Davutoğlu'nun açıklaması TBMM'yi karıştırdı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda, Suriye'de yaşanan son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Davutoğlu’nun konuşması sırasında ve sonrasında TBMM’de tartışmalar yaşandı.

İşte Davutoğlu'nun Meclis'te tartışmalara neden olan o açıklaması:
"Bu milleti de insanlığın vicdanından koparırsınız. Kimse Başbakan'dan ağır silahlarla hüküm süren iktidarın yanında olmasını bekleyemeyiz. Daha kaç bin çocuğun yetim kalması gerekiyordu.
Suriye'de yönetimin şiddet politikasından vazgeçmemesi ihtimal dahilinde. Biz her türlü ihtimali düşünüyor ve dikkate alıyoruz. Suriye yönetimine ve zulme arka çıkanlara; tarih kendi halkına kıyım gerçekleştiren hükümetlerin yıkımıyla doludur. Baas siyaset rejimi anlayışını temsil edenlerin bizi anlaması mümkün değil. Gelecek halkaların iradesinde. Türkiye'de darbeyi savunanlar o bölgeler de de azınlık diktasını savunacak.
Bütün Suriye'yi kucakladık, kucaklamaya devam edeceğiz. Bizim irademiz Türk halkından meşruiyetini alır. Bunu da halkımız her seçimde teyit etti. Yeni bir Ortadoğu doğuyor. Bu yeni Ortadoğu'nun sahibi öncüsü olmaya devam edeceğiz."
**TBMM'DE GERGİNLİK**
Muhalif vekil: Sayın Dışişleri Bakanı 'acizlik' olarak hakaret etti. Buna yanıt vermek istiyorum. Vekilim ve aciz değilim.
Sadık Yakut: 15'er dakika konuşma yapacaksınız. Grubunuz çıkacak, 15 dakika söz vereceğim. Grup adına siz çıkın. Henüz gruplar söz istemedi.
MHP'li Vural: Muhalefetle ilgili değil. Grupla ilgili değil. Vekille ilgili. Millete hakaret etmesine izin veremezsiniz.
**CHP'Lİ OSMAN KORUTÜRK:**
"Kavgacı üslubu yadırgasam da Davutoğlu'na bilgilendirme için teşekkür ediyorum. Burada söyleyeceklerimizi de can kulağıyla dinlemesini tavsiye ediyorum. Sayın bakanın izahatın hiçbir noktasını tatminkâr bulmadığımı üzüntüyle belirtmek istiyorum. Sayın Bakan 'vicdandan, Suriye halkının olumsuzluklarından söz etti. Peki Sudan halkı olumsuzluk yaşamıyor mu? Türkiye Suriye konusunda önerdiği politikalarla uluslararası camiada yalnızlığa itilmiştir. Türkiye, ortada göç olgusu yokken Suriyeli göçmenlere kapının açık olduğunu söylemiştir. Türkiye, Suriye'ye karşı bir askeri harekât olgusu istediği yönünde bir algı oluşturmuştur. Hükümetin son bir kaç yıldır uygulamakta olduğu ayağı yere basmayan dış politikası, çizgisine güvenilen bir ülke konumundan komşularının içişlerine karışan, savaş kışkırtıcılığı yapan, güvenilmez bir ülke haline getirmiştir."
Anahtar Kelimeler: