DB: "Sosyal Güvenlik Reformu adil olmalı"

ANKARA (İHA) - Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Bölgesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Shigeo Katsu, Türkiye'nin, mali açıdan sürdürülebilir adil bir sosyal güvenlik sistemine ihtiyacının olduğunu belirterek; Sosyal Güvenlik Reformu'nun, adil, herkese eşit uzaklıkta ve mali açıdan sürdürülebilir olması gerektiğini söyledi.

Katsu, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile yaptığı görüşmeler sonrasında Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi. Dünya Bankası Türkiye Ofisi'nde gerçekleşen toplantıda Katsu, Türkiye'de son 5 yılda makro ekonomik istikrarın sağlanmasında önemli başarıların elde edildiğini ifade etti. Ekonomi yönetiminin faiz dışı fazla konusundaki kararlılığına dikkat çeken Katsu, özelleştirmede büyük performans yakalandığını, son 2 yıldaki Türkiye'ye gelen yabancı sermaye artışı ve yatırıma dönüşmesinin etkileyici olduğunu dile getirdi. Katsu, Türkiye'nin dünya piyasalarında Mayıs-Haziran aylarında gerçekleşen dalgalanmayı kısa sürede kontrol altına aldığını ve ekonomide direnç sağlandığını kaydetti. Halen mali açıdan yapılması gerekenlerin olduğunu da dile getiren Katsu, bunların Halkbank özelleştirmesi, yapısal reformların devamı, Mortgage yasasının hayata geçirilmesi olduğunu söyledi. Katsu, reformlar hayata geçirilirken ekonomik reformların geri planda bırakılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Katsu, Türkiye'de sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sisteminin gerekliliğine inandıklarını belirterek, sosyal güvenlik reformunun önemine dikkat çekti. Sosyal güvenlik reformu ile ilgili olarak, "Adil olacak bir sistem, aynı zamanda mali açıdan sürdürülebilir olmalıdır. Nasıl formülize edileceği ise Türk yetkililerin vereceği bir karardır" ifadesini kullanan Katsu, reform sürecinde Dünya Bankası'nın Türkiye'ye yardımcı olmaya hazır olduğunu vurguladı.

Katsu, Anayasa Mahkemesi'nin kararını inceleyeceklerini ve görüşlerini Türk yetkililerle paylaşacaklarını sözlerine ekledi. Türk ekonomisinde en kırılgan nokta olarak cari açığın gözüktüğünü kaydeden Katsu, Avrupa'ya yakınlaşmak ve büyümek isteyen Türkiye'nin daha çok yatırım yapmak istediğine dikkat çekti. Katsu, bu süreçte doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının artmasının iş ortamının gelişmesine olumlu katkı yapacağını ifade etti. İstihdamın artırılmasında çözümün tek bir sektörle değil kapsamlı olması gerektiğini dile getiren Katsu, kayıtdışı ekonomi artıkça vergilerin yükseldiğini, böylece yeni yatırımların ve istihdam alanlarının daraldığının altını çizdi. Katsu, Mortgage Yasası'yla birlikte uzun vadeli yatırımların önünün açılacağını da kaydetti.

Reklam
Reklam