Dedesinin Şehitlik Madalyası Ve Künyesini Istiyor

Iğdır'ın kurtuluş mücadelesinde şehit olan Mehmet Çavuş'un torunu, dedesine ait şehitlik madalyası ve künyesinin bulunmasını istiyor.

Iğdır'ın kurtuluş mücadelesinde şehit olan Mehmet Çavuş'un torunu, dedesine ait şehitlik madalyası ve künyesinin bulunmasını istiyor.

Kentte adına şehitlik yaptırılan Çankırılı Mehmet Çavuş'un torunu Şükrü Özgür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedesinin 1917-1918 tarihlerinde Iğdır'a savaşmak için geldiğini, o dönemde kentteki Türk, Kürt ve Azerileri düşmana karşı birleştirdiğini anlattı.

Dedesinin Ermenilerle Melekli'de çatıştığı sırada şehit olduğunu belirten Özgür, "Mehmet Çavuş'un orada şehit olması, Iğdır'a giren askerlerin çok az bir mermi yakmasını, tek bir şehit vermeden Iğdır'ı almasını sağlıyor. Bu da Mehmet Çavuş'un Iğdır için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" dedi.

Reklam
Reklam

Özgür, Iğdırlıların birleştirici özelliğiyle dedesini çok sevdiğine dikkati çekerek, "Mehmet Çavuş, Iğdır halkına atalık yapmış, Iğdır halkını birleştirerek düşmanı Iğdır'dan kovmuş. Şehit olduğu zamanda şu anki anıtın 8-10 metre yakınına getiriyorlar. Alay komutanları, Iğdır Şura Hükümeti başkanları ve yerel halk tarafından cenaze namazı kılınarak defnediliyor" diye konuştu.

Mehmet Çavuş'un Iğdır'da şehit olduğunu yıllar sonra öğrendiklerini, dedesinin şehitlik madalyası ve künyesinin bulunmasını istediklerini belirten Özgür, "Dedemin madalyasını ve künyesini halen alamadık. Mezarının nerede olduğunu daha yeni öğrendik" ifadelerini kullandı.

-"Dedemin kayıtlarının bulunmasını bekliyoruz"-

Özgür, dedesinin künyesinin silindiğini, devletin kayıtlarında bulunmadığını belirterek, "Mehmet Çavuş Doğu Cephesi'nde 7 yıl görev yapmış. Balkan Savaşı'nda görev yapmış. Balkan Savaşı kahramanı ve gazisi. Mehmet Çavuş'tan mutlaka bir yerlerde bir haber olması lazım, bir kayıt olması lazım" dedi.

Osmanlı döneminde kayıtların iyi yapıldığını anlatan Özgür, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Osmanlı'nın Yemen'de dahi askerin öldüğü yer kayıtlarda var. Oysaki Iğdır'da, Doğubayazıt'ta 21. Tümende görev yapan Mehmet Çavuş'un künyesi hala yok. Ben buradan devlet büyüklerimize seslenmek istiyorum. Gizli arşivlerin açıldığı, Osmanlı kayıtlarının Türkçe'ye çevrildiği bir dönemde bu kayıtların mutlaka bulunması lazım. Mehmet Çavuş'un kayıtları yoksa Mehmet Çavuş hangi rütbede görev yapıyordu-"

Şehit ailelerine verilen haklardan yararlanamadıklarını anlatan Özgür, askeri liseye dedesine ait bir belgenin olmamasından dolayı gidemediğini söyledi.

Özgür, oğlunu da askeri okula bu nedenle gönderemediğini belirterek, "Osmanlı soyundan askerimizin olmasını isterdik. Biz bu imkanlardan faydalanamadık. Kanun bize bir hak tanımış ama belgemiz kaydımız olmadığı için yararlanamıyoruz" dedi.

Özgür, babası ve babaannesinin yokluk içerisinde yaşadığını anımsatarak, "Hiç değilse dedemin beraatını alalım diyoruz. Ben babamı artık ömrünün son yıllarında babasının mezarına getirdim. Babam o zaman söylemişti. 'Ben baba ekmeği yemedim, baba elbisesi giymedim, yokluk içerisinde büyüdüm. Ama şükürler olsun ki bu yaşımdan sonra babamın mezarını gördüm, ölsem de gam yemem' demişti. Buradan yetkililere sesleniyorum bize yardımcı olun" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-"Mehmet Çavuş'ın ömrü savaşla geçti"-

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez de Mehmet Çavuş'un Iğdır için önemli olduğu kadar Türk Kurtuluş Savaşı için de önemli olduğunu belirterek, Mehmet Çavuş'un ömrünün savaşla geçtiğini söyledi.

Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı da olan Eğilmez, Çankırı'da 1876 tarihinde doğan Mehmet Çavuş'un gençlik çağında savaşla iç içe olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Mehmet Çavuş doğduğu dönemlerde Osmanlı Devleti dört yönde, cephelerde savaşan bir ülke. Dolayısıyla eli silah tutan herkes cepheye gönderiliyor. Mehmet Çavuş, ilk Balkan Savaşı'na katılıyor. Balkan Savaşı'nda ciddi başarılar elde ediyor ve 'çavuşluk' rütbesini kazanıyor. 'Er' olarak gitti savaştan 'çavuş' olarak. Kısa bir süre köyünde kalıyor. Bu sefer 1. Dünya Savaşı patlak veriyor. Savaşa katılmak üzere 1914 yılında Kayseri'ye gidip askerlik şubesine kayıt yaptırıyor. Elimizdeki bilgilere göre, 1914 ile 1918 yılları arasında ne yaptığı bilinmiyor."

Reklam
Reklam

Mehmet Çavuş'un 1918 yılında Kazım Karabekir komutasındaki kuvvetlerle birlikte düşmanla mücadele ettiğini belirten Eğilmez, bu dönemde Ermeniler'in bölgede katliamlarını en üst seviyeye çıkardığını ve 10 kasım 1920'de Iğdır ve çevresini kurtarmak amacıyla Türk ordusunun taarruza geçtiğini ifade etti.

-"Mehmet Çavuş şehit düştüğü zaman rütbesi çavuştu"-

Ermeniler'in Aras Nehri'nin kuzey kesimine püskürtüldüğünü vurgulayan Eğilmez, "14 Kasım 1920'de şehre kurtuluş için gelen Türk askerlerinin en önünde Mehmet Çavuş vardır. İlk mücadelede şehit düşüyor. Onun ilk çatışma anındaki kahramanlığı Türk askerini iyice şevke getiriyor. Emrindeki askerler de onunla birlikte ölüme gidiyor. O bölgede Türk askerleri çok ciddi başarı sağlıyor" dedi.

Eğilmez, şöyle devam etti:

"Iğdır şehrimiz düşman işgalinden kurtuluyor. O şehitlerimizin hepsi kahraman. Onları temsilen Mehmet Çavuş bir kahraman olarak karşımıza çıkıyor. Çankırılı Mehmet Çavuş, şehit düştüğü zaman rütbesi 'çavuştu.' Tabii Osmanlı döneminde 'çavuşluk' rütbesi bugünden çok daha değerli bir rütbeydi, büyük öneme sahipti."

Reklam
Reklam

Mehmet Çavuş'un şehitlik belgesini bulmanın zor olduğuna değinen Eğilmez, "Mehmet Çavuş'un şehitlik belgesinin bulunabilmesi için işin uzmanları tarafından detaylı bir araştırma yapılması gerekiyor. Çünkü o dönemde yangınlar çıkıyor, bilerek yakılan belgeler oluyor. Sürekli hareket halinde insanlar. Bir bölge işgal edildiği zaman önce resmi binalar işgal edilir. Osmanlı döneminde yurt dışına da birçok belge götürülmüştür" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: