Davutoğlu: Suriye’de Dini Mekanların Zarar Görmemesine Özen Gösterilmeli

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hangi din ve mezhebe mensup olursa olsun kutsal mekanların daima korunması...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hangi din ve mezhebe mensup olursa olsun kutsal mekanların daima korunması gerektiğini söyledi. Suriye’de yaşanan çatışmalarda özellikle Halep ve Şam’daki kutsal mekanların zarar görmemesi için iki tarafında özen göstermesi gerektiğini belirten Davutoğlu, “Bu mübarek ramazan ayında ve sonrasında Suriye’de özellikler kutsal mekanların, camilerin, kiliselerin, bütün kutsal mekanların korunması onlara herhangi bir saldırıda bulunulmaması çağrısında bulunuyoruz.” dedi.

Reklam
Reklam

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak’lı Şii ve Sünni temsilcilerle İstanbul’da bir araya geldi. Conrad Otel’de Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Irak Sünni Vakıflar Divanı Başkanı Dr. Ahmet Samarri, Irak Şii Vakıflar Divanı Başkanı Dr. Salih Al Haydari katıldı. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda, Ortadoğu’da yaşanan çatışmalarda kutsal mekanların durumu ele alındı.
Toplantı sonunda liderler basın açıklaması yaptı.

Mübarek ramazan ayında ve sonrasında Suriye’de özellikle kutsal bütün kutsal mekanların korunması ve onlara herhangi bir saldırıda bulunulmaması gerektiğini belirten Davutoğlu, “Suriye’de son günlerde ramazan ayında bu çatışmaların bir an önce durması için güçlü bir mesajı İstanbul’dan iletmek için bir araya geldik. Biz buradan tekrar bütün kardeş kavgalarının son bulması için çağrıda bulunuyoruz. Bu mübarek ramazan ayında ve sonrasında Suriye’de özellikler kutsal mekanların, camilerin, kiliselerin, bütün kutsal mekanların korunması onlara herhangi bir saldırıda bulunulmaması çağrısında bulunuyoruz. Özellikle son zamanlarda Halep’de ağır bombardıman altında zarar görebilecek bütün kutsal mekanların korunması çağrısında bulunuyoruz. Yine bizim için şamı şerif diye adlandırdığımız Şam şehrinde de bütün kutsal mekanlara saygı gösterilmesi konusunda talepte bulunuyoruz. Bu mekanlar bizim ortak mirasımızdır. Ve hepsinde dinimizin her geleneğinin izleri bulunmaktadır.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

"KONUYU İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ZİRVESİNDE GÜNDEME GETİRECEĞİZ''

Kutsal mekanların korunması konusunu İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinde de gündeme getireceklerini ve bu konuda bir karar alınmasını sağlayacaklarını ifade eden Davutoğlu, “Biraz sonra İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesi için Cidde’ye hareket edeceğim. İslam İşbirliği Toplantısında da bu şekilde bir girişimde bulunacağız. Ve zirvede bütün kutsal mekanlarda saygı gösterilmesi, çatışmalardan bu mekanların etkilenmemesi için her türlü tedbirin alınması konusunda hem gündeme taşıyacağız hem de bu konuda karar alınmasını sağlayacağız.” dedi.

Diyanet işleri Başkanı Mehmet Görmez ise, “Özellikle Ortadoğu’da kardeş kavgalarının son bulması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Yine bu coğrafyada bulunan kutsal mekanlar hepimizin ortak mirasıdır. Mabetleri ve kutsal mekanları korumak bizim Müslümanlar olarak peygamberimizden devraldığımız bir mirastır.” şeklinde konuştu.

Şii lider Dr. Salih Al Haydari ise “Mabetleri ve kutsal mekanları patlatmak niyetinde birkaç silahın olduğu bize iletildiğinde bunun üzerine biz Türkiye’ye geldik. Bizim umumiyetimiz Türk hükümeti bize destek versin. Ve bu çağrımızı dünyaya iletsin. Bu kötü planların önüne geçmek için Türk hükümetinden büyük destek bekliyoruz.” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: