Ankara - Dünya Bankası, Türkiye'ye verilecek 403 milyon avro tutarında (yaklaşık 500 milyon ABD doları) Programlı Kamu Sektörü Kalkınma Politikası Kredisini (PPDPL) dün gece onayladı.
Dünya Bankası Türkiye Temsilciliğinden yapılan açıklamaya göre, PPDPL, hükümetin Kamu Sektörü İdare ve Mali Reform programını dört bağlı unsurda destekleyecek. Açıklamada, kredinin ilk olarak, 2001 krizinden sonra Türkiye'nin ilerleyişini ve aynı zamanda 2002'de başlayan ve bugüne kadar devam eden süregelen ekonomik büyümeyi destekleyen makroekonomik çerçevenin sürekliliğini destekleyeceği bildirildi.
Kredinin ikinci unsurunun ise (a) parametrik emeklilik reformları ve (b) sosyal güvence hakları ve sosyal yardım iletimine ilişkin kurumsal ve idari çerçevedeki yapısal ilerlemeler aracılığıyla sosyal güvence sisteminde büyüyen açıklara işaret ederek mali düzenlemenin kalitesini arttırmaya odaklanacağı, bu unsurun aynı zamanda etkinliği arttırmak ve devletin karşıladığı sağlık hizmetlerinin maliyetini kapsamak üzere faaliyetler düzenlenirken sağlık hizmetlerine evrensel erişimi de desteklediği kaydedildi. Kredinin, üçüncü olarak ise süregelen uygulama ve kamu mali yönetimi ve bütçe sistemlerine ilişkin kurumsal ve yapısal reformların genişletilmesini destekleyeceği ifade edildi.
Dünya Bankası kredisinin dördüncü olarak ta, bölgesel farklılıkları ve ademi merkeziyetçi yapıyı azaltmak ve kamu sektörününtüm düzeylerinde yozlaşmayla mücadele etmek için gerekli olan faaliyetler aracılığıyla kamu sektörünün idaresi ve yönetimini geliştirmeyi destekleyeceği vurgulandı.
Kredinin Dünya Bankası İcra Direktörleri tarafından onayı üzerine,Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, "Dünya Bankası, bu krediyle, Hükümetin Reform Programını desteklemekten memnuniyet duymaktadır. Bu kredi, Türkiye'de süregelen büyümeye yönelik olarak önemli bir motif olmaya devam eden makroekonomik çerçeveyi sadece desteklemeye yardımcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda finans düzenleme yapısını geliştirerek mali bir alan yaratacaktır" dedi.