Davutoğlu Bulgaristan’ı uyardı

"Dostluğu zedeleyecek açıklamalardan kaçınmakta büyük bir fayda var"

ANKARA(ANKA) – Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 1913'ten sonra Türkiye'den göç eden Bulgarların Türkiye'de bıraktıkları mal ve mülkleri için 10 milyar dolar tazminat ödenmemesi halinde Türkiye’nin AB üyeliğini bloke etmekle tehdit eden, Bulgaristan’ın sağcı hükümetini uyardı. Davutoğlu, “Türk-Bulgar dostluğunun devam etmesi her iki ülkenin yararınadır. O dostluğu zedeleyecek açıklamalardan kaçınılmakta büyük bir fayda bulunmaktadır” dedi. Bu konuda Bulgaristan’dan resmi bir girişimi olmadığını da vurgulayan Davutoğlu, “Bu konular, komşu ülkeler arasında konuşulacak platform bellidir” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Ahmet Davutoğlu, Türkiye’yi ziyaret eden Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorin ile düzenlenen ortak basın toplantısında bir soru üzerine, “Türkiye, 10 milyar dolarlık tazminat ödemesi, AB üyeliğini bloke edeceğiz” tehdidinde bulunan Bulgaristan hükümeti uyardı.

Türkiye’nin komşu ülkeler çok yakın işbirliği ve tam entegrasyon ilişkisi içinde bulunmak istediğini birçok yerde vurguladığını belirten Davutoğlu, Türkiye’nin Bulgaristan ile işbirliğini geliştirdiğini. bu işbirliğinin bölgede model olacak kadar iyi olduğunu ve şimdiye kadar iki ülkenin çıkarına seyrettiğini de vurguladı.

Davutoğlu, Bulgaristan’daki seçimin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın oluşturulan yeni hükümetin Başbakanı Boyko Borisov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini, Erdoğan’ın kutladığını, kendisinin de Bulgar mevkidaşı ile birçok defa görüştüğünü belirterek bu görüşmelerin hep karşılıklı anlayış içinde gerçekleştiğini de söyledi.

-“2 MİLYONA YAKIN TÜRK BULGARİSTAN’DAN GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALDI”

Bulgaristan Başbakanının, yakın dönemde Türkiye’yi ziyaretinin beklendiğini anımsatan Davutoğlu, “Bundan sonra da Bulgaristan ile ilişkilerimiz hep bu anlayışla gelişecek” şeklinde konuştu. Davutoğlu şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

“Dünkü (Pazartesi günü) açıklama konusunda tabii bütün bu tarihte yaşananlar tek taraflı bir şekilde cereyan etmemişti. Bulgaristan’dan o dönemden Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan 2 milyona yakın Türk olmuştu. Dolayısıyla bu tarihi konuların tartışmaya açılması, tabii ki tüm kapsamı ile tartışmaya açılması gerektirir ki biçim açımızda, yani bugün ilişkilerin seyrettiği doğal seyir açısından aslında bu tartışmaların çok rasyonel yapılması icap eder.”

Daha önce bu konuların iki ülke arasında görüşüldüğünü ancak görüşmelerin bu kontekste, bu çerçevede değil, vakıflar ile ilgili olarak yürütüldüğünü ve bir işbirliği anlayışının olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Türk-Bulgar dostluğunun devam etmesi her iki ülkenin yararınadır. O dostluğu zedeleyecek açıklamalardan kaçınılmakta büyük bir fayda bulunmaktadır. Bundan sonra da her konuda Bulgar komşularımızla işbirliğini geliştirecek her türlü çalışma yapmaya devam edeceğiz.”

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Bulgaristan’ın uluslar arası mahkemeye başvurabileceğinin söz edildiğine dikkat çekilmesi üzerine de, bu konu üzerinde daha fazla konuşmanı doğru bulmadığını belirterek “Böyle resmi bir görüş intikal etmiş değil. Sadece haberler üzerinde Türk-Bulgar ilişkilerini tartışmayı doğru bulmam. Bize şu ana kadar ulaşmış herhangi bir resmi girişim yoktu. Böyle bir şey söz konusu değildir. Dediğim gibi Türk-Bulgar ilişkilerinin, çok güzel, örnek bir ilişki olarak devamı da her iki ülkenin menfaatine. Bu konular ülkeler arasında, komşu ülkeler arasında konuşulacak platform bellidir. Şu ana kadar böyle bir resmi girişim söz konusu olmamıştır. “(ANKA)

Reklam
Reklam