'Demokratik özerkliği ilan edebiliriz'

Demokratik Toplum Kongresi, yemin krizinin çözülmemesi ve sorunların aşılmaması durumunda, genel kurulda 850 delegenin istemesi halinde 'demokratik özerkliği’ ilan edebileceklerini söyledi.

Demokratik Toplum Kongresi Sözcüsü Cemal Coşkun, yemin krizinin çözülmemesi ve sorunların aşılmaması durumunda, genel kurulda 850 delegenin istemesi halinde 'demokratik özerkliği’ ilan edebileceklerini söyledi. Delege olarak seçilmek için yeni kriterler belirleyen DTK, 2004’ten sonra çok eşli evlilikler yapanlar ve halka karşı yüz kızartıcı suç işleyenleri delege yapmayacak.
TBMM’den dışlandıklarını belirterek Diyarbakır’da yeni bir Kürt oluşumuna gitmeye hazırlanan BDP, Merkezi Diyarbakır’da bulunan Demokratik Toplum Kongresi’ni ( DTK) 30-31 Temmuz tarihlerinde genel kurul için toplamayı planlıyor.
**"ÇOK VAHİM BİR SÜRECE GELDİK"**
DTK sözcüsü Cemal Coşkun, “Çok vahim bir sürece geldik. Sorunlar ele alınmazsa vahim sonuçlar olur. Kürt dinamiğinin direnci bozulursa kıyamet o zaman kopar” dedi. Olağanüstü kongre sonucunda 850 delegenin “hazırız” demesi halinde “Demokratik Kürt Özerkliği”nin inşa sürecine başlanacağını ve kısa sürede ilan edileceğini ifade eden Coşkun, “Bölge kendi kendini yönetebilecek düzeydedir” diye konuştu.
**DELEGELERİ HALK SEÇECEK**
Coşkun, genel kurul için tüm mahalle, köy, ilçe ve illerde sandıklar kurarak delege seçimine gideceklerini belirterek, “ Delege seçiminde yüzde 40 kadın kotası olacaktır. 2004’ten sonra çok eşli evlilikler yapan ve halka karşı yüz kızartıcı suç işleyenler delege olamaz. 43 ilde 850 delegenin yüzde 60’ını halk seçecek, yüzde 40’ı da doğal delege olan milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclis başkanları, belediye meclis üyelerinden oluşacaktır. Sandıklar kurulacak herkes gidip delege seçimi için oy kullanacaktır. Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un yürüttüğü eş başkanlık için şu anda sorun yoktur. Bunlar devam edecektir” dedi.
BDP Diyarbakır milletvekili ve DTK daimi meclis üyesi Altan Tan ise, Hatip Dicle ve tutuklu vekillerin sorunu aşılsa bile Ankara’nın temel sorunların çözümü konusunda niyet deklare etmeden Meclis'e gitmeyeceklerini söyledi.
DHA
Anahtar Kelimeler: