DEİK temiz enerjiyi gündeme taşıyor

İSTANBUL (İHA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)/Türk-Amerikan İş Konseyi ve TÜBİTAK işbirliğiyle "Temiz Enerji Konferansı" düzenliyor.

29-30 Ocak 2008 tarihinde İstanbul Ritz Carlton Oteli'nde gerçekleştirilecek konferansa Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ABD Enerji Bakanlığı desteği veriyor. Etkinliğe Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve Uluslararası Politikalardan Sorumlu Bakan Yardımcısı Vekili Alan Hegburg'un yanı sıra ABD'li üst düzey bir heyet iştirak edecek. Özel sektörün "temiz enerji" konusundaki deneyimlerini; ABD'li yetkililerin teknik bilgi ve yöntemlerini; akademik çevrelerin ise dünyanın geleceğini tehdit eden emülsiyonların azaltılması, hava, toprak ve su kirliliğiyle mücadele etmenin yolları ve daha sağlıklı bir yaşam ortamı sağlamak için sanayi kollarının alması gereken önlemler hakkındaki bilimsel araştırmalarını konuklarla paylaşacağı 2 günlük konferanslar serisine Akenerji Elektrik Üretim A.Ş., Alarko Holding, EnerjiSA, ENKA Enerji, GAMA, General Electric, Süzer Grubu, Zorlu Enerji Grubu ve TÜPRAŞ sponsor olarak destek veriyor.

Reklam
Reklam

Hidroelektrik, rüzgar, güneş ve biyoyakıt enerjilerinin özellikle ön planda tartışılacağı toplantıda, sosyo-ekonomik yaşamın sağlıklı bir biçimde sürdürülebilmesi, iyileştirilebilmesi, gerekli enerjinin sağlanması ve kullanılması için emniyetli, güvenilir, ekonomik olarak verimli ve çevre ile uyumlu bir enerji alt yapısının oluşturulabilmesinin tüm dünyada ve Türkiye'de önemi tartışılacak.

Özellikle Türkiye'de artan enerji ihtiyacı sonucu, bakanlıklar tarafından yakından incelenen "temiz enerji dosyası"nın, daha fazla verim, daha az emisyon için uygulanabilecek teknolojiler ve alternatif kaynakların kullanımı açısından ABD'li yetkililerin teknik bilgi ve yöntemleriyle birlikte masaya yatırılmasıyla birlikte çözüme yönelik incelemeye olanak tanıyacağı bildiriliyor.

Bu anlamda, ABD Enerji Bakanlığı ve büyükelçilik yetkilileri ile Ulusal Enerji Teknoloji Laboratuvarı, Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı, Ulusal Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi, Virginia Tech Üniversitesi, Foster Wheeler, American Hydro Corporation kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin yer alacağı konferansta temiz kömür, su, temiz linyit, güneş, rüzgar ve biyodizel gibi yeni jenerasyon üretim teknikleri üzerine bilgilendirme oturumları düzenlenecek. Ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, TKİ, TTK, EÜAŞ, EİEİ, DSİ, EPDK, Türkiye Çevre Bakanlığı'ndan temsilciler, akademisyenler ve çevre kuruluşları temsilcilerinin katılımlarıyla enerji üretiminde yeni teknolojiler için gereken sermaye ve operasyon maliyetleri ile Türkiye'deki mevcut enerji pazarları ve idaresi konuları da tartışılacak.

Reklam
Reklam