Davutoğlu'ndan "tansiyon düşürme" ziyareti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak, Suriye, KKTC, Mısır ve İsveç'i kapsayan yurtdışı turuna çıktı.

ANKARA (A.A) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak, Suriye, KKTC, Mısır ve İsveç'i kapsayan yurtdışı turuna çıktı.

İlk olarak Bağdat ve Şam'da temaslarda bulunacak olan Davutoğlu, "Temaslarımızın odak noktası, son dönemde Irak ile Suriye'nin arasındaki tansiyonu düşürmeye dönük bir çabadır" dedi.

Gezi öncesi Esenboğa Havalimanında açıklamalarda bulunan ve soruları yanıtlayan Davutoğlu, Bağdat ve Şam ziyaretiyle ilgili "Biz bu kadar kapsamlı stratejik işbirliğine yöneldiğimiz bir dönemde çok uzun sınırları birlikte paylaştığımız iki kardeş ülkenin daha yakın ilişkiler içinde olmasına büyük önem veriyoruz" ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

İki ülke arasında güçlü bir stratejik işbirliğinin ortaya çıkmasının, ortak bölge olan Mezopotamya Havzası ve Orta Doğu'yu refah ve istikrar alanı haline dönüştüreceğine işaret eden Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bu bizim vizyonumuzdur. Bu vizyonu etkileyecek olan her türlü olumsuz gelişmeyi daha ortaya çıkmadan engellemek de Türkiye'nin diplomatik önceliklerinin başında gelir. Zaten son dönemde Türk diplomasisinin en önemli prensiplerinden birisi, krizler ortaya çıkmadan önce önlemeye dönük çabalardır. 'Proaktif barış diplomasisi' dediğimiz bu diplomasi anlayışı, krizler tırmandıktan, gerilim yükseldikten sonra bu gerilime müdahale etmek yerine, krizin ilk aşamasında, ilk işaretleri göründüğünde müdahale etme ilkesine dayanmaktadır."

Davutoğlu, önce Bağdat'a giderek, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Başbakan Nuri El Maliki ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüşeceğini bildirirken, geçen günlerde hayatını kaybeden Iraklı Şii lider Abdülaziz El Hekim'in taziyesi için Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdülmehdi'ye ve ailelerden orada bulunanlara ziyarette bulunacağını da kaydetti.

Reklam
Reklam

Sonra Şam'a geçip, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve Devlet Başkanı Esad ile kapsamlı görüşmeler yapacağını belirten Davutoğlu, bu konuda Türkiye'nin yapabileceklerini, ilişkilerin düzeltilmesi için atacakları adımları birlikte değerlendireceklerini söyledi.

-ÜÇÜNCÜ DURAK:KKTC-

Üçüncü durak olarak KKTC ziyaretiyle ilgili bilgi veren Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile kapsamlı müzakereleri değerlendireceklerini bildirdi. Davutoğlu, KKTC ile Kıbrıs Rum kesimi arasında yürütülen müzakerelerde ilk turun tamamlandığını ve 3 Eylülde ikinci aşamaya geçileceğini anımsatarak, "Bu aşamaya geçilmeden önce Türkiye'nin KKTC'ye ve müzakere sürecine olan desteğini vurgulamak ve müzakere süreci konusunda detaylı görüşmelerde bulunmak üzere yarın KKTC'de olacağım" diye konuştu.

Davutoğlu, yarın akşam itibariyle de Mısır'a geçip, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt ve İstihbarat Şefi Ömer Süleyman ile görüşeceklerini, bu görüşmelerin odak noktasının başta Filistinliler arası uzlaşma faaliyetleri olmak üzere Orta Doğu barış sürecinde gelinen son aşama olacağını bildirdi.

Reklam
Reklam

Mısır'dan da İsveç'e geçerek, AB dışişleri bakanlarının gayri resmi toplantısına katılacaklarını belirten Davutoğlu, İsveç'teki temaslarında Türkiye'nin AB sürecini ele alacaklarını, son dönemde Türkiye'nin ortaya koyduğu reform çabalarını muhataplarına anlatacağını ve Türkiye'nin AB entegrasyon sürecinin nasıl daha büyük ivme kazanması gerektiği konusunda görüşmelerde bulunacağını ve 5 Eylülde Türkiye'ye döneceğini anlattı.