De Beers, ABD piyasasında

WASHINGTON (İHA) - ABD'nin karlı elmas piyasasının kapıları, "haksız fiyat uyguladığı" yolundaki davanın sonuca bağlanmasının ardından, önde gelen elmas şirketlerinden De Beers'a açıldı.

Şirket, 1991 ve 1992 yıllarında elmas piyasasında fiyatların belirlenmesinde rol oynadığı suçlamalarını kabul etmiş ve 10 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etmişti. Bu anlaşmanın ardından De Beers şirketi, Amerika Birleşik Devletleri'nde doğrudan ticaret yapabilecek.

De Beers, benzer suçlamalarla ilk kez karşılaştığı İkinci Dünya Savaşı'nın hemen ardından bu yana ABD'de aracı şirketler kullanarak ticaret yapmak zorundaydı. Amerika'da elmas sanayii piyasasının toplam değerinin 500 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. De Beers yetkilileri, sorunların çözülmüş olmasından memnuniyet duyduklarını açıkladı.

Reklam
Reklam

Şirket Güney Afrika merkezli olduğu ve Amerikan savcılarının bu ülkede yetkileri bulunmadığı için; ABD ve De Beers arasındaki dava, hukuki açıdan zor bir süreç izledi.

ABD Adalet Bakanlığı Savcı Yardımcısı R. Hewitt Pate, şirketin suçlamaları kabul etmiş olmasının önemli bir gelişme olduğunu, bunun yasadışı fiyat belirlemeyle savaşta şirketin kararlı olduğunun göstergesi olarak algılandığını söyledi.
ABD, uzmanlar tarafından 30 milyar dolar değer biçilen dünya elmas piyasasının yarısına yakınını oluşturuyor.