"Değişen Dünyada Aile Sempozyumu"

Bilgi Yolu Eğitim, Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BİLSAM) tarafından düzenlenen "Değişen Dünyada Aile Sempozyumu"nun sonuç bildirgesinde, ailenin güçlendirilmesi ve

Bilgi Yolu Eğitim, Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BİLSAM) tarafından düzenlenen "Değişen Dünyada Aile Sempozyumu"nun sonuç bildirgesinde, ailenin güçlendirilmesi ve korunması için çeşitli önerilere yer verildi.

Sempozyum kapsamında 21 farklı kurum ve üniversiteden 61 bilim insanının 12 oturumda sundukları 50 bildiride öne çıkan konular, Sempozyum Düzenleme Kurulu tarafından hazırlanan sonuç bildirgesinde 11 maddede özetlendi.

Küreselleşme ve göçün tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de aile kurumunu derinden etkilediği belirtilen bildiride, ailelerin karşı karşıya kaldığı olumsuzlukların ortaya çıkarılması için ilgili kurumların kapsamlı ve detaylı çalışma yapması gerektiği ifade edildi.

Reklam
Reklam

Aile kurumunun korunması ve güçlendirilmesi konusunda merkezi yönetim başta olmak üzere yerel yönetimlere, medyaya ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düştüğü kaydedilen bildiride, sevgi, saygı ve güven üzerine kurulan özel bir alan olan aile kurumunun sadece yasal düzenlemelerin belirleyiciliğinde korunmasının mümkün olmadığı, ailenin korunması için aile bireylerinin bilgilendirilmesine ve bilinçlendirilmesine özel önem verilmesi önerildi.

Ailenin korunmasında ve aile bağlarının güçlendirilmesinde akraba ve komşuluk ilişkilerinin ayrı bir yeri ve önemi bulunduğu vurgulanan bildiride, akrabalık ve komşuluk ilişkilerine önem verilmesi gerektiği belirtildi.

İletişim araçlarının yoğun ve bilinçsiz kullanımının aile içi iletişimi olumsuz etkilediği kaydedilen bildiride, bu etkilerin azaltılması için ailelere günlük hayatlarını planlaması ve aile bireylerinin bu plana uymaya gayret göstermesi tavsiye edildi.

Ekonomik alanda yaşanan sorunların aileyi doğrudan etkilediğine işaret edilen bildiride, konunun üzerinde durulması gerektiği ifade edildi. Postmodern dönemde yeni bir aile tipi ve aile ilişki biçimi ortaya çıktığı belirtilen bildiride, "Ülkemizde postmodern aile tipine geçişin yüksek hızı, toplumsal birçok gerilimin ortaya çıkmasına neden olmaktadır" denildi.

Reklam
Reklam

Okul başarısında da ailenin önemine dikkat çekilen bildiride, öğrenci başarısı için ebeveynlerin de içinde olduğu eğitim programı uygulanması önerildi.

İslam dininde ailenin özel bir yeri olduğu anımsatılan bildiride, "Günümüzde ailenin karşı karşıya kaldığı birçok sorunun çözümünde İslam dininin değerler sisteminden istifade edilmelidir. Bu konuda toplumun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi hususunda Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere toplumdaki ilgili tüm kişi ve kurumlara önemli görevler düşmektedir" ifadelerine yer verildi.

Eşler arasındaki ilişkide rekabetin ve iktidar ilişkisinin ön plana çıkmasının aile kurumunu olumsuz etkilediği vurgulanan bildiride, eşlerin birbirini tamamlayıcı unsurlar olarak görmesinin, ailenin güçlenmesine daha çok katkı sağlayacağına işaret edildi.

Sonuç bildirgesinde, uygulanacak politikalara ilişkin öneriler de yer aldı.

Muhabir: Tuba Karahan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: