Deflasyon örnekleri: Deflasyon hangi ülkelerde var?

Olumlu bir süreç gibi dursa da bir ülkenin ekonomisini kısır döngüye sokabilen deflasyon, geçmişten günümüze kadar farklı ülkelerde yaşanmış olan bir durumdur. Dolayısıyla deflasyonun nedenleri ve sonuçları hakkındaki detayları öğrenmek isteyenlerin bu süreci temsil eden örnek durumları incelemeleri mümkündür. Bu nedenle geçmişte hangi ülkelerde deflasyon yaşandığı ve bu sürecin ne gibi etkilerinin olduğu hakkında bilgi aktarılmalıdır. Türkiye'de deflasyon var mı?

Bir ülkenin ekonomisi üzerinde olumsuz etkileri olan deflasyon sürecinin çeşitli ülkelerde yaşandığı bilinir. Bu sürecin ne gibi etkilerinin olduğunun öğrenilmesi için deflasyon örneklerine göz atılmasında fayda vardır. Böylelikle deflasyonun temel belirtileri, etkileri ve sonuçları hakkında detaylı bilgi edinilebilir. Dolayısıyla Türkiye'de deflasyon olup olmadığı ve diğer ülkelerde geçmiş yıllarda bu gibi bir dönemin yaşanıp yaşanmadığı açıklanmalıdır. Daha sonra ise güncel olarak hangi ülkelerde deflasyon olduğunun nasıl anlaşılabildiğine değinilmelidir.

Reklam
Reklam

Deflasyon örnekleri nelerdir?

Bir ülkede yaşanan deflasyonun ekonomi bağlamında kısır döngü yarattığı bilinir. Bu nedenle özellikle uzun süreli olarak yaşanan deflasyon dönemlerinde belli başlı durumlar ortaya çıkar. Deflasyon örnekleri farklı ülkelerde yaşanan bu ekonomik durum göz önünde bulundurularak açıklanabilir. Dolayısıyla bir ülkede mal ve hizmetlerin fiyatlarında sürekli olarak düşüş yaşanan dönemler incelendiği zaman deflasyon örneklerinin sıralanması mümkündür. Ancak bu konuya yönelik olarak öncelikle "Türkiye'de deflasyon oldu mu?" sorusuna yanıt verilmesinde fayda vardır. Çünkü Türkiye'de farklı ekonomik krizlerin yaşandığı dönemler olsa da deflasyonun ortaya çıkmadığı bilinir. Bu nedenle deflasyon oluşumuna Türkiye'den örnek verilmesi mümkün değildir. Buna bağlı olarak "Dünyada ve Türkiye'de deflasyon ne zaman oldu?" sorusuna diğer ülkeler üzerinden verilebilen örnekler aşağıdaki gibidir:

  • Japonya'da 2006 ile 2016 arasında belirgin bir deflasyon dönemi yaşanmıştır. Bu süreçte ülkede yaşanan ekonomik durgunluğun pozitif arz şokuyla ortaya çıktığı bilinir. Daha sonra ise Japonya'da işsizlik oranının arttığı söylenebilir.
  • Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşanan iki ayrı deflasyon sürecinden söz edilebilir. Bunların ilki 1929 senesinde gerçekleşmiş iken, bu dönemde oluşan deflasyonun Büyük Buhran ile ilişkili olduğu söylenir. Amerika'da 2002 yılında etkileri hissedilen deflasyon süreci ise merkez bankasının faiz indirimine gitmesiyle önlenmiştir.
  • İngiltere'nin de 2015 yılında deflasyon oluşumu ile karşı karşıya kaldığı bilinir. Bu dönemde ülkedeki enflasyon oranı ilk defa eksiye düşmüştür. Dolayısıyla yapılan müdahalelere rağmen İngiltere'de de kısa süreli bir deflasyon döneminin yaşandığı söylenebilir.
Reklam
Reklam

Japonya'da neden deflasyon var?

Japonya'da 2006-2016 yılları arasında deflasyon etkilerinin görüldüğü bilinir. Bu duruma yol açan temel etkenlerden biri ise pozitif arz şoku olarak belirtilebilir. Çünkü bu durgunluk döneminde Japonya'nın ülke ekonomisinde bir kısır döngü oluşmuştur. Yani ülkedeki mal ve hizmetlerin fiyatlarında sürekli olarak düşüş yaşandığı söylenebilir. Bu da mal ve hizmetlerin fiyatlarının gün geçtikçe daha çok düşmesini tetiklemiştir. Buna bağlı olarak ise Japonya'daki işsizlik oranında büyük bir artış yaşanmıştır.

Reklam
Reklam

Deflasyon hangi ülkelerde var?

Belirli aralıklarla hesaplanan enflasyon oranlarının ülkelerin ekonomik durumları hakkında bilgi verdiği bilinir. Bu bağlamda güncel olarak ABD, Japonya ve Türkiye gibi ülkelerde deflasyon oluşumuna rastlanmadığı söylenebilir. Buna ek olarak enflasyon oranı eksiye düşen ülkelerde deflasyon sürecinin yaşanma olasılığının son derece yüksek olduğu belirtilmelidir. Dolayısıyla 2023 enflasyon oranı -6,2 olan Güney Sudan, deflasyonun etkileri arasında yer alan düşük ekonomik aktivitelerin hakim olduğu bölgelere örnek verilebilir. Bununla birlikte 2023 yılındaki enflasyon oranı -0,1 olarak belirlenen Bahreyn de deflasyonla karşı karşıya kalan yerlerdendir.

Anahtar Kelimeler: