Davutoğlu: “Kıbrıs konusunda garantör devletlerin sürece katıldığı aşamaya geçilmeli”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Davos'ta gerçekleştirdiği basın toplantısında bugün Kıbrıs'la ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Davos'ta gerçekleştirdiği basın toplantısında bugün Ban Ki Moon ile gerçekleştirdiği görüşmede de Kıbrıs konusunda da yavaş yavaş garantör devletlerin de sürece katıldığı bir aşamaya geçmemiz gerektiğini ifade ettiğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Dünya Ekonomik Forumu 46'ncı yıllık toplantılarının düzenlendiği İsviçre'nin Davos kasabasında Türk basınına açıklamalarda bulundu. Dünya ekonomisindeki çalkantılar sebebiyle yatırımcıların güvenli bir liman ve kalıcı olarak bulunabilecekleri merkezler aradıklarını kaydeden Davutoğlu, "Bütün Afro-Avrasya'da dünyanın en büyük üretim üslerinden biri Türkiye'de, dünyanın en iyi yetişmiş insan unsurlarından biri Türkiye'de ve öyle bir coğrafya ki Türkiye'den her yere yetişmek mümkün. Bu da öyle bir coğrafya ki Türkiye'den her yere kısa sürede ulaşmak mümkün. Bu da yatırımcılar için çok teşvik edici bir unsur. Çok memnun oldum. Buraya gelmeden önce Türkiye'deki yatırımcıları toplayıp ayrıca bir toplantı yapmıştım. bir kısmı onların da patronları olduğu heyetlerle burada görüşmeler yaptım. Bazıları trilyonlara hitap eden bankalar, finans sektörü kuruluşları, Türkiye'ye dönük ilgileri ifade ettiler” dedi.

Reklam
Reklam

Başbakan Davutoğlu Türkiye'nin lojistik üs olması nedeniyle büyük bir yatırım alanı olduğu konusunda herkesin aynı fikirde olduğunu dile getirerek, bütün yatırımcılarla şu ana kadar yaptıkları yatırımları gözden geçirdiklerini kaydetti. Küresel yatırımcılar ile yapılan toplantılarda Türkiye'ye yönelik ilginin yüksek olduğunu ifade den Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ama küresel ekonomik gelişmeler ile ilgili de seneki Davos'a veya bundan birkaç aya göre daha iyimser bir hava var. Özellikle Avrupa ekonomilerindeki toparlanma bu anlamda iyiye işaret ediyor. Kaygı burada yükselen ekonomilerdeki yavaşlamaydı. Türkiye bu yavaşlama içinde çok ciddi fark oluşturuyor. Yani yükselen ekonomilerde kalkınma ortalama yüzde 1,8 iken Türkiye yüzde 4. İki misliden daha fazla kalkınan bir ülke olması hasebiyle zaten başlı başına bir cazibe merkezi oluşturuyor. Özellikle birçok görüşmede gündeme geldi ki biliyorsunuzAvrupa'nın 3'üncü havalimanı oldu. Londra ve Paris'ten sonra. Bu da insan akışkanlığının Türkiye üzerinden seyrettiği bir konjonktürünü ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.Başbakan Davutoğlu, Hollanda'nın dönem başkanı olduğu için 10 Şubat'ta Hollanda'ya bir ziyaret gerçekleştirip Türkiye-AB ilişkilerini ele alınacağını Almanya benzeri hükümetler arası bir zirve şeklinde Hollanda ile gerçekleştirmeyi düşündüklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

"KIBRIS SORUNU İLE İLGİLİ GELİŞMELER OLUMLU YÖNDE SEYREDİYOR”

Kıbrıs konusuna da değinen Başbakan Davutoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Kıbrıs sorunu ile ilgili gelişmeler olumlu yönde seyrediyor. Buraya gelmeden önce Londra'da yine garantör ülke olarak İngiltere'de de yapmış olduğum bu konuları ele alma imkanım oluştu. Buraya gelir gelmez de ilk görüşmemi sayın Akıncı ile yaptık. İlk defa KKTC Davos gibi bir platformla bir arada ve biraz önce de benim hitap ettiğim oturum öncesinde KKTC Cumhurbaşkanı ve Rum lideri birlikte aynı oturumda eşit şekilde bulundular ve hitap ettiler. Bu da önemlidir. Ayrıca BM adına müzakere yürüten sayın Espan Eide de burada. Ben Ban Ki Moon ile yaptığım görüşmede de Kıbrıs konusunda da yavaş yavaş garantör devletlerin de sürece katıldığı bir aşamaya geçmemiz gerektiğini ifade ettim. Çünkü temel konularda belli görüşe doğru eğilim var. Ümit ederiz ki bu konularda daha da ileri adımlar atılır” açıklamasını yaptı.

Davutoğlu 2004 yılında gerçekleştirilen Davos'ta yapılan görüşmede Kofi Annan'ın meseleyi sahiplenmesinin önünü açtığını kaydederek, bu seferde benzer bir süreç olmasını umut ettiğini ve Kıbrıs sorunun kalıcı bir çözüme kavuşması için bir zemin oluşturma imkanı bulunmasını temenni etti.

Reklam
Reklam

"HAZANA'NIN CEO'SU MALEZYA'DAN ÖĞRENCİM ÇIKTI”

Davutoğlu, Malezya'nın son derece önemli şirketi ve Sabiha Gökçen'in işletmesini de almış olan Hazana'nın CEO'sunun Malezya'dan öğrencisi çıktığını belirterek, "Biraz hatıraları paylaştıktan sonra Türkiye'ye en az 10 milyar dolar yatırım yapmadıkça sınıfı geçemeyeceğini kendisine latifeyle söyledim. Arkadaşlara da bütün bunları not almalarını söyledim” dedi.

Anahtar Kelimeler: