Demirci Ekonomisi Melengiç Ağacına Aşılanan Antep Fıstığıyla Gelişiyor

Manisa’nın Demirci ilçesinin ekonomisinin, dağlarında ve ovalarında bulunan milyonlarca melengiç (çitlenbik) ağacına aşılanan Antep fıstığıyla...

Manisa’nın Demirci ilçesinin ekonomisinin, dağlarında ve ovalarında bulunan milyonlarca melengiç (çitlenbik) ağacına aşılanan Antep fıstığıyla birkaç yıl içinde önemli gelişme katetmesi bekleniyor. Türkiye’de en fazla en fazla melengiç ağacının bulunduğu ilçede Kaymakamlık, Ticaret ve Sanayi Odası ile ve Ziraat Odası önçülüğünde başlatılan proje çerçevesinde şimdiye kadar yaklaşık 250 bin melengiçe Antep fıstığı aşılandı. Bu aşılardan bir iki yıl içinde verim alınmaya başlanınca Antep fıstığından 30-40 milyon lira gelir elde edileceği hesaplanıyor.

Reklam
Reklam

Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya, ilçeden göçü önlemek ve ekonomilerini geliştirmek için çalışma başlattıklarını, bu çerçevede yörelerindeki binlerce melengiç ağacına Antep fıstığı aşıladıklarını söyledi. Karakaya, “Demirci'de yeni bir pazar oluşturmak amacıyla üreticilerimizi Antep fıstığı konusunda bilgilendirmek için birkaç yıl önce Gaziantep’e kadar gittik. Antep Fıstığı Araştırma Merkezi’nden uzman kişileri Demirci Kaymakamlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü işbirliğiyle davet ettik. Söğütçük köyünde üreticilerimize, arazide uygulamalı aşı ve budama tekniklerini gösterdiler.” dedi. Allah’ın kimi yerlere maden, kimi yerlere su, bazı yerlere petrol, kendilerine de melengiç gibi değerli bir ağaç verdiğini dile getiren Karakaya, “Melengiç, bizim altın yumurtlayan tavuğumuz olacak. Çok fazla bakım gerekmiyor. Aşı tuttuğu zaman birkaç yıl içinde verime duruyor. Hedefimiz, burada bir sektör oluşturmak.” diye konuştu.

Kaymakam Yalçın Sezgin de Türkiye’de en fazla en fazla melengiç ağacının bulunduğu yerin Demirci olduğunu belirterek, “İlçemizde milyonlarca melengiç ağacı var. Bizi, Kütahya Emet takip ediyor. Melengiçin kahvesi yapılıyor ancak yine de fazla değerlendirilemiyor. Demirci’nin Antep fıstığı çok aranıyor. Antepliler, hasat mevsiminde gelip ağacından alıp gidiyor. Biz bunun daha fazla üretilebilmesi için çalışma başlattık. Her yıl binlerce melengiç ağacına Antep fıstığı aşılıyoruz. Projeyi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Köylere Hizmet Götürme Birliği olarak destekliyoruz. Ziraat Odası ile Ticaret ve Sanayi Odası da projede yer alıyor. Bunun için Manisa’dan uzman aşı ekibi getirttik. Bu ekiple bu yıl 100 bine yakın aşılama yapıldık.” dedi.

Reklam
Reklam

Melengiçlerden sonra Hazine ve ormanlık arazilerine de bu aşıların yapılabilmesi için Orman Genel Müdürlüğü’ne proje sunacaklarını anlatan Kaymakam Sezgin, şunları kaydetti: “Orman Genel Müdürümüz Demirci’ye geldiğinde, bu projeye destek olabileceklerini söyledi. Aşılama yöntemiyle üretilen Antep fıstığından, çok daha çabuk verim alınabiliyor. Dikime gerek olmadığından bir kere aşılama tuttuğunda başka şey istemiyor. Kökleri çok sağlam bir ağaç. Antep fıstığının içinin kilosu 40 lira. Demirci Ticaret Odası Başkanı Selami Selçuk’un hesaplamasına göre sadece bu 250 bin ağaçtan elde edilecek gelir, 30-40 milyon lira civarında olacak. Bu da ilçemiz açısından çok büyük bir rakam. Yeni aşılarla daha da artacak, dolayısıyla ilçe ekonomisinde önemli bir gelişme olacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz