Defterdarlık Personeline Güzel Konuşma Dersi

Çanakkale Defterdarlığı, 24. Vergi Haftası çerçevesinde “Konuşma Teknikleri ve İletişim” konulu kişisel gelişim semineri düzenledi.Çanakkale...

Çanakkale Defterdarlığı, 24. Vergi Haftası çerçevesinde “Konuşma Teknikleri ve İletişim” konulu kişisel gelişim semineri düzenledi.

Çanakkale Defterdarı Sacide Şakar’ın yanı sıra çok sayıda yönetici ve personelin katıldığı seminerde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve hitabet konusunda çalışmalarıyla bilinen Gökhan Bayram tarafından etkili konuşmanın ilginç ve bir o kadar dikkat çeken pratik yöntemleri aktarıldı. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen program yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Seminer konuşmanın önemi ve kişiye kazandırdıkları ile başladı. Öğretim Elemanı Gökhan Bayram, “Kamu personeli konuşmalarını yeterli uzunlukta tutmalıdır. Kamu personeli çoğu zaman gerektiğinden uzun ya da kısa konuşuyor. Gerektiğinde daha kısa konuşmalarda vatandaş kendisine önem verilmediğini düşünüyor. Uzun konuşmalar ise yemeğe su katmak gibi önemini ve özelliğini yitiriyor. Vatandaşla konuşmanızda benzetmelerden faydalanın. Soyut bir şekilde konuşan kamu görevlisi kendini yorduğu kadar vatandaşı da yoracaktır. Öte yandan kamu personelimiz hümor ve espri konusunda cömert değil. Bu da vatandaşın karşısında sert görünmesine sebep oluyor. Konunun uzmanı olmayan hiç kimse teknik tabirlerden anlamaz. Bunu anlaşılır ve somut kılmak gerekir. Vatandaş tarafından takip edilir bir konuşma yapmalısınız. Vatandaş size adapte olmalı. Bu sebeple, kamu personelimiz, devletten hizmet alan vatandaşa karşı konuşmalarında somut, kesin ve özellikle benzetmelere dayanan konuşmalar yapmalıdır” dedi.

Reklam
Reklam

“KAMU PERSONELİ SESİNE ÖZEN GÖSTERMİYOR”

Seminerin ikinci bölümünde ise konuşmada ses ve söyleyiş tarzları üzerinde duruldu. Konuşmaların içerik bakımından iyi olmasının onu güzelleştirmeye yetmediğini dikkat çeken Bayram, bu tip sözleri güzel şekilde aktarmanın konuşmayı daha da etkili hale getirdiğini belirtti. Gökhan Bayram, konuşma ve iletişim üzerine verdiği seminerin bu bölümünde ise kamu görevlilerinin seslerine gereken özeni göstermediğini söyledi. Rakamların bile vurgu neticesinde çok büyük ya da küçük görünebildiğine dikkat çekildi. Bayram, kamudan hizmet alan kadınlara başka, erkeklere başka, konuya göre bambaşka bir sesle konuşmak gerektiğini örneklerle aktardı.

ÇAY DEĞİL ADAÇAYI İÇİN”

Kamu görevlilerinin gün içinde sürekli vatandaşla konuştuğuna dikkat çeken Bayram, sese iyi gelen içecekler içilmesini tavsiye etti. Bayram, “Konuşmada söyledikleriniz kadar söyleyişiniz de önemli. Sesinizi tonuyla, rengiyle, tınısıyla farklı hallere sokmak, konuştuklarınızı daha anlaşılır kılar ve dinletir. O halde kamu görevlileri, siyasetçiler seslerine dikkat etmelidir. Doğruluğu ispatlanmış bir şey varsa o da adaçayı, tarçın çayı, ıhlamur ve papatya çayının sese daha iyi geldiğidir. Öyle ki ıhlamur ses tellerinin biricik dostudur. Haftada en azından bir kez tarçın çayı içmek üst solunum yolları hastalıkları ve ses telleri için iyidir. Adaçayı ve özellikle papatya çayı ise rahatlatıcı etkisiyle hem ruha hem sese olumlu tesir eder. Kamu görevlileri, vatandaşa daha güzel sesle hitap etmek isterlerse çay tüketimini azaltmalı ve dediğim içeceklere yönelmelidirler ve tüm bu içecekleri çok sıcak içmemelidirler” diye tavsiyelerde bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: