DEAH’ta Organ Ve Doku Nakli Paneli

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (DEAH) organ nakli ve doku paneli düzenlendi. Panelde bölgede organ...

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (DEAH) organ nakli ve doku paneli düzenlendi. Panelde bölgede organ nakli bekleyen hastaların durumu ve organ bağışı konuşuldu.

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda Doku ve Organ Bölge Koordinasyon Merkezi, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliği ile 'Beyin ölümü bildirimi, organ nakli bilgilendirme ve değerlendirme' paneli düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Sait Avar, organ nakliyle ilgili tıbbi bilgiler aktardı. Organ naklinde her yıl bekleme listelerine yeni hastaların eklendiğini ifade eden Avar, yapılan nakillerde aynı hızla artış olmadığını, bir kısım hastaların organ beklerken hayatını kaybettiğini dile getirdi. Diyarbakır'da merkez ve ilçelerinde 10 diyaliz merkezinde toplam 612 hastanın tedavi gördüğünü belirten Avar, "Nakil merkezlerine 233 hasta kayıtlı 379 hasta maalesef kayıtsızdır. Diyaliz merkezlerine kayıtlı her hastanın en yakın nakil merkezine kayıt yaptırmaları gerekir. Kayıtsız olan 379 hastanın da gerekli bilgilendirmenin yapılıp kayıt yaptırmalarını sağlamalıyız." dedi

Reklam
Reklam

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Doç. Dr. Sedat Kaya, tıbben ve dinen gerçek ölümün beyin ölümü olduğunu söyledi. Türkiye'de beyin ölümünün 4 uzman hekim (anestezi, beyin cerrahı, nöroloji uzmanı ve kardiyoloji uzmanı) tarafından karar verildiğini kaydeden Kaya, "Beyin ölümü kurulunca beyin ve beyin sapı fonksiyon testleri, apne testi, gerektiğinde beyne giden kan akımının olmadığını gösteren yardımcı testler(Trans cranial dopler, EEG, Anjiografi) yapılarak tespit ediliyor."dedi. Kaya, herkesi öldükten sonrası için organ bağışlamaya davet etti.

Nakil Cerrahı Op. Dr. Nurettin Ay da artık hiçbir hastanın il dışına nakil olmak için gitmelerine gerek kalmadığını söyledi. Ay, şu ifadelere yer verdi: "Artık nakil olma şansı olup da maddi ve manevi yönden başka illere gidemeyen hastalara böbrek nakli olma şansı doğmuştur. Başka illerde nakil olmuş birçok hastalar da kontrollerini il dışına gitmelerine gerek kalmadan burada yaptırabilmektedir, İçinde insan sevgisi olan herkesin buna sahip çıkması ve desteklemesi gerekir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz