Demiryolu Işletmeleri Lisanslarını Yıl Sonu Alacak

TCDD Demir Yolu Düzenleme Genel Müdürü Erol Çıtak, demir yollarında özel sektörün taşıma hizmetleri ile...

TCDD Demir Yolu Düzenleme Genel Müdürü Erol Çıtak, demir yollarında özel sektörün taşıma hizmetleri ile altyapı yapma ve işletme imkanlarına kavuşabilmesi için gerekli olan ‘lisanslama ve alt yapıya erişim ve ücretlendirme yönetmeliklerini’ çıkaracaklarını bildirdi. Çıtak, 2014'te demir yolu işletmeleri için lisans vereceklerini duyurdu.

Çıtak, demir yollarının serbestleşmesi ile ilgili olarak Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamalarda bulundu.

Düzenleme ile TCDD'nin nasıl konumlandırılacağını aktaran Erol Çıtak, kurumun tasarrufundaki demir yolu alt yapısını işletmek ve tren işletmecilerinin hizmetine sunmak üzere ‘alt yapı işletmecisi’ olarak yapılandırıldığını söyledi.

Reklam
Reklam

TCDD’ye aynı kanun kapsamında yeni kurulacak olan ‘TCDD Taşımacılık AŞ’ ile birlikte de kamu tüzel kişileri ile ticaret siciline kayıtlı özel şirketlerin alt yapı işletmecisi ve tren işletmecisi olabilmesine de imkan sağlanacağını belirten Çıtak, “TCDD, yeni yüksek hızlı demir yolu yapımı, mevcut demir yollarının bakımı ve onarımı, tren trafiği ve idaresi, demir yolu kapasitesinin tren işletmelerine tahsisi gibi görevleri yerine getirecektir.” dedi.

“AB UZMANLARINDAN DESTEK ALACAĞIZ”

Özel sektörün demir yollarında yük ve yolcu taşıma hizmetleriyle demir yolu altyapısı yapma ve işletme imkanlarına kavuşabilmesi için gerekli olan mevzuat çalışmalarına başladıklarını dile getiren Çıtak konu ile ilgili AB mevzuatına uyum sağlamak için de AB uzmanlarından teknik danışmanlık hizmeti alacaklarını belirtti. AB fonlarına yaptıkları başvurunun kısa süre önce kabul edildiğini de aktaran Çıtak, “Bu mevzuatın hazırlanması için bir takım çalışmalarımız olacak. Bunun için sivil toplum kuruluşları, özel sektör temsilcilerini davet edip AB standartlarının Türkiye’ye adapte edilmesi konusunu çalışacağız.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“YIL SONUNA DOĞRU LİSANSLAMA FAALİYETLERİNE BAŞLANACAK”

Çıtak, 2015’ten sonra sektörün tamamen serbestleşebileceğini de vurguladı.
Özel sektörün demir yollarında yük ve yolcu taşıma hizmetleriyle demir yolu altyapısı yapma ve işletme imkanlarına kavuşabilmesi için gerekli olan çalışmalarına başladıklarını da ifade eden Çıtak, 2014 yılının başlangıcına kadar geçen sürede de ‘lisanslama ve alt yapıya erişim ve ücretlendirme yönetmelikleri’ çıkaracaklarını da bildirdi. Çıtak, yıl sonuna doğru özel sektörün taşımacılık yapmasına yönelik demir yolu işletmeleri için lisanslama çalışmalarına başlanabileceğini açıkladı.

"TAŞIMACILIK HACMİ ARTTIRILIP GELİR ELDE EDİLECEK”

Yapılacak lisanslama işlemi hakkında da bilgi veren Çıtak şu bilgileri verdi:
“Demir yollarında taşımacılık yapmak isteyen bir demir yolu işletmecisi lisanslama yönetmeliğinde belirtilen hukuki sorumluluk, iyi itibar, mali ve mesleki yeterlilik şartlarını sağladığı bilgisini ibraz ettikten sonra lisans almak üzere Demir yolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’ ne başvuracak. Kısaca, belirtilen bu şartların yerine getirildiğinin tespiti halinde şirketlere demir yolu alt yapısında taşımacılık yapabilmesini sağlayan lisans belgesi verilecek. Yine çıkacağımız altyapıya erişim ve ücretlendirme yönetmeliği kapsamında da demir yolu işletmecileri altyapı yöneticisi olan TCDD’ye bilahare belirlenecek altyapıya erişim ücreti ödeyerek taşımacılık yapabilecekler. Böylelikle sadece TCDD‘nin kullanımında olan demir yolu alt yapısının özel sektöre açılması ile hem taşımacılık hacmi artırılıp hem de gelir elde edilebilecek.”

Reklam
Reklam

“ŞİRKETLER KENDİ VAGONUNU VE TRENİNİ ALABİLECEKLER”

Erol Çıtak, demir yolunun serbestlemesi ile birlikte özel sektörün kendi vagonu ve trenini satın alabileceğini ve kiralayabileceğini de belirtti. Serbestleşmeyle yabancı şirketlerin Türkiye’de yük taşımacılığına girebileceğini de açıklayan Çıtak, özel sektörün aktivizminden faydalanmakla yük taşımacılığının artacağına dikkat çekti.

“DEMİR YOLU TAŞIMACILIĞINDA MERKEZ ÜS HALİNE GELECEĞİZ”

Serbestleşmeyle birlikte özel sektörün sağlayacağı kazanımlar hakkında da bilgiler veren Çıtak, yük taşımacılığında önemli gelişmelerin yaşanacağına işaret etti. Çıtak, düzenlemeye paralel olarak gerçekleşecek kombine taşımacılık sayesinde de Türkiye’nin demir yolu taşımacılığında merkez üs haline geleceğini ve ulaşım koridoru olacağına da dikkat çekti. Serbestleşmeden sonra gerek yük gerekse yolcu taşımacılığında büyük bir artışın beklendiğini ifade eden Çıtak, şunları söyledi: “Şu anda yüzde 2 olan demir yolu yolcu taşımacılığı payının 2023 yılı itibarı ile yüzde 10’a, yüzde 5 olan mevcut yük taşımacılığı payının da yüzde 15’e çıkarılması hedefleniyor. Özel sektörün demir yolu taşımacılığına ilgisinin büyük olacağını tahmin ediyoruz.Serbestleşmenin ayrıca şirketler arasında rekabeti arttıracağını da düşünüyoruz. Bu da vatandaşa kalite ve ucuzluk olarak yansıyacaktır.”

Reklam
Reklam

“İKİ KITAYI BİRBİRİNE BAĞLAYACAĞIZ”

Çıtak, özel sektörün taşımacılık sektörüne girmesi ile, Jeopolitik ve jeo-ekonomik konumunun, Türkiye’yi Asya ve Avrupa stratejik bir konuma getireceğine de dikkat çekti. Türkiye’nin böylelikle önemini daha da arttıracağını vurgulayan Çıtak, “Deniz yollarının dışında demir yolları ile de iki kıtayı birbirine bağlayan bir ülke olacağız. Bu durum hem ekonomimize katkı sağlayacak hem de bölgedeki önemimizi arttıracak.” ifadelerini kullandı.

“LOJİSTİK KÖYLER KURULUYOR”

Çıtak, çalışmalar kapsamında Türkiye’nin lojistik bir üst haline geleceğini de dile getirdi. Bu kapsamda, bir kısmı açılmış ve bir kısmı ise inşaat ve planlama aşamasında olan 19 lojistik köy projesinin olduğunu ifade etti. Çıtak, bu lojistik köylerin, taşımacılıkta önemli aktarma noktaları olacağını da sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: