"Değişen Dünyada Aile Sempozyumu"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Bütün kurumlarımızdaki 14 bin evladımızın yüzde 80'i parçalanmış aileden. Bugün yaşadığımız birçok sorunun

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Bütün kurumlarımızdaki 14 bin evladımızın yüzde 80'i parçalanmış aileden. Bugün yaşadığımız birçok sorunun temelinde parçalanmış aileleri görüyoruz" dedi.

Şahin, Bilgi Yolu Eğitim, Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından Ramada Altın Kayısı Otel'de düzenlenen "Değişen Dünyada Aile Sempozyumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, ailenin mukaddes olduğunu söyledi.

Değişen dünyada sorunlara karşı ailenin güçlü tutulabilmesinin önemine dikkati çeken Şahin, ekonomik kalkınmanın, insan hak ve hürriyetlerinin ilerlemesinin kişiyi mutlu etmediğinin görüldüğünü, mutluluğun yaradılışa uygun şekilde, maddi ve manevi ihtiyaçlara bir bütün olarak bakabilmekten geçtiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Şahin, ailede hoşgörü, saygı ve sorumluluğun önemini vurguladı.

Bakanlık olarak yaptıkları çalışmalara değinen Şahin, şöyle konuştu:

"Evlenecek kişilerin doğru kararlar vermesi gerektiğini net bir şekilde biliyoruz. Evlilik tabii ki sevgi ve muhabbet yeri ama aynı zamanda akıl ve düşünce yeri. Evlilik kurumunu güçlendirebilmek, bilgiye odaklı sorunu çözebilme kapasitesiyle direkt alakalıdır. İşte o yüzden Belediyeler Birliği ile yaptığımız anlaşmayla 81 ilde evlilik öncesi eğitim çalışmalarını tamamladık. Bugün artık nişanlanarak 'ben evlenmek istiyorum' diye gelenlere, belediyelerde uzmanlarca evlilik için gerekli hukuki, sağlık ve iletişim bilgilerini veriyoruz. Bu, yarının bütün sorunlarını çözecek bir ilaç olmaktan daha çok onları yaşanacak sorunlara karşı hazırlıyor. İlk yaşadığı anlaşmazlıkta 'eyvah ben yanlış bir evlilik mi yaptım-' deyip yuvayı dağıtma yerine 'ben bu sorunu çözebilirim' diyecek şekilde kişinin kendini bu evliliğe hazırlamasını istiyoruz."

-"Sorunun temelinde parçalanmış aileleri görüyoruz"-

Reklam
Reklam

Boşanmada en yüksek orana 2001 yılında yaşanan ekonomik krizde ulaşıldığını kaydeden Şahin, "Şu bir gerçek ki ekonomik olarak yaşanan sorunlar evlilik kurumunu direkt etkiliyor ama ekonomi her şey demek değil" diye konuştu.

Türkiye'de iki ilde yaptıkları pilot çalışmayla boşanmak için aile mahkemelerine başvuranları hakimler aracılığıyla uzmanlık desteği almaya yönlendirdiklerini belirten Şahin, şöyle devam etti:

"450 çiftin 75'inin yeniden evliliğe devam etme kararı aldığını gördük. Yüzde 17. Bu, çok ciddi bir oran. Bir çift bile çok önemli. Bütün kurumlarımızdaki 14 bin evladımızın yüzde 80'i parçalanmış aileden. Bugün yaşadığımız birçok sorunun temelinde parçalanmış aileleri görüyoruz. O yüzden parçalamadan, yıkmadan, dağıtmadan testiyi kırmadan, dökmeden, derli toplu götürmemiz ve koruyucu önleyici tedbirleri almamız gerekiyor. Kadının ve erkeğin birbirinin sorumluluğunu iyi bilmesi, insan olma değerleri üzerinden ortak değerleri muhafaza etmemiz gerekiyor. Nereden geldiğimizi unutmazsak, bu dünyanın bir sınav olduğunu hatırlarsak, öbür dünyaya hazırlanmak için de neleri yaşamamız gerektiğine bütün yüreğimizle iman edersek aile kurumu dünyadaki cennete dönüşecektir."

Reklam
Reklam

Ekonomik kalkınmanın insanın mutluluğunun temeli olmadığını ifade eden Şahin, sevgi, saygı, hoşgörünün, ekonomik kalkınmayla paralel yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

Muhabir: Tuba Karahan / Önder Felek

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: