Davutoğlu: Bölgemizde hiç bir mezhepsel soğuk savaşa izin vermeyeceğiz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Ortadoğu'da hiç bir mezhep çatışmasını mazur görmeyeceğini ve bu konudaki...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Ortadoğu'da hiç bir mezhep çatışmasını mazur görmeyeceğini ve bu konudaki tutumunun açık olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Bölgemizde hiç bir mezhepsel soğuk savaşa izin vermeyeceğiz. Hiç bir mezhep çatışmasının parçası olmadık. Olmayacağız." dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, Sakarya'nın Sapanca ilçesinde Güral Otel'de düzenlenen 'Yurtdışı Hizmetleri Konferansı-Küresel Gelişmeler Yeni Perspektifler' toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu; Suriye, Bahreyn, Şam, Lübnan ve Mısır'da yaşanan siyasal gelişmelerin mezhepsel çatışmaya yol açabileceğini açık şekilde gösterdiğini kaydetti. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, mezheplere karşı saygıdan kaynaklanan anlayışıyla, bu mezhepsel çatışmaları minimize edecek eylem planı geliştirilmesinin kendileri için büyük önem arz ettiğini ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Öyle bir tablo ortaya çıktı ki sanki İslam dünyası, Şii ve Sünni arasında büyük bir mezhepsel çatışma, rekabet ortaya çıktı. Buna karşın bizim bütün mezhepleri kuşatan, o mezheplere saygıyla yaklaşan, hiç bir mezhep çatışmasını mazur görmeyen bir anlayışımızı bölgede yaymak zorundayız. Türkiye'nin bu konudaki tutumu açıktır. Hiç bir mezhep çatışmasının parçası olmadık. Olmayacağız. Bu mezhep çatışmalarını ortadan kaldırmak için elimizden geleni geçmişte yaptık. Şimdi de yapmaya hazırız."

Bazılarının, ortaya çıkan bu kaotik durumdan istifade edebileceğini ve Müslümanların kutuplaşmasını tercih edebileceğini vurgulayan Davutoğlu, Türkiye'nin bütün bu kutuplaşmalara karşı net bir tavır aldığının altını çizdi. Bundan sonra da bu tavrını sürdüreceğini dile getiren Davutoğlu, "Bölgemizde yeni bir soğuk savaşa izin vermeyeceğiz. Mezhepler konusundaki bir soğuk savaşı biz istemiyoruz. Biz Ortadoğu bölgesinin bütün halklarının hangi mezhepten, hangi etnik kökenden gelirse gelsin, bir ve beraber yeni bir Ortadoğu'nun şekillenmesinden yanayız. Özellikle Ortadoğu'daki kadim Hristiyan geleneğiyle Müslümanlar arasındaki uyumu korumaya kararlıyız. Son gelişmelerden sonra bölgede Hristiyanların korunması gerektiği düşüncesi var. Bunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Suriye, söz konusun olduğunda Suriyeliler aziz bir kardeşimizdir. İster Müslüman olsun ister Hristiyan olsun, ister Arap ister, Hüseyni olsun, ister Dürzi olsun, bütün Suriyelileri kader birliği yaptığımız komşularımız, dostumuz, kardeşimiz olarak biliyoruz." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Gerek Suriye, gerek Lübnan, gerek Mısır'da, son dönemde Müslümanlar ile Hristiyanlar arasında ortaya çıkarılmaya çalışan deyimleri ortadan kaldırmaya kararlı olduklarını anlatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz Müslünamlar ile Hristiyanlar, Sünniler ile Şiiler arasında ilişkilerin geliştirilmesi, bu ortak kültürün korunması için her şeyi yapmaya hazırız. Geçmişte bütün İslam şehirleri hangi kültürden, hangi mezhepten olursa olsun barış ve huzur içinde yaşanan yerler olmuştur.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: