Dçgd’den Basına Sansüre Tepki

Düzce Çalışan Gazeteciler Derneği (DÇGD), AK Parti Düzce İl Başkanı tarafından basına konulan sansüre tepki...

Düzce Çalışan Gazeteciler Derneği (DÇGD), AK Parti Düzce İl Başkanı tarafından basına konulan sansüre tepki gösterdi.

AK Parti önünde toplanan gazeteciler basına uygulanan sansüre tepki göstererek basın açıklaması yaptı. Dernek adına açıklama yapan Düzce Çalışan Gazeteciler Derneği Başkanı Tezcan Solmaz, basın organlarına sansür konulmasını doğru bulmadıklarını ifade ederek “Düzce Çalışan Gazeteciler Derneği olarak son günlerde Düzce’de yaşanan ve iktidar partisi İl Başkanı Metin Kaşıkoğlu hakkında iddia edilen işlerle ilgili haber, köşe ve yorumlara mahkeme kararıyla başta Pusula Gazetesi olmak üzere tüm basına yayın organlarına sansür getirilmesini demokrasi ve basın özgürlüğü açısından doğru bulmuyoruz. Bu kararı, basın özgürlüğü açısından anlamak ve izah etmek mümkün değildir. Düzce halkının özgür bir biçimde haber alma hakkı engellenmiştir. Araştırmak, soruşturmak, konuşturmak ve yazmak basın özgürlüğünün en temel prensiplerinden birisidir. Bu prensip aynı zamanda, biz gazetecilere özgü bir hak olduğu için değil, demokratik toplumların ve demokratikleşmenin olmazsa olmazlarından biri olduğu için önemsiyor ve talep ediyoruz. Gazeteciye 'yazma, konuşma, eleştirme, soruşturma, yorum yapma' diyen karanlık zamanlarının o baskıcı günlerini çağrıştıran bu tür girişimleri kınıyor ve protesto ediyoruz. Ayrıca, 1980 askeri vesayet dönemini hatırlatan bu kararın uygulanmasında, iktidar partisi teşkilatlarının alınan karara rağmen halen konu ile ilgili açıklama yapmasını da doğru bulmuyoruz. Yasak getirilen Kaşıkoğlu haberinde, gazetecilerin önüne aşılmaz duvarlar konulurken, bir bütün olarak parti teşkilatlarını işin içine çekilmesini ve basınla karşı karşıya getirilmesine anlam vermediğimiz gibi, yasak getirilen haber hakkında neden açıklamaların devam ettiğini de merak ediyoruz. Bir dönem Düzce’nin en köklü gazetelerinden bir tanesini baskı ile kapattıran bu sansürcü zihniyeti kınıyor, olayın takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Solmaz ayrıca, Sakarya’da yaşanan ve basın mensuplarına karşı yapılan saldırıyı kınadıklarını belirterek, “Bununla birlikte Sakarya’da, amatör küme maçında, maç sırasında oluşan arbedeyi görüntülemeye çalışan Anadolu Ajansı Muhabiri Çağrı Turgut ile TRT Sakarya Temsilcisi İlhan Çakır’a uygulanan fiziksel şiddet ile sözlü hakaretleri tasvip etmiyor, gazeteci arkadaşlarımızın şiddet ve baskı ile susturulmaya çalışılmasını nefretle kınıyoruz” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: