Davutoğlu, Suriye’ye uygulanacak yaptırımları açıkladı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye'ye karşı uygulayacağı yaptırımları açıkladı. Davutoğlu, basın toplantısı ile duyurduğu...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye'ye karşı uygulayacağı yaptırımları açıkladı. Davutoğlu, basın toplantısı ile duyurduğu 9 farklı yaptırım kararının Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar ile görüşülerek alındığını bildirdi.
Ahmet Davutoğlu, yaptığı açıklamada, “Suriye'nin tarihi, kaderi, geleceği bizim tarihimiz, kaderimiz, geleceğimizdir. En zor dönemlerde Suriye ile birlikte olmaya özen gösterdik.” dedi.
2005'te bütün dünya zor dönemdeyken Suriye'nin yanında yine Türkiye olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Suriye'nin yönetimini günümüz dünyasına uymaya hep teşvik ettik, reformlara katkıda bulunmaya çalıştık. İstedik ki; Suriye bizimle birlikte kalkınmayı gerçekleştirsin, bu isteğimiz halen devam etmektedir. Ancak Suriye bu süreci yanlış yorumladı ve ciddi bir yanlışın içine girildi. Bu kısır döngünün içine girilmemesi için elimizden geleni yaptık. Arap Baharı'nın ilk estiği zamanlarda Başbakanımız Suriye'ye gitti ve Suriye yönetimini Türkiye adına reformlar konusunda görüşlerini paylaştı. Maalesef Suriye yönetimi bu uyarılarımıza rağmen demokratik açılımlar yerine şiddete başvurdu. Yine çok kapsamlı görüşmelerde görüşlerimizi Suriye kanadına ilettik. Bütün imkanlarımızla reform sürecine katkı vereceğimizi belirttik. Fakat reform taktiklerini hep Suriye yönetimi bir oyalama taktiği gibi gündemde tuttu.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

"BİR DEVLETİN DEVAMLILIĞI, YÖNETENLERİN HALK İLE DEVLET ARASINDAKİ MEŞRUİYET BAĞIMLILIĞINA BAĞLIDIR"
Bugün Suriye'deki krizin neden olduğunu ve hangi sebeplere dayandığını bildiklerini dile getiren Davutoğlu, “Bir devletin devamlılığı yönetenlerin halk ile devlet arasında ki meşruiyet bağımlılığına bağlıdır.” ifadelerini kullandı.
Suriye yönetiminin bugüne kadar idrak edemediği durumun bu olduğuna işaret eden Davutoğlu, şöyle konuştu:
“Şehirleri kuşatma altına alma, camileri bombalama, çeteleri öne sürüp ordu birlikleri ile halka silah doğrultma gibi olaylar vardır. Halka sıkılan her silahla, bombalanan her cami ile Suriye yönetimi her geçen gün meşruiyetini kaybetmiştir. Bize göre Suriye bütün fırsatları geri teperek yolun sonuna gelmiştir. Bir hususu buradan bir kez daha açıklamak istiyorum, bizim Suriye ya da bölgemizi ilgilendiren hiç bir gizli gündemimiz olmamıştır. Suriye kaygıyla izlediğimiz bir yöntem uygulamaktadır. Bu krizi aşmak mümkün değildir. Bu yüzden son dönemlerde Arap Birliği ile çalışmalarda bulunduk. Bölgemizi kuşatma altına almaya çalışan mezhepsel çatışma bir tehdit oluşturmaktadır. Bu itibarla Suriye bakımından bugün üstlendiğimiz sorumluluk geleceğe sahip çıkmanın bir sorumluluğudur. Arap Birliği de Suriye karşısında büyük bir çalışma yapmaktadır.”
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve kendisinin de Şam'a giderek temaslarda bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, BM İnsan Hakları Komisyonu kamuoyuna açıkladığı raporda, Suriye’de halka karşı uygulanan şiddetin rehaveti ortaya koyduğunu dile getirdi.

Reklam
Reklam

SURİYE'YE UYGULANACAK YAPTIRIMLAR
Bu raporda daha da ileri giderek Suriye silahlı güçlerinin halka şiddet uyguladığının gösterildiğini ifade eden Davutoğlu, Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile bakanların görüşü alınarak bu çerçevede alınan yaptırımları şu şekilde açıkladı:
"1- Suriye'de halkıyla barışık bir yönetim gelene kadar iş mekanizmasının askıya alınması.
2- Halka karşı şiddete başvuran yönetimin içinde bulunan kişilerin ülkemizdeki mal varlıklarının durdurulması.
3- Suriye ordusuna her türlü silah ve askeri malzeme satışının durdurulması.
4- Ülkemiz üzerinden Suriye ordusuna silah ve malzeme satışının durdurulması.
5- Suriye hükümeti ile kredi ilişkilerinin durdurulması.
6- Eximbank ile ilişkilerin durdurulması.
7-Suriye Merkez Bankası ile ilişkilerin dondurulması.
8-Suriye hükümetinin ülkemizdeki mal varlıklarının durdurulması.
9-Altyapı projeleri için yapılmış olan tüm kredi anlaşmalarının askıya alınması."
Bakan Davutoğlu, alınan önlemler kapsamında, gözönünde bulundurulacak unsurun Suriye halkının zarar görmemesi olduğunu söyledi.
“Kardeşlerimizin günlük hayatlarında herhangi bir zorluk çekmemesi için her türlü desteğe devam edeceğiz.” diyen Davutoğlu, şunları kaydetti: “Suriye yönetiminin tutumuna göre alacağımız tedbirleri de aynı titizlik içinde değerlendireceğiz. Bu çıkmaz yoldan Suriye yönetiminin son vermesini diliyoruz, Türkiye bu zor dönemde Suriye halkının yanında olmaya kararlılıkla devam edecektir, biz Suriye halkıyla ortak bir geçmişi paylaştığımız gibi ortak bir geleceği de paylaşacağımıza inanıyoruz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz