Bununla birlikte Başbakan ve Meclis Başkanı ile yarın yapılacak görüşmelere BDP adına Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Hasip Kaplan ve Pervin Buldan katılacak.
BDP grubunun bugün Diyarbakır’da yapılan ikinci toplantısında konuşan BDP’nin Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, TBMM’ye gitmeleri konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısını değerlendireceklerini söyledi. Demirtaş, "Önümüzdeki günlerde Ak Parti grubu ile bir araya gelip görüşeceğiz" dedi.
Meclis’i boykot eden BDP, ikinci grup toplantısını Diyarbakır Kayapınar İlçesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Toplantıya Ahmet Türk, Leyla Zana ve Şerafettin Elçi ile tutuklu 5 milletvekili dışında kalan 27 milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile yaklaşık 500 kişi katıldı.
Konuşması zaman zaman salonda bulunan kalabalığın alkışlarıyla kesilen Demirtaş, 12 haziran seçimleri sonrasında Türkiye’de demokratik siyasete karşı umutların geliştiğini belirterek, şöyle dedi:
"Türkiye’de demokratik isyasete karşı gelişen umut, provokasyonlarla ve açık ellerin, görünen ellerin müdahalesiyle krize dönştürüldü. Türkiye halen ana gündemlerine dönemedi. Krizin adı yemin krizi değildir. ’BDP’lliler yemin etmiyor, meclise gitmiyor’ krizi de değildir. Blok siyaset dışı bırakılmak isteniyor. Demokratik siyasete müdahele gerçekleşiyor. Bloğumuz da direniş ortaya koyuyor. Kriz varsa bunun adı demokratik siyaset ve vesayetçi siyaset, statükocu siyaset arasındaki krizdir. BDP ile diğerleri arasındaki krizdir. 80 yıldır nasıl gelmişse öyle gidecek diyenler arasındaki krizdir. Basit bir kriz olarak değerlendirilmemeli."
YENİ ANAYASAYI İSTEYEN BİZİZ’
Yeni anayasayı isteyenlerin kendileri olduklarını belirten Demirtaş, bütün ezilen halkların da kendisini bu anayasada bulmasını istediklerini anlattı. Bunu istemelerine rağmen süreçten dışlandıklarını kaydeden Demirtaş, şunları söyledi:
"Yeni anayasa yapılsın diyen biziz. Bütün ezilenler bu anayasada kendini bulsun istiyoruz. Buna rağmen bunu diyen blok bu süreçten dışlanmak isteniyor. Hatip Dicle ve tutuklu milletvekilleri değerlendirilecekse, altında yatan neden budur."
PARLAMENTO İRADE GÖSTERİRSE OTURUR KONUŞURUZ
Seçim öncesi oluşturdukları blokun haklı ve meşru olduğunu savunan Demirtaş, kriz meselesinin çözümü konusunda AK Parti başta olmak üzere parlamentonun irade göstermesi halinde görüşmelere açık olacaklarını söyledi. Demirtaş, "Kriz meselesinin çözümü konusunda AKP başta olmak üzere parlamento irade gösterirse diyaloğa kapalıyız demedik. Oturup tartışırız. Hep birlikte mütabakata bağlayabiliriz."
’AKP YAVUZ HIRSIZ GİBİ’
Hatip Dicle’nin milletvekilliğine itiraz eden ve YSK’ya dilekçe verenin Ak Parti olduğunu kaydeden Selahattin Demirtaş, "Açık bir hırsızlık var. Hırsızdan bu güne kadar üzüntü duyduğuna dair bile tek cümle duymadık. Bırakın üzüntü duymayı, ilk dakikalarda Hatip Dicle’nin yerine mazbata alınmıştır. Tutuklu vekillerle ilgili ortada haksızlık olduğuna dair AKP grubundan veya hükümetinden tek cümle duymuş değiliz. Ülkeyi yöneten erk bunlardan rahatsızlık duymuyorsa, yavuz hırsız misali sürekli ev sahibini suçluyorsa, ortada henüz demokratik çözüm iradesi yoktur demektir" dedi.
’DEMOKRATİK ÖZERKLİK TARTIŞILSIN’
Sorunun sadece CHP’nin yemin etmemesi gibi gösterildiğini ileri süren Demirtaş, AKP, CHP ve MHP’nin kendilerine karşı milli bir cephe oluşturduğunu öne sürdü.
Türkiye toplumunun demokratik özerkliği olgunlukla tartışması gerektiğini savunan Demirtaş, devletin demokrat olmadığını ileri sürerek şunları söyledi::
"Devletin kendisi demokrat değil. Siz istediğiniz kadar demokrtaik siyasette ısrar edin. Yerel yönetimler yerinden yönetime dönüşsün. Özerk bütçesi olsun, yerel gelir kaynaklarından pay alsın. Merkezi hükümet de yerel birimleri koordine etsin."
Selahattin Demirtaş, grup toplantısının ardından gazetecilere, "Önümüzdeki günlerde Ak Parti grubu ile bir araya gelip görüşeceğiz. Başbakan’ın çağrısını değerlendireceğiz" dedi.
DHA