Demir eksikliği çocukların iştahını kapatıyor

Çocukların kanındaki demir eksikliği iştahsızlığa sebep oluyor. Medicana International Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları...

Çocukların kanındaki demir eksikliği iştahsızlığa sebep oluyor. Medicana International Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Prof. Dr. Sabri Acar, “Demir eksikliğinin en sık sebebi iştahsızlıktır. Sıkça geçirilen hastalıklar, enfeksiyonlar çocuklarda iştahsızlığa neden olur.” dedi. Prof. Dr. Acar, demir eksikliğinin 2 -3 ay süren bir tedavi ile düzeleceğine dikkat çekerek, ailelerin bu konuda duyarlı olmasını istedi.
Demir eksikliği çocukluk yaş grubunda en sık görülen hastalıkların başında geliyor. Demir, kandaki kırmızı hücrelerin (alyuvar) ana yapısını teşkil ediyor. Demir eksikliği halinde doku ve organlar yeteri kadar kan alamıyor. Demir eksikliğinde hastalarda, iştahsızlık, solukluk, terleme, yorulma, huzursuzluk, büyüme ve gelişme geriliği gibi şikayetler ortaya çıkacağını belirten Prof. Dr. Acar, “Bazı çocuklar gazete, bez parçası, toprak gibi cisimler, yemeğe teşebbüs ederler. Bazen de çocuğun herhangi bir nedenle ağlaması sonucu nefesinin durması (katılma) şikayeti görülebilir.” ifadelerini kullandı.
Demir eksikliğinin en sık sebebinin iştahsızlık olduğunun altını çizen Acar, "Sıkça geçirilen hastalıklar - enfeksiyonlar çocuklarda iştahsızlığa neden olur. Uzun süreli ishal ve gıdaların iyi emilmemesi yanı sıra çocuklarda burun ve makattan gelen kanamalar, genç kızlardaki adet kanamalarının uzun sürmesi, bağırsaklarda yaşayan kancalı kurt gibi parazitler de kansızlığa (demir eksikliği) sebep olabilirler.” diye konuştu.
Çocukların hızlı büyüme çağı olan 2 yaş ve gençlik dönemlerinde demir ihtiyacının daha da arttığının altını çizen Acar, belirtilerini şöyle sıraladı: “Demir eksikliği olan çocuklar soluk görünümlüdür. Tırnakları düzleşmiş hatta çukurlaşmıştır. Boy ve kiloları geri kalmıştır. Kalp atışları süratlidir. Kansızlığa bağlı kalpte duyulan üfürümler, yanlışlıkla kalpte delik ile karıştırılabilir. Hastaların kanları (Hemoglobin) düşük, kandaki demir ve depo demirleri düşüktür.”

Reklam
Reklam

2 -3 AYLIK TEDAVİ İLE DÜZELEBİLİR
Demir eksikliğinin 2 -3 ay süren bir tedavi ile düzelebildiğini ifade eden Prof. Dr. Acar şöyle konuştu: “Hastalar önce esas nedene bağlı tedavi yapılmalı. Örneğin kıl kurdu iştahsızlık ve kansızlık yapmış ise önce kıl kurdu tedavisi, daha sonra demir tedavisi yapılmalı. Demir tedavisi ortalama 2-3 ay devam etmelidir. Demir tedavisi bazen çocuklarda ishal- kabızlık, dişlerde siyahlık yapabilir, gaitalarını siyah-yeşil renge boyayabilir. Anne sütündeki demirin, inek sütündeki demire göre daha fazla emilip kana geçtiği unutulmamalıdır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz