LEFKOŞA (İHA) - BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alvaro De Soto'nun, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos'un New York'ta sundukları belgelerde yer alan noktalar konusunda, iki tarafın niyetlerini araştırmaya başladığı ve müzakereler prosedürü içinde yeni bir tur başlatmakta olduğu bildirildi.
Mahi gazetesi, Rum tarafının "Kathara Deftera" (Temiz Pazartesi) yortusu nedeniyle istediği 3 günlük aradan sonra müzakerelerin Salı günü, De Soto'nun Cumhurbaşkanı Denktaş ve Rum Yönetimi Başkanı Papadopulos'la yapacağı yüz yüze görüşmelerle yeniden başlayacağını yazdı
Gazete "Başkanlıkta 3 Günlük Toplantı ve İncelemeler-Ciddi Konular Salı Günü Başlıyor- Görüşmelerde 40 Günlük İşkence" başlıklı manşet haberinde De Soto'nun, müzakerelerin Salı günü yeniden başlamasıyla, bir al-ver'e girişebilmek için uzlaşı formülleri arayışıyla iki liderle baş başa görüşme taktiğini sürdüreceğini yazdı.
De Soto'nun taraflardan, her gün saat 10.00'da yapacakları ortak görüşmeler haricinde, öğleden sonraları ayrı görüşmeler yapılmasını istediğini belirten gazete; bu hedefin bir miktar zor göründüğünü, çünkü Cumhurbaşkanı Denktaş'ın ortaya koyduğu tezlerden çoğunun "Annan Planı'nın çerçevesi dışında olduğunu, geriye kalanlarının ise ana konuları yeniden açarak Annan Planı'nın dengelerini bozduğunu" iddia etti.
Alithia gazetesi, "22 Mart'tan Önce Dördüncü Plan-Müzakereler Alvaro De Soto'nun Oyun Kurallarıyla Oynanıyor-Müzakerelerin Salı Gününden İtibaren Esasa Girmesi Bekleniyor" başlıklı manşet haberinde, Kıbrıs müzakerelerinin Salı gününden itibaren, tarafların New York'ta sundukları belgelerde yer alanlar başta olmak üzere esas konuların gündeme gelmesinin beklendiğini yazdı.
Gazete, gerek Alvaro De Soto gerekse uluslararası unsurun, bu kez niyetlerinin geçmişten farklı olduğunu ve "oyunun kendilerinin kurallarına göre oynanacağını" ima ettiklerini yazdı. Gazete, özetle şöyle devam etti:
"Edindiğimiz bilgilere göre iki taraf liderleri Denktaş ve Papadopulos, Salı gününden itibaren Kofi Annan'a gönderdikleri mektuplarında kaydettiklerini ortaya koydukları her noktayı izah ederek ve diğer tarafın tez ve görüşlerini yanıtlayarak analiz etmeye başlayacak. İki tarafın ortak görüşmelerde farklı hareket ettiğini ve baş başa görüşmelerde farklı şeyler söyleyip konuştuklarını iyi bilen Alvaro De Soto, günlük müzakerelerde ikinci bir tur daha başlatmaya karar verdi. Böylece, sabah saatlerinde yapılacak ortak görüşmelerin dışında, öğleden sonraları her iki tarafla da ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirecek. Bu ayrı görüşmelerin hedefi, iki tarafın ortak müzakerelerde görüşülenlere dair taviz sınırlarını netleştirmektir. De Soto'nun, bu başbaşa görüşmeler sırasında bazı izahatlar alarak, bazı konuları, bir sonraki ortak görüşmeye götürmeksizin kapatması olasılığı da gözardı edilmiyor. Bize söylendiğine göre mesela, sabahki ortak görüşme sırasında iki taraf mülkler konusunu görüşebilir ve taraflardan her biri kendi tezini ortaya koyabilir. Öğleden sonraki görüşmeler sırasında BM arabulucusu, taraflardan her birinden bir 'ileri tutum' elde etmeye çalışacak. Bu olursa, o zaman konu oraya kadar kapanacak ve diğer tarafın da katılacağı ortak toplantıda yeniden açılmayacak. Bu yöntemle zaman kazanılacağına ve iki tarafın bir konuyu, anlaşmaya varmaksızın kemikleştirmesine izin verilmeyeceğine inanılıyor.
Edindiğimiz bilgilere göre, gerek BM gerekse uluslararası unsurun aklında, bu dönem içinde konuşulacak olanlar temelinde hareket edecek dördüncü bir belge hazırlamak ve bu belgeyi sürenin 22 Mart'ta bitişinden önce tarafların önüne koymak bulunuyor. Kıbrıs Rum tarafı, BM'nin yeni devletin teknik komiteler tarafından görüşülmek üzere beklemede bulunan eksik yasalarla işleyebileceğini söylemesi nedeniyle duyduğu kaygıyı gizlemiyor"