Davutoğlu - Kamal Amr Ortak Basın Toplantısı

Mısır Dışişleri Bakanı Kamal Amr ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün...

Mısır Dışişleri Bakanı Kamal Amr ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün gerçekleşen görüşmelerle ilgili olarak, "Bugün ele aldığımız konular, Türkiye ile Mısır arasında ikili ilişkilerin nasıl geliştirileceğinin ötesinde, Türkiye-Mısır dayanışmasının, bölgenin iki güçlü demokrasisinin dayanışmasının bölgede nasıl bir sinerji yaratacağı konusudur" dedi.

Türkiye'ye resmi bir zayiret gerçekleştiren Mısır Dışişleri Bakanı Kamal Amr ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ortak bir basın toplantısı düzenledi. Ankara Devlet Konukevi'nde gerçekleşen ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gerçekleşen görüşmelere ilişkin, "Türkiye ile Mısır arasında tarihi ilişkileri geliştirecek son derece önemli görüşmeleri gerçekleştirdik" derken, iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihin derinliklerine gittiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Davutoğlu, "Gerçekten tarihi bir siyasi dönüşümü barışçıl yollarla gerçekleştirin Mısır halkını ve onun yöneticilerini gerçekten tebrik ediyoruz" derken, Türkiye'nin Mısır'ın bu önemli tarihi geçisi sırasında her zaman yanında olma iradesini gösterdiğini ve bundan sonra da göstermeye devam edeceğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında 17 Kasım tarihinde Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi için 12 Bakan ve 14 Bakanlık mensubu ile Mısır'a bir ziyaret gerçekleştirileceğini belirterek, bu toplantının ise Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin en geniş katılımlı toplantısı olacağını söyledi. Bugünkü toplantıda da Mısır'da gerçekleşecek olan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın ön hazırlık çalışmalarını gerçekleştirdiklerini söyleyen Bakan Davutoğlu, 3.5 saatlik Katar dönüşünde de uçakta yine bütün stratejik arka planın değerlendirildiğini kaydetti.

BAŞLIK

"Türkiye - Mısır ilişkileri dinamik ilişkilerdir" diyen Bakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"2006 yılında Mısır'da 60 milyon dolarlık bir Türk yatırımı vardı, bugün Mısır'da 1.5 milyar dolarlık Türk yatırımı var. Bu 50 bin Mısırlık kardeşimize iş imkanı sunuyor. 500 milyon dolarlık bir katma değer sağlıyor. 300 girişimci 100 fabrika kurmuş durumda Mısır'da. Bu olağanüstü bir gelişmedir fakat potansiyelin hala gerisindeyiz.

Dış ticaretimiz 500 milyon dolarlar seviyesinden, son serbest ticaret anlaşması sonrasında 5 milyar dolarlar seviyesine çıktı. Potansiyelimiz bunun çok ötesindedir."

Türkiye ile Mısır arasındaki olumlu ilişkilerin bölgede bir sinerji oluşturacağını ifade eden Bakan Davutoğlu, "Bugün ele aldığımız konular, Türkiye ile Mısır arasında ikili ilişkilerin nasıl geliştirileceğinin ötesinde, Türkiye - Mısır dayanışmasının, bölgenin iki güçlü demokrasisinin dayanışmasının bölgede nasıl bir sinerji yaratacağı konusudur. Bu yeni sinerjinin bölgemizdeki tarihi dönüşüme de büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Çünkü Mısır, bölgemizin omurga ülkesidir. Mısır'daki her olumlu gelişme bölgeye büyük yansımalarla pozitif katkılarda bulunacaktır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: