Demokrasi Komitesi'nde ilk fiyasko

BURSA (İHA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından oluşturulan Demokrasi Komitesi'nin Bursa'daki ilk toplantısında gergin anlar yaşandı.

Sivil toplum kuruluşlarının meselelerinin Meclis'e taşınarak çözümü için kurulan Demokrasi Komitesi, Bursa'daki ilk toplantısını İl Özel İdare binasında gerçekleştirdi. 6'sı AK Parti, 3'ü de CHP'den 9 milletvekilinden oluşan komitenin toplantısı, çıkan tartışmalarla sık sık bölünmek zorunda kaldı. Oturumu yöneten AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas, Bursa'nın adeta bir şantiyeye dönüştürüldüğünü ifade ederek, "Bu çalışmalarda emeği geçen herkesi kutluyorum. Buraya milletin Meclis'ten beklentilerini öğrenmeye, milletimizin talimatlarını almaya geldik. Milli irade ne kadar güçlenirse, o kadar çabuk kalkınırız. Sivil toplum örgütlerini dinlemek için,

Reklam
Reklam

ayağınıza kadar geldik. Sivil toplum kuruluşlarının önemi çok büyük. Sizin düşüncelerinizi Meclis'e taşımak istiyoruz" dedi.

Agah, ardından sivil toplum kuruluşlarına söz vererek meselelerini dinlemeye başladı. Eğitim-Sen adına söz alan Selçuk Türkoğlu, "Keşke bu toplantının açılışında şehit olan askerlerimiz için saygı duruşunda bulunsaydık. Bize gelen davette, bu toplantının Amerikan kuruluşu olan NDI (Uluslararası Demokrasi Enstitüsü) ile birlikte düzenlendiğini görmek bizi üzdü. Demokrasimizin yüzde 100 çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşması için yüzde 100 yerli sivil toplum kuruluşlarına destek verilmeli.

Milletvekilleri, sivil kuruluşları doğal danışmanları görerek, belirli aralıklarla raporlar istemeli" diye konuştu.

Milletvekili Agah, "Kimsenin halkın değerleriyle oynamaya hakkı yok. Şehitlerimizin kanını yerde bırakmamak bizim borcumuz. Her toplantıda tören yapılınca vakit kaybı oluyor. Küçülen dünyada, bütün dünyadaki sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmak zorundasınız. İçerideki ve dışarıdaki kuruluşlara üye olmaya çalışıyoruz. NDI'dan biz sadece teknik danışmanlık ve teknik destek almaktayız. TBMM kimseden emir almaz" dedi. Atatürkçü Düşünce Derneği Bursa Şube Başkanı Lütfü Kırayoğlu da, bir kitaba dayanarak Meclis'in NDI'dan 1 milyon 500 bin dolar fon aldığını iddia edince gerginlik yaşandı. Daha sonra Türk Ocakları Derneği ikinci Başkanı Turgay Tüfekçioğlu da, "Bu iddialara önce ben de inanmamıştım. Daha sonra kitabı yazan kişiyle konuştum. Bana senato kayıtlarını çıkardı" deyince, tartışmalar daha da büyüdü. Bu iddialar üzerine sinirlerine hakim olamayan Çorum Milletvekili Agah Kafkas, "Eğer haysiyetin varsa Meclis hakkında dava aç. Bir kuruma rüşvet veriliyorsa, bilen bir kişi de bunu açıklamıyorsa, o kişi şerefsizdir" diye tepki gösterdi.

Reklam
Reklam

Komite üyesi olan AK Parti İzmir Milletvekili Zekeriya Akçam, sivil toplum kuruluşu yöneticilerinin NDI ile ortak yürüttükleri projeleri tenkit ekmeleri üzerine, "Atatürk de

zamanında Wilson İlkeleri'ni savunmuştu. Bu durumda Atatürk Amerikancı mı oluyor? TBMM 1.5 milyon dolara kalacak bir meclis değil" dedi.

Bu konuşma üzerine Tüfekçioğlu ve bazı sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, milletvekillerinin üzerine yürüdü. Araya AK Parti Bursa Milletvekili Faruk Çelik girerek ortamı sakinleştirdi.