Demirtaş: "Türkiye, partiler mezarlığına dönüştü"

BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Parlamentosu'nda (AP) düzenlenen 4. Ulusal Kürt Kongresi'ne katılmak üzere Brüksel'de bulunan DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, AKP'nin özellikle Kürt sorununu çözme, akan kanın bir an önce durması konusunda daha fazla zaman kaybetmeden projelerini ortaya koyması gerektiğini söyledi.

Parti kapatmanın çağdaş dünyada yeri olmadığını söyleyen Demirtaş, "Türkiye, partiler mezarlığına dönüştü. Artık bundan bahsetmekten bıktık. Avrupa ve çağdaş dünya bunu kabul etmiyor. Bugünkü toplantıda buna yönelik tepkilerini herkes dile getirdi.

Reklam
Reklam

Dolayısıyla Türkiye'nin parti kapatmak gibi bir yaklaşım içinde olmaması, bunu adeta demoklesin kılıcı gibi üzerimizde sallandırmaktan vazgeçmesi gerekiyor. Biz de, AB sürecinde Türkiye'nin demokratikleşme ve ilerleme konusunda etkin rol oynayalım" dedi. AKP'nin seçimlerden önce verdiği sözleri unuttuğunu ileri süren Demirtaş, "AKP, topluma demokratikleşme imajı verdiğinden oy aldı. Ama seçimlerden hemen sonra bunu unuttuğunu görüyoruz. Biz bu oyları emanet oylar olarak değerlendirdik. AB de konuyu böyle algılamış. Eğer bu konuda gerçekten bir samimiyet varsa, AKP'nin çok hızlı bir şekilde, özelliklede Kürt sorununu çözme, akan kanın bir an önce durması konusunda daha fazla zaman kaybetmeden projelerini ortaya koyması gerekiyor. Bir taraftan kan akıp giderken, yitirdiğimiz canlara yenileri eklenirken, AK Parti'nin zamanı kaybetme lüksünün olduğunu düşünmüyoruz. Yani çözüm projesini derhal ortaya koymalı. Çok açık söylüyoruz; eğer AK Parti Hükümeti Kürt sorununun demokratik çözümü konusunda ve barışçıl bir ortamın sağlanması konusunda açık bir yaklaşım gösterirse, Türkiye'de bütün partilerden önce biz desteğimiz sunacağız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

AP Yeşiller Partisi Milletvekili ve Türkiye-AB Karma Parlamento Eş Başkanı Joost Lagendijk'in, 4. Ulusal Kürt Kongresi'ndeki yaptığı "DTP'yi sonuna kadar destekliyorum, PKK'ya da sonuna kadar karşıyım" açıklaması ilgili ne düşündüğünün sorulması üzerine Demirtaş, "AB'nin, ateşkes ilan ettiği bir dönemde PKK'yı neden terör listesine aldığını Lagendijk'e yarın soracağım. Biz, kişilerin bu tutumlarını ve yaklaşımlarını çok doğru görmüyoruz. PKK'nın, açıkladığı deklarasyonda silahları bırakmaya hazır olduğunu ifade etmesini önemsiyoruz. Dolayısıyla bu sürecin hayata geçmesinde nasıl bir proje ortaya koymalıyız diye, gerek hükümet gerekse diğer partilerle bunu tartışmalıyız. Bir projemiz varsa, silahsızlandırma sürecini geliştirebiliriz. PKK da buna açık ve hazır olduğunu açıklamıştır. Bu konuyu böyle ele alalım. Sorun, çağrılarla çözülmüyor, proje gerekli" karşılığını verdi. Demirtaş, Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyonu hakkındaki soruya ise, " 'Sınır ötesi operasyonu PKK istedi'. 'DTP'nin kapatılmasını da DTP istedi'. Bunları gündeme getirenler, bunlara ne kadar inanıyorlar? Bu nasıl bir çarpıtmadır, anlamış değiliz" dedi.

Reklam
Reklam

Hakkında nerede olduğuna dair bir çok söylenti çıkan Barzani ile ilgili soruya ise Demirtaş, "Somut bir bilgimiz yok. Belki mevcut durumda görevinin başındadır, belki de denildiği gibi bir hastalığı vardır ve tedavi oluyordur. Ümit ederiz ki, hasta değildir. Eğer öyle ise de kendisine geçmiş olsun dileklerimizi iletmek isteriz. Bunun üzerinde çok fazla spekülasyon yapmamak gerekiyor" dedi.