DDK'dan TSE için şok rapor

ANKARA (İHA) - Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Denetleme Kurulu'nun, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) hakkında hazırladığı raporda, her konuda standard belirleyen Kurum'un kendisine de standard getirmesi gerektiği ifade edildi.

"İşe alınmalarda nesnel davranılmıyor" denilen raporda, bir veya birkaç kişiye özel mülakat sınavının eleman alımında usul haline getirildiği, mülakat sınavlarına kabul edilmek suretiyle kuruma alınan kimi personelin referans olarak siyasi kimliğe sahip kişileri verdiğinin saptandığı kaydedildi. Bilanço esasına göre defter tutan kurumun uyguladığı hesap planının anlaşılır olmaktan ve gereksinimi karşılamaktan uzak olduğunun vurgulandığı raporda, Kurum'un personel sisteminden örgütlenmeye, muhasebe işlemlerinden, belge ve arşiv düzenine kadar bir çok konuda çağdaş gelişmeleri yakalayamadığı bildirildi.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Denetleme Kurulu, Türk Standardları Enstitüsü'nün (TSE) 2001, 2002 ve 2003 yılları eylem ve işlemlerinin araştırılıp denetlenmesine ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda, Kurum'un 1999'da toplam bin 851 olan personel sayısının 2003'te 2 bin 249'a çıktığı, bu personelin 553'ünün ilk ve ortaöğrenım mezunu olduğu ifade edilen raporda, kurum personeline aylık ücret dışında 2'si teşvik olmak üzere yılda 6 ikramiye ve fazla çalışma ücreti ödendiği belirtildi.

"MAHALLİ TEMSİLCİLİKLER SİYASİ ETKİLERE GÖRE AÇILDI" Devlet memurları konumunda olmayan kurum personeline sunulan olanağa göre gerektiğinde kamu görevlisi, gerektiğinde özel sektör çalışanı gibi işlem yapıldığı anlatılan raporda, Kurum'un bölge müdürlükleri ve mahalli temsilciliklerinin oluşturulacağı yerlerin, nesnel ölçütlere göre değil, kişisel tercihlere ya da siyasi etkilere göre seçildiği bildirildi. Kurum'da 61 adet asıl kadro ünvanı bulunduğu, 1998-2003 yılları arasında memur sayısının 168'den 270'e, veri giriş operatörü sayısının 7'den 92'ye, müdür sayısının 36'dan 49'a yükseldiği ifade edildi. Buna karşılık teknik yönlü inceleme, araştırma ve analiz yapan kurumda yüksek mühendis sayısında yüzde 2.9; mühendis sayısında yüzde 26; kimyager sayısında yüzde 44, memur sayısında ise yüzde 61 oranında bir artış olduğuna dikkat çekildi. Kurum'da eleman alımında ve ünvan dağıtımında sorunlar olduğu kaydedilen raporda, son beş yılda eleman sayısında en fazla artışın teknik hizmetler yapan birimlerde değil idari hizmetler yapan birimlerce gerçekleştiğine vurgu yapılarak, "Her konuda standard belirleyen Kurum'un hazırlayacağı yönetmelikle örgütlenme yapısına da standard getirmesi gerekmektedir" denildi.

Reklam
Reklam

Raporda işe alınma esasları eleştirildi. Kurumda işe alma konusunda birkaç kural konulmakla yetinildiğine dikkat çekilerek, "Enstitüde, eleman alımı konusunda ayrıntılı düzenlemeler yapılmadığı, herkese açık, yarışmaya dayalı sınav sistemleri yerine, 'mülakat' sınavının benimsendiği bu mülakatlara çağrılan herkesin sınavı kazandığı, göreve alınacaklarla ilgili olarak, yaş, eğitim, deneyim, gibi özelliklerin her bir kadro ünvanı için ayrıntılı olarak belirlenmediği, kuruma yapılan iş başvurularının nesnel esaslara göre değerlendirilmediği saptanmıştır" ifadesine yer verildi.

"KURUMA, 35-47 YAŞLARINDA 32 KİŞİ ATANDI" Raporda, 1998 - 2003 döneminde Kuruma toplam 5 bin 272 kişi iş için başvurduğu, bunların 4 bin 167'sinin yüksek okul mezunu, 280'inin yüksek lisans, 28'inin doktora derecesine sahip olduğu ifade edildi. Personel Yönetmeliği'nde yeterlik veya yarışma sınavı öngörülmesine karşın, Yönetmelik'e dayalı olarak çıkarılan Yönerge'de, 'ön eleme sistemine' dayalı mülakat sınavı esası getirildiği ancak yeterlik sınavından söz edilmediğinin vurgulandığı raporda, açıktan eleman alımında yaş sınırı bulunmadığı belirtilerek, 2001 - 2003 yılları arasında Enstitü kadrolarına 35 - 47 yaşlarında 32 kişinin atandığı bildirildi.

Reklam
Reklam

Enstitü Personel Yönetmeliği'nde ve Sınav Yönergesi'nde; TSE'de görev almak isteyenlerin, iş istem formunu doldurarak yapacakları başvuruların değerlendirileceği öngörülmesine karşın, personel dosyalarındaki belgelerin incelenmesinden kimi adayların iş istem formu vermedikleri ya da sınavdan sonra verdiklerinin saptandığının anlatıldığı raporda, işe alınmada yaşanan diğer usulsüzlükler de şöyle sıralandı: "2001-2003 döneminde personel dosyaları üzerinde yapılan incelemelerden; 2001 yılında Kalite Kampusü için yapılan 55 kişilik mülakat sınavı ile 09 Şubat 2003, 27 Temmuz 2003, 10 Ağustos 2003 tarihlerinde yapılan sınavlar dışında gerçekleştirilen diğer personel alımları için sınav komisyonu oluşturulmadığı, bazı adayların personel dosyalarında sınav tutanağı bulunmadığı, bir veya birkaç kişiye özel mülakat sınavının Enstitü'ye eleman alımında usul haline getirildiği, bazı personelin dosyalarında tarihsiz, ancak sınava giren aday sayısına göre sonradan konulduğu anlaşılan birden fazla mülakat tutanağı bulunduğu, mülakat sınavlarına kabul edilmek suretiyle Kurum'a alınan kimi personelin referans olarak siyasi kimliğe sahip kişileri verdikleri saptanmıştır."

Reklam
Reklam

"MAL BİLDİRİMLERİ, DÜZENLİ BİR BİÇİMDE RESMİ KAYITLARDAN GEÇİRİLEREK ALINMADI" Raporda mal bildirimleri konusunda bazı usulsüzlüler saptandığı belirtildi. Mal bildirimlerinin düzenli bir biçimde resmi kayıtlardan geçirilerek alınmadığının anlatıldığı raporda, "Mal bildirimlerinin Yasa ve Yönetmelik kurallarına uygun olarak doldurulmadığı, ana bildirim dönemleri dışında mal varlığında meydana gelen değişiklikler için ek bildirimde bulunulmadığı, verilen ek bilgilerin mlda eleman sayısında en fazla artışın teknik hizmönceki bildirimlerle karşılaştırmaya alınmadığı saptanmıştır" denildi.
Harcırahlar konusunda da eleştiriler getirilen raporda, "Kurumun hesap düzeni, muhasebe standardlarına uymaması nedeniyle hesap ve işlemleri sağlıklı bir şekilde izlenip denetlenememektedir" ifadesi kullanıldı. Kurumun mali tablosuna ilişkin olarak da raporda şu ifadelere yer verildi: "Muhasebe kayıtlarında 1993 yılından itibaren tek düzen hesap planını kullanmak zorunda olan Kurum, bugüne kadar bu gerekliliğe uymamıştır. Bilanço esasına göre defter tutan Kurumun uyguladığı hesap planı anlaşılır olmaktan ve gereksinimi karşılamaktan uzaktır. Kurumun tuttuğu yevmiye defteri, çift taraflı kayıt sistemine uymamakta, hesap ana başlıkları altında tek yönlü olarak tutulmaktadır. Bu durumun, Kurumun muhasebe sisteminin anlaşılmasını ve denetimini zorlaştırdığı açıktır."

Reklam
Reklam

Bu nedenlerden dolayı Kurumun muhasebe kayıtlarını Tek Düzen Hesap Planı'na uygun olarak tutması ve bu kapsamda Maliye Bakanlığı'nın yürürlüğe koyduğu düzenlemelere uyması gerektiği istenen raporda, "Kurum, personel sisteminden örgütlenmeye, muhasebe işlemlerinden, belge ve arşiv düzenine kadar bir çok konuda çağdaş gelişmeleri yakalayamamıştır" denildi.