Defne Kazanları Kaynamaya Başladı

HALİT DEMİR - Kozmetik sanayisinin yanı sıra baharat, ilaç yapımında kullanılan defne, bu üründen yapılan sabunuyla da köylünün ekmek kapısını oluşturuyor.

HALİT DEMİR - Kozmetik sanayisinin yanı sıra baharat, ilaç yapımında kullanılan defne, bu üründen yapılan sabunuyla da köylünün ekmek kapısını oluşturuyor. Hatay'da yoğun olarak yetişen defne, kokusu ve aromasıyla, herkes tarafından tercih edilen sabunlarıyla hem geleneksel yöntemlerle bu işi yapan köylünün hem de ilin yüzünü güldürüyor Toplanan defnelerle kendi ihtiyacı için sabun yapan vatandaşlar, elde ettikeri fazla ürünlerin satışını gerçekleştirerek ev ekonomisine katkı sağlıyor. Samandağ ilçesine bağlı Hıdırbey köyünde, sabun yapımı dönemi olan bu günlerde, hemen her evin önünde kaynayan defne kazanları dikkati çekiyor. Sabah erken saatlerde bahçelerinden topladıkları defne tohumlarını kazanlarda kaynatarak sabuna dönüştüren köylüler, defnecilik işinden geçimlerini sağlıyor. Defne sabunu yapımıyla yaklaşık 30 yıldır uğraştığını ifade eden Veysel Kuş (58), AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan defne sabunu üretiminin çok uğraş isteyen zahmetli bir iş olduğunu belirtti. Defne sabunu ve yağının Hatay'a özgü bir ürün olduğunu ve kentle adeta bütünleştiğini vurgulayan Kuş, elde ettikleri sabunların bir kısmını evlerinde kullandıklarını bir kısmını da sattıklarını söyledi. Kuş, sabun yapım sürecini şöyle anlattı: "Defne ağaçlarından topladığımız defne tohumlarını büyük bir kazan içerisinde suyla kaynatırız. Tohumlar kıvamını aldığı zaman dikenli sopayla kazanın içerisindeki tohumları ezmeye başlarız. İyice ezilen tohumların ardından tekrar kazana su doldurarak kaynamaya bırakırız. Defne yağı elde etmek için kazanı üç defa kaynatırız. Defne yağını aldıktan sonra sabun yapımı için başka bir kazanda kaynatarak köstük denilen maddeyle donmasını bekleriz. Donduktan sonra kalıplara dökerek kalıplarda kuruyan sabunu bıçakla kestikten sonra dinlenmeye bırakırız. İyice kuruyan sabunlar böylece kullanıma hazır hale gelir." -Türkiye'nin her yerine defne sabunu Bir kazan içerisinde 12 kova defne tohumundan 25 kilo defne yağı elde ettiklerini vurgulayan Kuş, defne yağını ve sabununu Türkiye'nin hemen hemen her bölgesine gönderdiklerini söyledi. Defne bitkisinin faydasının çok olduğunu ve birçok kişinin bu özelliklerinden dolayı ürünü tercih ettiğini belirten Kuş, "Doğal yöntemlerle elde ettiğimiz defne sabunu, saç dökülmesi ve kepeklenmeye karşı etkilidir. Vücut parazitlerine, mantar hastalığına karşı faydalıdır. Ergenlik sivilcelerine, saç diplerindeki yara ve tahriplere karşı iyileştirici bir özelliği vardır. Derideki gözenekleri açar ve varisleri rahatlatır. Doğal kokusu ve kimyasal yapısı ile evdeki dolaplarda haşerelerin barınmasını da engeller" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: