Demiryolu yapılmazsa Kars yürüyecek

KARS (İHA) - Kars-Tiflis Demiryolu projesiyle ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısında konuşan Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, "Kars-Tiflis Demiryolu projesi, Türkiye'nin en önemli projesidir. Demiryolu yapılmazsa Kars'ta topyekun yürüyeceğiz" dedi.

Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından projelendirme aşamasındaki Kars-Tiflis Demiryolu projesinin, geçeceği güzergahlar üzerindeki çevresel etkilerinin görüşülmesi için Kars Belediyesi Kültür Sanat Merkezi Salonu'nda yapılan toplantıda Çevre Mühendisi Teoman Değirmenci, projeyi tanıtarak önemli bilgiler verdi. Değirmenci, projenin Türkiye ayağı için 76 kilometrelik hattın 220 milyon 477 bin 728 Dolar, Gürcistan kesimiyle toplandığı zaman projenin yapım maliyetinin 420 milyon 827 bin 728 Dolar olduğunu söyledi. Projeyle ilgili gerekli bilgilerin verilmesinden sonra söz alan Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, "Bu bölgenin ve bana göre Türkiye'nin en büyük projesi Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı değil, Kars-Tiflis Demiryolu projesidir. Çünkü Türkiye'nin Avrupa'ya, Ortadoğu'ya satacağı pek bir şey yoktur. Zaten Ortadoğu şu anda ortadadır, büyük bir savaş içindedir. Türkiye'nin geleceği Kafkasya'da ve Orta Asya'dadır. Ama biz, maalesef Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Amerika ve Rusya'ya bu pazarı kaptırdık" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kars-Tiflis Demiryolu'nun özellikle de Kars için hayati önem taşıdığına dikkat çeken Başkan Alibeyoğlu, "Bu proje, bu bölgenin kurtuluşudur. Herkes fedakarlık yapsın, herkes katkı sunsun. Bu proje, artık bizim selamsız bandosuna dönmesin. Çünkü bu bizim hayalimizdeki bir projedir. Dünyanın parası çarçur ediliyor, batık bankalara gidiyor, 400 milyon dolarlık bir proje niçin yapılmıyor? Bizim hükümetimiz bir şeyler yapacak, buna inanıyorum. Ama eğer bugünden itibaren bu hükümetimiz de bu işi gerçekleştirmeyecekse biz Kars'ta topyekun yürüyeceğiz. Şimdiye kadar Doğukapı'yı dillendirdik, dedik ki 'tamam bu hükümet politikasıdır', tamam saygı duyduk ama, bu proje için 400 milyon doların 1 yılda 10 katı geri gelecektir. Eğer bu projede Kars'a öncülük verilmezse biz bütün Kars'ta toplu halde protesto edeceğiz. Biz, önceliğin Kars'a verilmesini istiyoruz. Artık bu mağduriyetimizin giderilmesi gerek. Bunun bir bedeli vardır. Biz, burada vatanımızı kale gibi koruyoruz. 10 yıllardır kemer sıktık, perişan olduk. Zaten maliyeti az olan 75 kilometrelik bir proje. Onun için Kars'ın, bu bölgenin ihya olması bu projeye bağlıdır. İç göç sorununun da önlenmesi için projenin hayata geçirilmesi gerek. Bu proje, Türkiye'nin geleceği ile ilgili bir projedir. Bütün Karslılar olarak fedakarlık yapmamız gerek" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Proje ile ilgili açıklamaların ardından katılımcılara, konu hakkındaki düşünceleri soruldu. Kafkas Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Arif Baysal, üniversite olarak bu projeye ellerindeki bütün imkanlarla destek olacaklarını belirtti. Tarım İl Müdürü Yusuf Yurdalan ise, "Duble yolların yapımında maalesef karayolları bir çok yerde görüş almadan, izin almadan, ocaklarına en yakın yerde hemen toprakları alıp yol yaptı. Birinci sınıf tarım arazilerinin toprakları alınarak yollara kullanıldı. Bu doğru değildi, bir yeri yaparken diğer yeri yıkmaya çalıştık. Bu proje de son derece önemli bir proje. Bu projenin geçişinde 'biz tarım topraklarını yok edip de sadece demiryolunu vuracağız' demekle de doğru olmaz. Çünkü dünyada toprak gittikçe yok olmaya yüz tutuyor. Yarın Arap saçına dönmesin" şeklinde konuştu.