Demirören'in gündüz maçı kararına tepki

Spor Bakanı Suat Kılıç'ın yaklaşık 1.5 ay önce gündeme getirdiği, geçen hafta federasyon başkanı Yıldırım Demirören'in yeniden ısıtıp futbol dünyasına sunduğu gündüz maçları fikri, tartışılmaya başlandı.

Sporda özellikle futbolda şiddeti önleme yöntemlerinden biri olarak sunulan gündüzmaçlarının şiddettin önlenmesine etkisi olmadığı gibi bu fikrin TFF tarafından kapsamlı bir analizi yapılmadan ve yayıncı kuruluş Digitürk ile fikir alışverişinde bulunmadan gündeme getirildiği ortaya çıktı. Havuz sistemine yıllık 400 milyon TL'den fazla meblağ ödeyen ve bu kriterle Avrupa'nın en pahalı 6. Ligi'ni ortaya koyan Digitürk, gündüz maçlarına sıcak bakmıyor.

SADECE REKLAM DEĞİL KUTU SATIŞI DA DÜŞER
Habertürk'ün haberine göre; Digitürk'ün gündüz maçlarındaki kaybı kamuoyuna yansıtıldığı gibi sadece reklam kaybıyla sınırlı değil. Ama reklam gelirlerinde de kayıp oranı ciddi miktarlarda. TV dünyasında genel olarak 2 yayın saati belirleniyor. Sabah 07:00'den akşam 19:00'a kadar olan zaman dilimi prime time dışı (opt) diye adlandırılıyor. 19:00-23:30 arası zaman dilimine ise prime time deniyor. İşte bu iki zaman dilimi arasındaki reklamlandırma fiyatı, farkları kanallara göre değişse de ortalama 3-7 kat daha fazla bir rakama tekabül ediyor. Yani OPT diliminde 1 birime verebildiğiniz reklamı PT diliminde 7 birime verebiliyorsunuz. Digitürk'te sistem aynı. Öte yandan Digitürk'ün prime time dilimi genelde 24:00'e kadar uzuyor. Klasik olarak hafta sonu prime time reklam fiyatları hafta içinden daha yüksek olduğundan Lig TV'ye pazartesi gündüz saatlerinde verilecek reklam ücreti ile cumartesi gecesi bir büyük takımın maçı esnasında verilecek reklamücreti arasında 10-15 kat fark oluşabiliyor.

Reklam
Reklam

HAVUZ BEDELİNE YANSIR
12 yıldır yayıncı kuruluş olan Lig TV, derbiler de dahil birçok kez gündüz maçı yayınladı. Lig TV üst düzey yetkilerine göre maçların gündüz oynanması ile gece oynanması arasındaki izlenme farkı da neredeyse yüzde 40 düşüyor. Digitürk yetkilileri; maçların gündüze çekilmesi halinde izlenme paylarının en az yüzde 30 düşeceğini, bunun da kutu satışına, nihayet havuz bedeline yansıyacağını ifade ediyorlar.

ARAŞTIRMADAN OLMAZ
Gerek Digitürk yetkilileri gerekse kulüp temsilcileri Türkiye'de 2 milyar TL sınırına dayanan futbol endüstrisi ile 4 milyar TL'yi aşkın TV reklam pastasının hiçbir temsilcisinin görüşü alınmadan, analiz edilemeden, dünya örnekleri ve normları gözetilmeden yapılan "Gündüz maçı" çıkışının 'hayatın gerçekleriyle uyuşmadığı' görüşünde...

İŞYERİ ABONELERİ KAÇAR
Digitürk'ün gündüz maçları ile ilgili bir diğer çekincesi de aboneliğin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan işyeri abonelerinin kaybı. "Birçok restoran, kahvehane, cafe ve pastane, Lig TV abonesi ve bu abonelik için ciddi miktarda para ödüyorlar. Gündüz maçlarını onlar da istemiyor. Müşteri ve dolayısıyla gelir kaybı yaşayacaklarını düşünüyorlar" diyen Digitürk yetkilileri, bu konuda detaylı bir çalışma yapmadan, hiç örnek model çıkarmadan istatistik bilgilerine haiz olmadan ortaya atılan fikri sağlıklı bulmadıklarını ifade ediyor.

Reklam
Reklam

16 KULÜP DARBOĞAZA GiRER
İşin diğer tarafında da gündüz maçlarına kesin karşı olan kulüpler bulunuyor. Bugün F.Bahçe ve G.Saray hariç her kulübün birinci gelir kaynağı Digitürk'ten gelen yayın ihalesi bedeli. Bu nedenle Digitürk'ün mali sıkıntıya girmesi, taahhüt ettiği meblağları ödeyememesi halinde başta bu 16 kulüp olmak üzere tüm kulüpler zora girecek. Öte yandan koltuklarının yüzde 85'ini kombine olarak satan F.Bahçe ile yüzde 90'ını satan G.Saray dışındaki hiçbir takım koltuk toplamının yüzde 30'undan fazlasını kombine satamıyor. Dolayısıyla bu kulüplerin tamamı için "maç günü bilet satışı" geliri hayati öneme sahip. Kulüpler ise gündüz maçları ile gece maçları arasındaki tribün doluluk oranının neredeyse yüzde 50 oranında fark ettiğini söylüyor.

DEMİRÖREN'İN ÇIKIŞININ HİÇBİR DAYANAĞI YOK ASIL SORUN ALKOL MÜ?
Ölümlü trafik kazalarında alkol kullanma oranının yüzde 4 olduğu Türkiye'de neredeyse tüm trafik kazalarının alkole bağlanması gibi futbol şiddetinin sadece alkole bağlanması da bir başka tartışma konusu. Gündüz maçları isteğini "gece maçlarında alkol oluyor, başka şeyler oluyor" ötesinde bir sebep gösteremeyen Yıldırım Demirören'in TFF'sinin verilerine göre geçen yıl gündüz maçlarında çıkan olaylar gece maçlarında çıkanlardan daha fazla. TFF'nin elinde ne şiddet sebepleri ne alkol tüketiminin şiddette oranı, ne de gece ile gündüz maçları olay farkı istatistiği mevcut değil. Hiç istatistiki analiz yapmayan, futbol ekonomistleriyle görüş alışverişinde bulunmadan, hatta iş ortağı Digitürk'le bile konuyu masaya yatırmayan Demirören'in son çıkışı futbol kamuoyunda şöyle yorumlanıyor: "Yıldırım başkan, bakanın gönlü olsun diye öylesine söyledi!..."

Reklam
Reklam