Demirtaş: Anayasa tartışmalarında aktif, öncü bir rol almak istiyoruz

BDP Grup Başkanı ve Hakkari Milletvekili Selahattin Demirtaş, Anayasa tartışmalarında aktif, öncü bir rol almak...

BDP Grup Başkanı ve Hakkari Milletvekili Selahattin Demirtaş, Anayasa tartışmalarında aktif, öncü bir rol almak istediklerini söyledi. Kenan Evren anayasasının 2011-2012 versiyonuna anayasa demeyeceklerini belirten Demirtaş, "Yeni anayasanın nasıl olması gerektiğini ve o inşa sürecinin katılım sürecinde nasıl olması gerektiğini pratiğimizle ortaya koyacağız." dedi.

Seçildikten sonra BDP grubunu kurup Van'da kampa giren milletvekillerinin 4 günlük toplantısı sona erdi. Yaz kampının değerlendirmesini BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş yaptı. Toplantılarının ana gündem maddesini yeni anayasa çalışmalarının oluşturduğunu söyleyen Demirtaş, 4 gün boyunca seçim öncesinde, seçim sonrasında Türkiye'deki en önemli siyasal gelişmeleri ve bloğun, seçim beyannamesi çerçevesinde, Türkiye'nin temel sonlarına çözüm üretecek aktif politikaları nasıl hayata geçireceklerini tartıştıklarını anlattı.
Verimli bir çalışma olduğunu ifade eden Selahattin Demirtaş, "Böylesi bir yakıcı süreçte, bu kadar yoğun bir gündem içerisinde önümüzdeki dönemi de daha verimli planlayıp, her saati, her günü çözüm üretme gayreti, çabasıyla geçirmek için bizler yaz tatili boyunca da çalışmalarımızı, grup toplantılarımızı sürdüreceğiz. Mümkün olduğu kadar sık periyotlarda bir araya geleceğiz, çözüm önerilerini de halkla paylaşacağız. Bu yaz boyunca tatil olmayacak, arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürecek." diye konuştu.
Bundan sonra yeni anayasa ile ilgili nasıl çalışmalar yapacaklarını, ne tür katkılar sunacaklarını ve çalışmaları nasıl sürdüreceklerini tartıştıklarını anlatan Selahattin Demirtaş, "Son derece önemli, hayati bir konu olarak değerlendiriyoruz. En nihayetinde bu ülkede tüm sorunlar çözülecekse, demokratik, özgürlükçü, sivil bir anayasa ile çözülebilir. Bizler de bu anayasa tartışmalarında aktif öncü bir rol almak istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Türkiye'de yapılabilmiş en güçlü anayasa yapma zeminini, inşa zeminini hep birlikte yürüttüklerini, sürdürdüklerini aktaran Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Anayasa meclisleri, platformları, bütün bu tartışmalar son derece güçlü veriler ortaya çıkarmıştı, güçlü sonuçlar ortaya çıkarmıştı. Bu sonuçları da dikkate alarak şu saatten itibaren anayasa hazırlık çalışmalarını somut bir şekilde halkımızla paylaşarak, her yerde tartışmaları sokaklarda, meydanlarda, panellerde, konferanslarda sürdürerek, aynı zamanda bir taslağa dönüşecek şekilde çalışmayı da yürüterek biz anayasa çalışmalarına güçlü bir katılım göstereceğiz. Bunu Türkiye'deki demokrasi bileşenleri ile bu anayasada olması gereken, aslında yeni anayasanın yapılmasına vesile olan ve tartışılmasına vesile olan herkesi katarak, en özgürlükçü anayasa tartışmalarını ve taslağını çıkarmaya çalışacağız. Fakat bu konuda blok milletvekilleri olarak hükümetin göstermiş olduğu yaklaşım da son derece yetersiz. Aslında yeni bir anayasa tartışmadan öte eskinin bir tekrarında ısrar olduğunu belirtmek istiyorum. Çünkü Türkiye'de yeni bir anayasa tartışması bugün varsa eski anayasayı, darbe anayasasını tümden çöpe atalım, bu ülkeye bu anayasa uygun değil diyorsak, bunun en önemli nedeni, gerekçesi anayasanın tekçi zihniyetidir."

Reklam
Reklam

"KENAN EVREN ANAYASASININ 2011-2012 VERSİYONUNA BİZ ANAYASA DEMEYECEĞİZ"
Hükümetin, bu çalışmaya 'Yeni anayasa çalışması başlattık' dememesi gerektiğini anlatan Demirtaş, "Ön koşulsuz, ön yargısız kesinlikle tekçi zihniyetin aşılacağının da taahhüdü verilerek, Türkiye'deki bütün toplumsal kesimleri kendi dili, kimliği, kültürü ve inancıyla Türkiye'de yaşamasının garantisi olacak bir anayasayı birlikte yapmayacaksak kimse kusura bakmasın ama Kenan Evren anayasasının 2011-2012 versiyonuna biz anayasa demeyeceğiz. Yeni anayasanın nasıl olması gerektiğini ve o inşa sürecinin katılım sürecinde nasıl olması gerektiğini pratiğimizle ortaya koyacağız. Anayasa konusunda uzlaşma, hepimizi ifade edecek, kucaklayacak yeni bir anayasayı hep birlikte yapma konusunda da bir diyaloğa, birlikte çalışmaya açık olacağız. Ama hükümetin bu tekçi anayasa anlayışını kesinlikle ama kesinlikle terk edilmesi, teklemeden vazgeçmesi gerektiğini düşünüyoruz. AK Parti hükümetine AK Parti anayasa hazırlık komisyonuna da bunu özellikle hatırlatmak istiyoruz." diye konuştu.

Reklam
Reklam

BLOK HAREKETİ
Önemli çalışmalardan birinin de demokratik cumhuriyetin hayata geçmesi, cumhuriyetin demokratikleşmesi perspektifi ile yola çıkan blok hareketi olduğunu ifade eden Selahattin Demirtaş, "Bunun bir kongreye ve giderek bir siyasi partiye dönüşmesi çalışmaları zaten başlamıştı. Biliyorsunuz; bu konuda bir komisyon kurulmuştu. Daha önce çatı partisi olarak ifade edilen, şu anda kendini blok olarak ifade eden çalışma, bir kongre şeklinde örgütlenme çalışmalarına aktif olarak başlamıştır. Bizim Türkiye'nin genel demokrasi perspektifi ile ele aldığımız bu çalışmaya BDP olarak da hem büyük bir destek sunacağımızı ve Türkiye'nin demokrasi, özgürlük umudunun da bu çalışmadan geçtiğini ifade ediyoruz. Açık ve güçlü bir şekilde irademizi arkamıza koyuyoruz. Umut ediyoruz ki bu çalışma başarılarak somut bir şekilde hayata geçecektir ve Türkiye hak etmiş olduğu güçlü bir muhalefet örgütüne, güçlü bir halk örgütüne, tabana dayalı bir halk hareketine kavuşacaktır. Önümüzdeki aylarda, bu çalışmalar somut bir çerçeveye kavuşunca zannediyorum, bu çalışmayı yürüten arkadaşlarımız sizleri detaylı bir şekilde bilgilendireceklerdir. Ama biz çalışmayı hayati bir çalışma olarak tanımlıyoruz." dedi.

Reklam
Reklam

"DEMOKRATİK ÖZERKLİĞİ ANLATMAK HERBİRİMİZİN BOYNUNUN BORCU"
Demirtaş, demokratik cumhuriyet çerçevesinde, bunun bir parçası, bunun bir ayağı olarak gördükleri demokratik özerklik konusunun da 4 günlük çalışmaları boyunca değerlendirdikleri önemli başlıklardan biri olduğunu söyledi.
Her şeyden önce DTK'nın ilanıyla bir kez daha gündeme gelen, aslında 6 yıllık çalışmanın, bir projenin, tartışmanın ürünü olan bu siyasi projeyi grup olarak bir kez daha tartıştıklarını anlatan Demirtaş, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bir kez daha bütün boyutlarıyla bundan sonraki aşamalarını ele aldık. En nihayetinde, DTK'nın ilan etmiş olduğu Demokratik Özerkliği meşru bir hak olarak gördüğümüzü ve bu hakkın hayata geçebilmesi anayasal yasal güvenceye kavuşabilmesi için de bütün platformlarda, TBMM'de önümüzdeki dönemlerde mücadelemizi çabamızı gayretimizi sürdüreceğimiz ifade ediyoruz. Ve bizler bu projeyi özellikle ilanla birlikte bir kez daha gündeme gelen bu projeyi Türkiye'deki birliğin ve bütünlüğün teminatı olarak görüyoruz." şeklinde konuştu.
Yaptıkları çalışmanın, bütün Türkiye için demokratik özerk yönetimler inşa etmek, oluşturmak olduğunu dile getiren Demirtaş, "Bu temelde halka bütün bu projeleri anlatabilmek ve Türkiye'nin aslında demokratik kurtuluşunun hem de demokratik gönüllü birliğinin tek çıkar yolunun bu olduğunu ifade etmektir. Bloğumuz bu konuda önümüzdeki dönemlerde yoğun bir çaba sarf edecektir. Özellikle bu konuda spekülatif yaklaşarak projeyi boşa çıkarmaya dönük sanki bu bir bölünme projesiymiş, bu bir çatışma etnik ayrışma projesiymiş gibi sunmaya çalışanlara karşı aslında bu projenin gönüllü birlik projesi olduğunu ve gerçekte bir demokrasi projesi olduğunu bütün Türkiye'ye anlatmak her birimizin boynunun borcu olacak, çalışmalarımızın da ana başlıklarından birini oluşturacaktır." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz