Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'ye giderken indirilen Ermenistan uçağıyla ilgili olarak, "Biz insani yardım konusunda bir kısıtlama getirmiyoruz ama halkına savaş açmış bir rejimin silahlandırılması yönünde Türk hava sahasının kullanılmasına da izin vermiyoruz" diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Mısır Dışişleri Bakanı Kamal Amr ile ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ardından konuşan Mısırlı Bakan Kamal Amr, iki ülke arasındaki ilişkiler için, "Tarihi dönemlerine dönen köklü ilişkilerimiz bulunmaktadır. Bizim aramızdaki iş birliği sağlam temeller üzerine kurulmuştur. Halklarımız arasında kardeşlik bağlarımız var, bunun ötesinde kan bağımız var" dedi.
Türkiye'nin Mısır'daki devrim sırasında Mısır halkının yanında yer almasının kendilerini memnun ettiğini söyleyen Kamal Amr, "Bu tutumunuzu büyük - küçük her Mısırlı yad edecektir" diye konuştu. Hüsnü Mübarek sonrasındaki Mısır ile Türkiye'nin daha fazla işbirliğine ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Amr, "Türk kardeşlerimizin Mısır'a gelerek yatırımlar yapmaları çok önemli bir gelişmedir Bu bir düşüncenin uzantısıdır. Bu da Türk hükümetinin Mısır'a bakışının bir tezahürüdür. Mısır halkını desteklemek istiyorsunuz, biz o şekilde yorumluyoruz" şeklinde konuştu.
"2014 YILI MISIR, 2015 YILI DA TÜRKİYE YILI OLSUN"
Mısır Dışişleri Bakanı Kamal Amr, Türkiye ve Mısır arasındaki kültür ve turizm bağlamındaki ilişkilerin artırılması gerektiğini belirterek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na bir teklifte bulunduğunu söyledi. Amr, "2014 yılı Türkiye'de Mısır yılı, 2015 yılı da Mısır'da Türkiye yılı olması yönündeki teklifimin kabul görmesi ben de çok memnuniyet oluşturdu" derken, böyle bir uygulamanın iki ülke arasındaki kardeşliği daha da perçinleyeceğini kaydetti.
Mısır ile Türkiye'nin halklarına hizmeti ana hedef olarak gördüğünü ifade eden Kamal Amr, "İşbirliğimiz bölge istikrarına da katkıda bulunacaktır" dedi. Tarihte ilk defa Türkiye'nin 12 bakan ile Mısır'a bir ziyaret gerçekleştireceğini ifade eden Kamal Amr, bunun da Türkiye'nin Mısır ile olan ilişkilere gösterdiği ilginin bir göstergesi olduğunu söyledi.
"PATRİOT FÜZELERİNDE RESMİ BİR TALEP YOK"
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Ahmet Davutoğlu, Mısırlı bir gazetecinin Türkiye'nin NATO'dan Patriot füzeleri istediği yönünde haberler olduğunu ve bunun zamanlamasını sorması üzerine Bakan Davutoğlu değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin sınırlarının aynı zamanda NATO sınırları olduğuna dikkat çeken Bakan Davutoğlu, herhangi bir risk ortamı oluştuğunda NATO'nun ihtiyat ve ihtimaliyat planlamaları yaptığını kaydetti. Sınır ötesinden düşen toplar yüzünden 5 Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini ve bunun üzerine NATO'nun son derece net bir açıklama yaptığını hatırlatan Bakan Davutoğlu, NATO'nun ihtimaliyat planlamaları çerçevesinde hareket ettiğine dikkat çekti. Bakan Davutoğlu, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:
"Son dönemde bazı uluslararası basında yer alan hususlar, Patriotla ilgili bu ihtiyat ve ihtimaliyat planları içindeki gelişmelerdir. Şu anda Türkiye'nin bu konuda resmi bir talebi olmamıştır. Ama ihtiyat ve ihtimaliyat planlamaları içinde tabii ki bütün risk unsurları göz önüne alınır tartışılır, icap ettiği zaman, ülke güvenliği, NATO alanlarının güvenliği söz konusu olduğunda ittifak dayanışması içinde gerekli adımlar atılabilir. Ancak şu aşamada, dediğim gibi, resmen iletilmiş bir talep yok, ama ihtiyat ve ihtimaliyat planlamaları içinde yapılan görüşmeler var. Bunlar da zaten aylardır süren görüşmelerdir, bu risk devam ettiği için."
İNDİRİLEN ERMENİSTAN UÇAĞI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, en son indirilen bir Ermenistan uçağı ile ilgili soru üzerine, "Bu Türkiye'nin ilkesel tutumunu ortaya koyuyor. Biz insani yardım konusunda bir kısıtlama getirmiyoruz ama halkına savaş açmış bir rejimin silahlandırılması yönünde Türk hava sahasının kullanılmasına da izin vermiyoruz" diye konuştu. Davutoğlu şunları söyledi:
"Ermenistan uçağında herhangi bir ihlal edici unsur olmadığı için, gerçekten insani yardım malzemesi bulunduğu için gidişine izin verildi. Biz bu insani yardımlar konusunda hiçbir ülke arasında, hiçbir etnik, mezhebi grup arasında ayrım yapmayız. Bu konudaki katkımızı, iznimizi veririz ama silah aktarımının herhangi bir şekilde hava sahamızın kullanılarak yapılmasına da izin vermeyiz."
CEYLANPINAR'DAKİ DURUM
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir gazetecinin Suriye'deki çatışmaların Ceylanpınar'a yansıdığı ve 2 Türk vatandaşının yaralandığını hatırlatması üzerine, bu çatışmaları yakından takip ettiklerini belirtti. "Oradaki her gelişmeyi, güvenlik birimlerimiz, istihbarat birimlerimiz, bizler yakından takip ediyoruz ve gerekli tedbirleri alıyoruz" diyen Bakan Ahmet Davutoğlu, "Resulayn'da değişik gruplar arasında ortaya çıkan çatışmalardı. Özellikle Suriye ordusunun bazı ağır silahları kullanmasını müteakip gelişmeler yaşandı" diye konuştu. Çatışmaları gece gündüz yakından takip ettiklerini ifade eden Bakan Ahmet Davutoğlu şunları söyledi:
"Büyük bir titizlikle bunları takip ediyoruz. Suriye tarafına gerekli uyarılarda, girişimlerde de bulunuyoruz gerekli gördüğümüz hallerde. Ümit ederiz bu çatışmalar bir an önce durur. Resulayn'da, sınırın öbür tarafında kamu düzeni tekrar sağlanır. Bu yönde de bazı gelişmeler olduğu haberleri son saatlerde geliyor ama yakından takip ediyoruz. Bütün riskleri de bu anlamda göz önünde bulundurarak gerekli hazırlıkları yapıyoruz."
"TÜRKİYE'NİN KATETTİĞİ GELİŞMELERDEN İSTİFADE EDİLEBİLİR"
Mısır Dışişleri Bakanı Kamal Amr ise, "Bu bölgesel gelişim ve dönüşümde Türk demokrasisi size ne ifade ediyor?" şeklindeki bir soruya cevap verdi. Mısırlı Bakan, 25 Ocak tarihinin kendileri için bir dönüşüm tarihi olduğunu belirterek, "Kardeş Türkiye'ye, kardeş Türk halkına bizlere olan desteklerinden dolayı çok çok teşekkür ediyoruz" dedi. "AK Parti büyük destek sağladı, halk destek sağladı" diyen Amr,
"Bazı ortak ilkeler vardır. Bu ortak ilkelerden istifade edilebilir" diyerek Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istediklerine işaret etti.
"Kardeş ülke Türkiye'nin 10 yıl içinde katettiği gelişmeler, istifade edilmesi gereken gelişmelerdir" diyen konuk Bakan, "Türkiye'nin ekonomik programı çok başarılı bir programdır. Bizim de bu alanda başarı gerçekleştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Daha sonra bir değerlendirme yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır'ın tarihin en köklü medeniyetlerini kurduğunu, en büyük ekonomik havzalarından birini oluşturmuş çok güçlü bir ülke olduğunu belirterek, "Aslında Mısır'da yaşanan devrimle Mısır aslında bütün bölgeye kendisi örnek olmuştur" dedi. Mısır'ın seçilmiş bir Cumhurbaşkanı ve seçilmiş bir hükümet ile aslında çok büyük bir örnek teşkil ettiğini dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Türkiye ile Mısır birbirinden çok güzel şeyler öğrenerek hep beraber, omuz omuza bu ekonomik kalkınma, demokratikleşme yolunda beraber çaba sarf edecektir. Bu konuda da Türkiye, değerli kardeşimin çok güzel sözlerine cevaben söylüyorum; devrimin yanında durmuştur, devrim sonrasındaki barış sürecini desteklemiştir, devrim sonrasında oluşan yeni siyasi dönemde de her konuda Mısır'ın ve bölgedeki yükselen demokrasilerin yanında olmaya devam edecektir."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz