Davutoğlu: Ortadoğu’daki değişim, siyasal anlamda bir dönüşüm olmalı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Lübnan Eski Cumhurbaşkanı Emin Camayel’i Dışişleri Resmi Konutunda ağırladı. Görüşmenin ardından...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Lübnan Eski Cumhurbaşkanı Emin Camayel’i Dışişleri Resmi Konutunda ağırladı. Görüşmenin ardından açıklama yapan Bakan Davutoğlu, "Ne Suriye’de ne Irak’ta ne Mısır’da ne de Lübnan’da etnik, dini ve mezhepsel çatışmaların yaşanmamasına büyük önem veriyoruz. Bu sebeple de hem siyasi kimlik olarak Cemali ile bir araya geldik. Bu konuda tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz." dedi.
Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayarak sözlerine başlayan Bakan Davutoğlu, uzun süredir, Lübnan Eski Cumhurbaşkanı ile görüşmek istediklerini ifade ederek, bu görüşmenin bugüne kadar ertelendiğini belirtti. Bugün ki görüşmede, bölgedeki önemli gelişmeleri değerlendirdiklerinin altını çizen Davutoğlu, "Görüşmemizde Ortadoğu'da yaşanan değişimler ve bu değişimlerin ortaya çıkardığı unsurları ele aldık. Lübnan’daki Hıristiyan ve Müslümanların, Ortadoğu’da yaşanan demokratik değişimlerde nasıl rol alacağına da görüşmemize değindik." dedi.

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE'NİN DESTEKLERİNİ KENDİLERİNE İLETTİK"
Lübnan’ın Türkiye ve bölge açısından ifade ettiği anlam üzerinde de duran Davutoğlu, demokratikleşme açısından etnik, dini ve mezhepsel anlamda Lübnan’ın çok acı tecrübelerden geçtiğinin altını çizdi. Bölgedeki şu andaki gelişmelerde etnik çatışmaların yaşanmaması için Lübnan’ın yaşadığı bu engin tecrübelerden yararlanmanın önemine işaret eden Davutoğlu, şöyle konuştu: “Sayın Cemali’nin bu konuda önemli tecrübeleri var. Kendisi konuyla ilgili iki önemli projesini bizimle paylaştı. Bunlardan ilki El Ezher Şeyhi ile Mısır’daki Kıptiler arasındaki ‘Dinler Arası Diyalog’un kuvvetlendirilmesi. Son dönemde Mısır’da yaşananlardan son derece üzüntü duyduk, bir daha yaşanmamasını arzu ediyoruz. Bir diğeri de Arap Baharı’nın yeni bir ‘İnsan Hakları Deklarasyonu’ ile güçlendirilmesi mevzusudur. Bu konuda Türkiye’nin desteklerini de kendilerine ilettik. Türkiye’nin Mısır’ı ziyaretinde, Kıpti dini liderini ziyaret etmesi de ülkemizin bu konuya verdiği önemi gözler önüne sermesi açısından son derece önemlidir.”

Reklam
Reklam

"BÖLGEDE ETNİK ÇATIŞMALARIN YAŞANMAMASI ÇOK ÖNEMLİ"
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ortadoğu’daki ‘Demokratik Dönüşüm’ sürecinde, dini hakların korunması ve dini topluluklar arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi bağlamında yapılan çalışmalar hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Bölgede etnik çatışmanın yaşanmamasının çok önemli olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Ne Suriye’de ne Irak’ta ne Mısır’da ne de Lübnan’da bunun yaşanmamasına büyük önem veriyoruz. Bu sebeple de hem siyasi kimlik olarak Sayın Cemali, Lübnan eski Cumhurbaşkanı olarak da çok köklü bir tecrübeye sahip. Hem Lübnan Savaşı’ndan gelen tecrübeye dayanarak hem de dini olarak önemli bir rolünün olması çok önemli." diye konuştu.

"LÜBNAN’IN SİYASİ İSTİKRARI BÖLGE AÇISINDAN SON DERECE ÖNEMLİ"
Demokratik dönüşümün, ‘Siyasal anlamda bir dönüşüm’ olması gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, şöyle devam etti: "Bunun kesinlikle dini, etnik ve mezhepsel gerilime dönüşmemesi gerektiğine inanıyoruz. Ve bu gerilimler üzerinden siyasal süreçlerin durdurulmamasına büyük önem veriyoruz. Türkiye bölgedeki bütün dini, etnik mezhebi unsurlara eşit mesafededir. Bu vesileyle bazı toplantılar yapacağız. İstanbul’da Kahire’de bazı toplantılar olacak. Önemli olan, 'Özgürlük’ ve ‘Hürriyetin’ bütün dini, etnik mezhepsel grupların hakkının olduğunun bilincinin olmasıdır. Bunun sağlanması için bu grupların bir arada olması önemli. Lübnan’daki istikrar bu açıdan önemli.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz