DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Müdürü Veysi Ayus, DEHAP'lı belediyelerin bulunduğu kentlere Avrupa ülkelerinden para yağdığını iddia etti. Ayus, Diyarbakır başta olmak üzere diğer kentlerin altyapı projeleri için Avrupa Yatırım Bankası ve Alman Kalkınma Bankası'ndan bugüne kadar hibe ve düşük faizli kredilerle birlikte 200 milyon euro para girişi yapıldığını savundu.
Avrupa'dan gelen paraları altyapı çalışmalarında kullanarak toprağın dibine gömdüklerini söyleyen DİSKİ Müdürü Veysi Ayus, hibelerle birlikte Diyarbakır'a 1998 yılından bu yana 90 milyon euro para girişi yapıldığını söyledi. 3 Ekim'de Türkiye ile müzakerelerin başlatılıp başlatılmayacağına karar verecek olan Avrupalı ülkeler, Güneydoğu kentlerinin yenilenmesi için maddi destek sunuyor. İddiaya göre, 5000 yıllık İtalya'nın Roma kentinden sonra dünyanın en eski altyapısının bulunduğu Diyarbakır'da kanalizasyon çalışmaları, Avrupa ülkelerinden gelen hibe ve düşük faizli kredilerle yenilendi. Diyarbakır, Batman ve Siirt'e 200 milyon euro para girişi yapıldığını ileri süren DİSKİ Müdürü Veysi Ayus, gelen paraları yerin dibine gömdüklerini belirtti. Diyarbakır'da altyapı çalışmalarının yüzde 90'ının bitirildiğini kaydeden Ayus, "Diyarbakır, 3 bölgeden oluşmaktadır: Bağlar, Yenişehir ve Suriçi. Tarihi Suriçi semti, bizim için çok büyük önem arz ediyor. Çünkü, insanlık tarihinin ilk yerleşim alanlarından birini oluşturuyor. Duyduklarımıza göre, dünyanın en eski kanalizasyon şebekesi, İtalya'nın Roma kentinden sonra 5000 yıl önce Diyarbakır'da yapılmıştır. Cumhuriyet tarihinden sonra ilk kez altyapı projesinin başlatıldığı Diyarbakır'daki kanalizasyon çalışması için gerekli parayı, yurt dışındaki hibe ve kredilerle sağlıyoruz" dedi.
"AVRUPA'DAN 200 MİLYON EURO PARA GİRİŞİ YAPILDI"
Diyarbakır'da 1999 yılında başlatılan içme suyu ve kanalizasyon projelerinin yüzde 90'ının bitirildiğini söyleyen DİSKİ Müdürü Ayus, "Herkes bize bu paraları nereden bulduğumuzu soruyor. Şimdiye kadar Avrupa Yatırım Bankası'ndan 32 milyon euro ve Alman Kalkınma Bankası'ndan 17.5 milyon euro kredi aldık. Diğer projeler için de Alman Kalkınma Bankası'ndan 27.5 ve 5 milyon euro olmak üzere toplam 32.5 milyon euro belediyemize hibe edildi. Verilen kredilerin ödemesi 25 yıl içinde gerçekleşiyor. İlk 10 yıl ödeme yapılmazken, daha sonraki yıllar için yüzde 2 gibi küçük faizlerle ödeme yapılacak" dedi.
Ayus, Avrupa'dan Diyarbakır'a bugüne kadar gelen paranın toplamının 90 milyon euro civarında olduğunu belirterek, "Siirt'teki 32 milyon euro, Batman'a yapılan kredi ve hibeleri de sayarsak, bölgeye giren kredi ve hibe toplamı 200 milyon euro civarındadır. Devletler arası gizli bir para akışı olması söz konusu değil, hibe ve kredi şeklinde gelen bütün paralar, gerek Avrupa Yatırım Bankası ve gerekse Alman Kalkınma Bankası'ndan olsun, Hazine garantisi altında ve Türk ve Alman hükümetleriyle yapılan anlaşmalar sonucunda, Hazine tarafından bu paraları kullanma hakkı bize devredilmiştir. Gelen bütün paralar proje kapsamında. Suriçi semtinin altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra sokaklara parke taşları döşendi. Bağlar bölgesinde 120 kilometre kanalizyon şebekesi, Yenişehir semtinde ise 89 kilometre kanalizasyon şebekesi ve içme suyu şebekeleri döşenmiş durumda. Bu paralarla kentin bütün altyapısını yenilemeyi hedefliyoruz. Altyapı için yere döşediğimiz boruların ömrü 150 yıllık. Projelerimiz tamamen Avrupa standartlarında yapılıyor" şeklinde konuştu.
Yabancı heyetlerin Türkiye'ye yaptıkları ziyaretlerin muhatabı, Ankara'dan sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir oldu. Son bir yıl içinde yaklaşık 30 yabancı heyet, Diyarbakır ve bölgede incelemelerde bulunarak, hak ihlalleri ve yapılacak sosyal destek projelerle ilgili Osman Baydemir ile biraraya gelmişti.
Öte yandan, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, 12 Ağustos ziyareti sırasında Başbakan Erdoğan'a, Belediye ve Alman Kalkınma Bankası arasında yapılan hibe antlaşması sonucu 500 bin euro'luk, Türk İspanyol Ekonomik ve İşbirliği protokolü kapsamında sağlanan 350 bin euro'luk ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası ile yapılan 30 milyon euro'luk kredi antlaşmaları sonucunda hazırlanan projeler için gerekli paraları alamadıkları gerekçesiyle bürokratik engellerin kaldırılmasını talep etmişti.