Demirel: "iyi niyet gezisi"

ANKARA (ANKA) -9'ncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hafta sonu Türkiye'ye gelecek olan ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyaretini "Türkiye ile ABD arasındaki münasebetleri güçlendirmeye matuf bir iyi niyet gezisi" olarak değerlendirdi.

Demirel "Devlet başkanlarının, Cumhurbaşkanlarının bu çeşit gezileri, sorunlara çözüm getirmek için değildir ve getirmez. Bir al-ver gezisi de değildir. Cumhurbaşkanları genellikle bu çeşit gezilerde bir şey istemeye veya bir şey vermeye çıkmazlar. Onların olgunlaştırılması için havayı yaratırlar." dedi.

Reklam
Reklam

9'ncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Ekoenerji Dergisi'nden Prof. Dr. Mustafa Özcan Ültanır'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 22 Temmuz seçimlerinin çözüm getirmediğini ve bu nedenle yerel seçimlerin genel seçim havasında geçtiğini vurgulayan Demirel, yerel idareleri ve temsili güçlendirmek için iki turlu seçim düşünülebileceğini kaydetti.

"SEÇİLENLERE GÖRE TÜRKİYE'NİN BÖLÜNMEZ BÜTÜNLÜĞÜ ÜZERİNDE YORUM YAPILMAMALI"
Demirel seçim sonuçlarının değerlendirilmesi konusunda ise "Seçilen belediye başkanlarına göre Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü üzerinde yorumlar yapılmamalı" uyarısında bulundu. Demirel "Bu bir yerel seçimdir. Hangi partinin, hangi bölgede daha çok oy aldığı, yeni siyasi tartışmalara Türkiye'yi sürüklememelidir. Yerel seçimdir, Türkiye'nin bir kasabası veya bir bölgesi belediye başkanlarını seçmiştir, şöyle seçmiştir, böyle seçmiştir, yahut da şu partiyi seçmiştir, bu partiyi seçmiştir, bu orada kalmalıdır. Oradan hareketle başka yorumlara gidilmesi ve bilhassa Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü üzerinde yorumlara gidilmesini fevkalâde sakıncalı görürüm. Yapılan seçim yerel seçimdir, yapılan seçim bir referandum değildir. Yerel seçimin yerel kabiliyeti, yerel seçimin yerel özelliği bence aşılmamalıdır."dedi.

Reklam
Reklam

EKONOMİK KRİZ UYARISI
Ekonomiye ilişkin gelişmeleri de değerlendiren Demirel, krizin devam ettiğini, işsizliğin çok önemli bir sorun haline geldiğini kaydetti. Seçim sürecinde ekonomideki krizin yeterli derecede görülmediğini ve dile getirilmediğini ifade eden Demirel, önümüzdeki süreçte şikayetlerin daha da artacağını söyledi. Demirel, "riz bir süre daha Türkiye'yi sallamaya, Türkiye'yi sıkıntıya sokmaya devam edecektir. Bütün dünyayı sıkıntıya sokmaya devam edecektir, ama nihayet bu sıkıntılar içerisinden Türkiye sosyal hadiselere sürüklenmeden çıkabilmelidir. Umuyorum ki vatandaşımızın, Türkiye'nin her tarafında çok büyük ıstıraplara sürüklenmeden çıkabilmesi, sosyal hadiselere sürüklenmenin önlenmesi bakımından çok dikkat çekicidir." dedi.

"PKK'YA ÇÖZÜM ARAYIŞI"
Demirel, "PKK'ya silah bıraktırılması karşılığı Türkiye'de siyasi çözüm sürecinin başlatılmasına yönelik bir senaryo mu uygulamaya konuldu?" şeklindeki bir soruya ise şu yanıtı verdi: "PKK kökenli terör sorununun, daha doğrusu bölücülüğe dayalı terör sorununun sona ermesi, kan dökülmesinin durması, Türkiye'de huzur ve sükûnun sağlanmış olmasını istemeyen bir Türk vatandaşı düşünülemez. Türkiye'nin bölgedeki ve dünyadaki itibarını fevkalâde yükseltecek olan bir durumdur bu. Yani, karşıdan karnında bir ur varmış gibi görünen Türkiye, bu meseleyi aşabilirse ve iç barış bakımından herhangi bir sorun kalmamış olursa, buna sevinmek gerekir. Ancak, meselenin bizatihi cibilliyetine, yani meselenin doğasına, yapısına, geçmişteki seyrine ve bu meseleyi sürükleyen, terörü sürükleyenlerin hedeflerine bakıldığı taktirde, çok iyimser olmak yanlış. Yani, iyimser olmak, aldanmakla neticelenebilir. O zaman da karamsarlığa ve kötümserliğe kapılmış oluruz. Hadiseyi sükûnetle takip etmek lâzım. Hiç kimse bu hadiseyi sona erdirecek adımların atılmasından şikayetçi olmaz. Yalnız, bu hadiseyi sona erdirmek için atılacak adımlar daha büyük sorunlar çıkarmamalıdır. Neticede Türkiye'nin birliğini, Türkiye'nin birlikteliğini daha çok sıkıntıya sokacak durumlar hasıl edecek geçici birtakım iyileşmeler, Türkiye için yararlı olmaz."

Reklam
Reklam

"OBAMA'NIN ZİYARETİ İYİ NİYET GÖSTERİSİ OLARAK ALGILANMALI"
Demirel, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretini de değerlendirdi. Obama'nın ziyaretinin memnuniyet verici bir ziyaret olduğunu ifade eden Demirel "Göreve başlamış olmasının üzerinden henüz ikibuçuk ay gibi bir zaman geçmişken böyle bir ziyaretin yapılacak olmasını iyi niyet gösterisi olarak almak lâzım. Devlet başkanlarının, Cumhurbaşkanlarının bu çeşit gezileri, sorunlara çözüm getirmek için değildir ve getirmez. Bir al-ver gezisi de değildir. Cumhurbaşkanları genellikle bu çeşit gezilerde bir şey istemeye veya bir şey vermeye çıkmazlar. Onların olgunlaştırılması için havayı yaratırlar. Türkiye ile ABD arasındaki münasebetleri güçlendirmeye matuf bir iyi niyet gezisidir." dedi.