Davutoğlu: Yasa kabul edilirse Türkiye’nin atacağı adımlar belli

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa Parlementosu’nda bugün oylanması beklenen Ermeni soykırımını suç sayan yasa tasarısının...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa Parlementosu’nda bugün oylanması beklenen Ermeni soykırımını suç sayan yasa tasarısının kabul edilmesi halinde Türkiye’nin atacağı adımların belli olduğunu açıkladı. Davutoğlu, “Biz yasa kanunlaşırsa adım adım ne yapacağımızın planlamasını yapmış durumdayız. Türkiye alacağı müeyyideleri bu yasa devrede kaldıkça uygulamaya devam eder. Ancak ümit ederiz bunlara ihtiyaç kalmaz." dedi.

Bir dizi programlara katılmak üzere 3 gündür Kayseri’de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu sabah Kayseri Valisi Mevlüt Bilici’yi makamında ziyaret etti. Davutoğlu, burada gazetecilerin Fransa’da oylanacak Ermeni Tasarısı’yla ilgili sorularını cevapladı. Gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurgulayan Davutoğlu, “Bu tasarı, her zaman vurguladığımız gibi Fransa anayasasının temel ilkelerine aykırı bir tasarıdır. Bu tasarının bu şekliyle gündeme gelmesi, gündeme getirmek dahi bugün çağın evrensel değerlerine aykırıdır. Beklerdik ki bu tasarı daha meclisten senatoya sevki sırasında Fransız entelektüelleri, Fransız kültür camiası bir hareket içine girsin. Avrupa’da bir tartışma ortaya çıksın. Avrupa Birliği kurumları Fransa’ya Ortaçağ dogmaları ve fikir özgürlüğünü yansıtan bu yasaya karşı uyarılar göndersin. Ama maalesef Fransa içinde ve Avrupa’da da bu tasarı bu şekliyle ele alınmadı. Bundan sonra Avrupa değerleri tehdit altındadır. Her meclis kendi tarih görüşünü muhtevi kararları alıp uygularsa Avrupa’da yeni engizisyon devri başlar. Kitaplar yazılmaya başlar. Tipik bir engizisyon anlayışıdır. Ortaçağ’da Fransa’da neler yaşandı hepimiz biliyoruz. Maalesef bu şeyi tekrar canlandırmak Fransa için bir ayıptır.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye olarak kendi tarihi hakkında özeleştiri yapmayı bildiklerini vurgulayan Bakan Davutoğlu, ancak başka bir milletin Türkiye tarihini yorumlayarak bu yorumu dikte ettirmesine izin vermeyeceklerini anlattı. Yine soğukkanlılıkla beklediklerini belirten Davutoğlu, “Ümit ediyoruz ki Fransız senatosu Fransız aydınlanmasına sahip çıkar. Bu bizden çok Fransa ve Fransız senatosu için bir çağdaşlık ve özgürlük sınavıdır. Bu sınavda kalırlarsa, bu her şeyden önce Fransa için de çok tartışılması gereken bir husustur.” ifadesini kullandı.

"FRANSIZ SENATOSU'NDA TARTIŞMALAR OLACAĞINI UMUYORUZ"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, tasarının görüşülmesi sırasında Fransız Senatosu'nda tartışmaların olacağını ümit ettiklerini kaydetti. Tasarıya karşı çıkan çok sayıda Fransız senatör olduğunu belirten Davutoğlu, “Onlarla temas halindeyiz. Senatoda çıkacak tartışmaları da yakından takip edeceğiz. Çok özgürlükçü şekilde yorum yapan, bu yasaya karşı çıkan gerçek Fransız aydınlar ve senatörleri de oldu. Onların sesinin bugün daha gür çıkmasını bekliyoruz. Ümit etmiyoruz, ama diyelim ki yasalaştı, bu yasanın Avrupa’da yaşama şansı da yoktur. Yasanın geçmemesi için son dakikaya kadar çaba sarf edeceğiz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

"TÜRKLER AVRUPA’DA OLMAYA DEVAM EDECEKLER"

Fransa’da 35 bin Türk vatandaşının Ermeni tasarısını protesto ettiğini anımsatan Bakan Davutoğlu, Türklerin Avrupa ve ortalarında hep olmaya devam edeceğini söyledi. Davutoğlu, orada kendi değerlerini savunacaklarını ve başı dik bir şekilde kendi tarihlerine sahip çıkacaklarını ifade etti.

"YASA KANUNLAŞIRSA TÜRKİYE’NİN ATACAĞI ADIMLAR BELLİ"

Bir gazetecinin 'Ermeni soykırımını suç sayan yasanın kabul edilmesi halinde Türkiye’nin yaptırımları neler olacak?' şeklindeki sorusuna da Bakan Davutoğlu, Fransa’ya karşı nasıl hareket edileceğinin belli olduğunu söyledi.

Davutoğlu, “Yaptırımların zamanlaması konusunu değerlendireceğiz. Çünkü bu yasa Fransız Senatosu'ndan çıktığı şekliyle kanunlaşmıyor. Onu takip ederek, değerlendirmeleri yapacağız. Tekrar bugün Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızla istişareler yapacağız. Bu yasanın mutlak anlamda kanunlaşması halinde atacağımız adımlar çok önceden belirlenmiştir. Bu konuda da kimsenin tereddüdü olmamalı. Artık Türkiye 2001’deki Türkiye değildir. Yani bir takım müeyyideleri uygular, sonra bunları tekrar gözden geçirmek durumunda kalır gibi bir anlayış Türkiye’yi tanımamak olur. Türkiye alacağı müeyyideleri bu yasa devrede kaldıkça uygulamaya devam eder. Ancak ümit ederiz bunlara ihtiyaç kalmaz. Fransa Senatosu'nda akli selim hakim olur ve anayasa hukukçuları da devreye girer. Ama biz adım adım ne yapacağımızın planlamasını yapmış durumdayız. Bugünkü duruma göre Başbakanımız ve bakan arkadaşlarımla tekrar bir istişare yaparız.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz