10 kişinin hayatını kaybettiği İstanbul'daki asansör kazasının yarın Bakanlar Kurulu'nun ilk gündem maddesi olacağını belirterek,"Detaylı bir şekilde incelemeleri, soruşturmaları yaptıktan sonra gereken her türlü tedbiri almak konusunda tereddüt etmeyiz" dedi.

Reklam
Reklam

Şişli Mecidiyeköy'de 10 işçinin hayatını kaybettiği rezidans inşaatında meydana gelen asansör kazasını sorulması üzerine Davutoğlu, idari soruşturmanın başlatıldığını belirterek, "'Maalesef 10 işçimiz 10 canımız asansörün raydan çıkmasıyla vefat ettiler. Her şeyden önce vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Çok acı üzüntü verici bir olay. Bu olayın oluş şekli varsa bir ihmal veya başka sebepler, bu sebepler derinlemesine araştırılacak. Kamuoyunun şunu bilmesini isterim ki bu tür olaylarda biran bile tereddüt etmeden gerekli her türlüaraştırmayı soruşturmayı yapar, bir daha böyle bir olayın yaşanmaması içinde her türlü tedbiri alırız" dedi.

Yarın bakanlar kurulu toplantısında olayı detaylı olarak değerlendireceklerini vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"İki boyutuyla değerlendireceğiz. Birincisi tek başına bu olayın açıklığa kavuşturulması ve bu olayla ilgili hiçbir hususun karanlıkta kalmaması.Gün boyu takip edeceğim. İkinci boyutu ise yarın iş güvenliği konusunda genel olarak alınması gereken tedbirleri ele alacağız. 2012 Haziran kapsamlı bir iş güvenliği yasası çıkardık. Bu yasada eğer aksayan yönler varsa, bu olay eğer bize aksayan yönleriyle ilgili bir işaretsunarsa bu konuda da her türlü yasal tedbiri alırız. Eğer yasada bütün hususlar göz önüne alıp ortaya konulmuş ise ve buna rağmen bu olay olmuşsa oradaki idari yada adli bir tedbir almak gerekiyorsa bunları alacağız. Yarın bakanlar kurulunun en önemli gündem maddesi bu olacak. Detaylı bir şekilde incelemeleri, soruşturmaları yaptıktan sonra gereken her türlü tedbiri almak konusunda tereddüt etmeyiz. Bu kapsamda da bütün ilgili tarafların bundan sonra bu olayların olmaması için yapabilecekleri katkılar, öneriler varsa hükümetimize iletmeleri konusunda da çağrıda bulunuyorum. Onlar alın teriyle helal rızık için çalıştılar. Bu yönleriyle de bizim için bir şehit hükmündedirler. Aileleriyle de ilgili gereken tedbirleri alacağız. Ailelerine başsağlığı diliyorum."

Reklam
Reklam

Davutoğlu, "Çalışma Bakanı denetimler konusunda bir eksiklik olduğuna dahil bir bilgi ulaştırdı mı?" sorusuna, "Bu konuda araştırmalar, incelemeleri soruşturmalar sürüyor. Gerekli incelemeler yapılmadan erken hüküm vermek istemeyiz. Tamamlayınca kamuoyunu aydınlatacak bilgiler vereceğiz" dedi.

"Ailelere maddi destek mi verilecek?"sorusuna Davutoğlu, "Ailelere hukuki anlamda atılması gereken her türlü adım atılacaktır. Çalışma Bakanımızda bu çalışmaları yürütüyor. Herhangi birdestek olur mu? Bunu yarın ki bakanlar kurulu toplantısında değerlendiririz" cevabını verdi.

-"MESELE SADECE HUKUKİ MEVZUAT DEĞİL"-

ILO sözleşmesine ilişkin ise Davutoğlu, "Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde iş güvenliği hangi şartlarda sağlanıyorsa, onu sağlamak için her türlü tedbiri alırız. Bunları da yarın Bakanlar Kurulu'nda ele alacağız. Mesele sadece hukuki mevzuat değil, dünyanın en iyi yasasını çıkarsanız insan faktörü önemli. Denetim görevlilerinin, iş güvenliği ile ilgili sorumluların yasal mevzuatın özünü teşkil eden sağlam bir bilince sahip olmalı. Aksi taktirde aldığımız yasal tedbirler baypas edilmeye çalışılırsa iş kazaları yaşanması kaçınılmaz. Hem yasal tedbirler alacağız hem de bu bilinci yaygınlaştırmak için atılması gereken adımları atacağız" diye konuştu. (ANKA)

Reklam
Reklam