Dedikodu ile yıkılan hayat

Süleyman Demirel Üniversitesi’nin kreşinde müdürlük yapan Sema Özek’in hayatı, gittiği kuaförde rektör için “Köylü, dinci” dediği ihbarıyla işkenceye dönüştü.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) personeli Sema Özek’in hayatı, Rektör Prof. Dr. Hasan İbicioğlu’na “Köylü, dinci” dediği iddiasıyla değişti. Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK), Türkiye Büyük Millet Meclisi, Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığı ile mahkemelere ulaşan olaylar zinciri şöyle gelişti: Hacettepe Üniversitesi mezunu Sema Özek, 1 Ocak 2001’den, görevden alındığı 18 Ağustos 2011’e kadar SDÜ bünyesindeki kreşte müdür olarak görev yaptı. Özek’in yerine ise Rektör Prof. Dr. Hasan İbicioğlu’nun özel kalem müdiresi Y.T. getirildi. Özek’e yeni bir görev verilmediği gibi, 10 Kasım 2011’de hakkında soruşturma açıldığını öğrendi.

Reklam
Reklam

AŞK-I MEMNU YASAK

Soruşturmanın gerekçesi, ‘Çocuk Bakımevi Kütüphanesi için uygun olmayan kitaplar almak’ olarak gösterildi. Bu kitaplar arasında, Aşk-ı Memnu, Da Vinci Şifresi, Piç Fantezi gibi kitaplar gösterildi. Kitapları veliler için aldığını söyleyen Özek’e ‘kınama’ cezasının yanında kitapların alımı için harcanan 3.600 TL’nin tahsili istendi. Özek için asıl zorlu süreç, 25 Ocak 2012’de gittiği kuaförün ardından başladı. Özek, kuaförde karşılaştığı D.Ü. ile SDÜ’de öğretim üyesi olan kız kardeşi Yrd. Doç. Dr. Didar Büyüker İşler’le gündelik konularda sohbet etti. Ancak İşler’in, 9 Şubat’ta rektörlüğe gönderdiği şikâyet mektubunda Özek’in “Rektörünüz köylü, gerici ve dinci” dediği anlatıldı. İfadesi alınan kuaför A.A. ise böyle bir konuşmaya tanık olmadığını söyledi. 10 Ağustos 2012’de Özek’e 3 yıl kademe ilerleme cezası çıktı. Bu cezanın ardından önce Yalvaç’a, sonra da Yenişarbademli’ye gidip bölgede kreşe ihtiyaç olup olmadığını incelemesi istenen Özek’in diğer bir görev yeri ise SDÜ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi oldu. Bu birimde bir hafta kadar kaldıktan sonra yeni görev yerinin, Gül ve Gül Ürünleri Araştırma Uygulama Merkezi (GÜLAR) olduğu söylendi. Özek’e bu birimde daha önce depo olarak kullanılan, penceresi kırık ve yerleri çöp dolu bir oda verildi. Özek, odanın görüntüsünü Meclis Kadın Erken Fırsat Eşitliği Komisyonu’na gönderdi. Uğradığı mobbingin önlenmesini istedi.

Reklam
Reklam

KORİDORDA MESAİ

Özek, GÜLAR Müdürü Doç. Dr. Fatih Ali Canlı’dan uzmanlık alanı dışında görevlendirme yazıları aldı. Özek, kasıtlı olarak üzerine gelindiğini iddia ederek, Canlı hakkında rektörlüğe, YÖK’e ve Meclis’e şikâyette bulundu. Bunun ardından Özek’in, diğer personelin odasına girmesi yasaklandı. Odasının anahtarı kendisine verilmedi. Saat 17.00-17.30 saatleri arasında mesaisini koridorda tamamlamak zorunda kaldı.

‘Kınama’ iptal

Sema Özek’e yasaklı kitapları aldığı için verilen ‘Kınama’ cezası Isparta İdare Mahkemesi’ne geçtiğimiz 29 Ocak’ta iptal edildi. Ancak 3.600 liranın tahsiline ilişkin dava sürüyor. Yine Rektör İbicioğlu için ‘Köylü’ dediği için verilen 3 yıl kademe ilerleme cezası da mahkemece iptal edildi. GÜLAR’daki görevlendirmesine karşı açtığı davayı da 7 Şubat’ta kazandı; Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde görevlendirildi. Hakkında 12 soruşturma açılan Özek’e yeni bir soruşturmanın daha açıldığı öğrenildi.

Anahtar Kelimeler: