Demir Raylara Kadın Zarafeti

İBRAHİM YOZOĞLU - Antalya Raylı Sistemi'nde (ANTRAY) vatman olarak çalışan kadınlar, demir raylarda günde binlerce kişiyi güvenle taşımanın gururunu yaşıyor.

İBRAHİM YOZOĞLU - Antalya Raylı Sistemi'nde vatman olarak çalışan kadınlar, demir raylarda günde binlerce kişiyi güvenle taşımanın gururunu yaşıyor. Demir rayların vatman koltuğunda oturan 35 kişiden 5'i kadınlardan oluşurken, yaklaşık 35 metre uzunluğunda, 75 ton ağırlığındaki tramvaylara kadın eli, zarafet katıyor. Sabahın erken saatlerinde mesaiye başlayan kadın vatmanlar, girdikleri vatman kabininden gün boyunca sadece mola saatlerinde çıkabiliyor. Tramvay kullanmanın zor yanlarının olduğunu ve çok fazla dikkat gerektirdiğini belirten vatman kadınlar, kullandıkları araçla demir yollarına hükmediyor. Mesleklerinin zorluğunu "Her babayiğidin harcı değil" ifadeleriyle özetleyen vatman kadınlar, mesleklerine gönülden bağlı olduklarını ifade ediyorlar. Vatman kadınlardan Pınar Terlemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediyenin vatmanlık ilanını gördükten sonra ailesi ve arkadaşlarının da desteğiyle başvurmaya karar verdiği, mesleğini severek yaptığını söyledi. Saat 04.40'da servise bindiğini, iş yerine 05.15'te gelerek Trafik Kontrol Merkezi'nden araçlarının anahtarlarını alıp mesaiye başladığı belirten Terlemez, "İlk aracımız 05.30'da sefere başlıyor. Ondan sonraki tramvaylar da 20 dakika arayla... Günde 11 tramvay sefere çıkıyor" dedi. Tramvayların Fatih durağından Meydan durağına kadar gittiğini anlatan Terlemez, vatmanların Meydan durağında kabin değiştirerek geri döndüklerini, hattın 11 kilometre uzunluğunda olduğunu ifade etti. Günde yaklaşık 7,5 saat çalıştıklarını ve 30 dakika yemek ve ihtiyaç molaları olduğunu ifade eden Terlemez, "Günde yaklaşık 120-130 kilometre yol kat ediyoruz. Bazı günler yedek olarak 09.00'dan 20.00'ye kadar çalışıyoruz" diye konuştu. - "Her babayiğidin harcı değil" Vatmanlığı çok basit meslek olarak görenler olduğunu ancak bu işin hem yorucu hem dikkat gerektirdiği için kolay olmadığını anlatan Terlemez, şöyle konuştu: "35 metre uzunluğunda 67 tonluk aracı kullanmak her babayiğidin harcı değil ama bu mesleği kadınlar da yapabilir, azimle her şey yapılabilir. Duraklarda durduğumuz zaman yolcuların sıkışma riskine çok dikkat ediyoruz. Tramvayın içinde ve dışında bulunan 12 kameradan kontrol ediyoruz. Bunun dışında hat üzerinde çok fazla açık alan olduğu için hatta yaya, bisiklet, motor ve araç çok fazla girdiği için dikkat gerektiren bir meslek." Normalde çok fazla kişinin görmediği vatman kabininin içinde neler olduğunu ve tramvayın nasıl gidip durdurulduğunun vatandaşlarca merak edildiğini vurgulayan Terlemez, tramvayın normal araçlar gibi direksiyonu olmadığını, sol kısımdaki kolun öne ittirilmesiyle ileri gittiğini, geri çekilmesiyle fren yaptığını anlattı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: