Davutoğlu’nun programı baş döndürüyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Afrika’nın ardından Balkan gezisine çıkıyor.

Somali’den sonra Güney Afrika ve Etiyopya’yı de ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Balkan gezisine çıkmaya hazırlanıyor. Balkan ülkelerini ziyaretten sonra Davutoğlu’nun, 2-3 Eylül günlerinde AB Dönem Başkanı Polonya’nın ev sahipliğinde bu ülkede düzenlenecek AB Dışişleri Bakanları Gayri Resmi Toplantısı’na (Gymnich) katılması bekleniyor.

Ahmet Davutoğlu’nun Cuma günü başlaması öngörülen Balkan gezisi sırasında Kosova, Bosna, Romanya ve Sırbistan’ı ziyaret etmesi planlanıyor.

Balkanlar konusunda aktif bir politika izleyen ve bu ülkeler arasındaki sorunların çözümü için yoğun çaba gösteren Ankara’da Davutoğlu’nun bu gezisini bu ülkelerle ilişkileri daha da fazla geliştirmek için fırsat olarak değerlendiriliyor.

Reklam
Reklam

“GYMNİCH TOPLANTISI”

Davutoğlu’nun Balkan ülkelerinin hemen ardından AB Dönem Başkanı Polonya’nın ev sahipliğiyle bu ülkede 2-3 Eylül günlerinde düzenlenecek AB Dışişleri Bakanları Gayri Resmi Toplantısı’na katılması da öngörülüyor.

Gdansk kenti ve yakınlarındaki Baltık sahil kenti Sopot’ta gerçekleşecek olan toplantıya aralarında Türkiye’nin de bulunduğu AB’ye aday ülkeler de davet edildi.

Polonya’daki toplantıya AB üyesi ve aday ülkelerin Dışişleri Bakanlarının yanı sıra AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da katılacak. Ashton toplantıya başkanlık edecek.

Dış politikaya ilişkin son gelişmelerin ele alınacağı Gymnich toplantısına Libya ve Suriye’deki gelişmelerin damgasını vurmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Bu çerçevede Polonya’da toplanacak AB Dışişleri Bakanlarının, Libya’da operasyon yürüten NATO üyesi olan ve son dönemde muhaliflerin oluşturduğu Geçici Ulusal Konsey ile temaslarını iyice çoğaltan Türkiye’nin görüş ve değerlendirmelerin önemsendiği belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Bu arada, kısa bir süre önce Esad yönetimine bir “son uyarı” iletmek üzere Suriye’ye gönderilen Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Esad ile yaptığı 6.5 saatlik görüşmelere ilişkin bilgi vermesi bekleniyor.

Öte yandan, büyük bir açlık yaşandığı Somali gezisi sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik eden Davutoğlu’nun, bu ülkede edindiği izlenimleri de merak ediliyor.(ANKA)