ERZİNCAN (İHA) - Ankara-Kars arasındaki demiryollarının Avrupa standartlarına kavuşturulması amacıyla Ulaştırma Bakanlığı DDY Genel Müdürlüğü tarafından 2006 yılında başlatılan jeoteknik zemin araştırmaları devam ediyor.
Erzincan-Erzurum arası DDY Hızlı tren zemin araştırma çalışmalarını yürüten Eser Teknik Sondaj A.Ş. Proje Sorumlusu Gürkan Doğu, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü'nce geçtiğimiz 2006 yılında başlatılan çalışmalarda amacın Doğu ile Batı arasında bir köprü vazifesi gören devlet demir yollarının Avrupa standartları seviyesine getirilmesini sağlayacak güzergahta yapılması düşünülen hızlı tren proje hattında viyadük, köprü, tünel, menfez ve yarma gibi sanatsal yapıların daha sağlam bir zemine oturtulmasını temin etmek olduğunu söyledi.
PROJE 2012 YILINDA TAMAMLANACAK 2006 yılında başlanılan Erzincan-Erzurum arası hızlı tren projesi zemin araştırma çalışmalarının 2007 yılında tamamlanmasının planlandığını belirten Gürkan Doğu,"Bu çalışma hızlı tren güzergahının belirlenmesi amacıyla yapılan araştırma çalışmasıdır. Köprü, viyadük, menfez, tünel vb. gibi sanatsal yapıların yapılacağı projede belirtilen yerlerde yapılan sondajlarla zemin durumunun belirlenmesi yapılmaktadır. Bu çalışmada viyadük 30 metre, köprü 20 metre, dolgular 15 metre, tüneller ise 61 metre olarak sondaj uygulamaları, jeolojik ve jeofizik deneylerle araştırmalar yapılmakta. Buradan alınan numuneler DDY Sivas 4.Bölge Müdürlüğü Zemin Araştırma Laboratuvarına gönderilerek çalışmalar için gerekli sınıflandırmalar yapılmakta. Bu çalışmalar Ulaştırma Bakanlığı gözetimi altında yapılmaktadır. Gerek laboratuvarlardan elde edilen bilgiler, gerekse arazide gerçekleştirdiğimiz deneylerle güzergah üzerindeki sanatsal yapıların çökmeye maruz kalmasını önlemek için çalışmalar yapılıyor.Derin bir vadiden geçmekte olan güzergahta yapılan bu çalışma ile yol boyunca heyelan ve çığ gibi doğal afetlerin meydana geldiği alanlardan kurtarılarak daha iyi bir güzergah seçilmesi amaçlanıyor. Bahse kon bu şartlardan dolayı mevcut yol standardının yükseltilmesi göz önüne alınarak jeolojik teknik araştırmasının yapılması kaçınılmaz olmuştur. 2006 yılında başlatılan çalışmalar 2007 yılı sonu itibariyle tamamlanacak. Hızlı tren projesinin de 2012 yılında hayata geçirilmesi hedefleniyor. Erzincan-Erzurum güzergahında Sansa Boğazı, Mercan Beldesi ve Karasu vadisi üçgeninde ki çalışmalar 2 jeofizik, 7 jeoloji mühendisi ve 21 işçi olmak üzere toplam 30 kişilik ekiple sürdürülüyor"dedi.