Demokratik Toplum Hareketi partileşiyor

ANKARA (İHA) - Kapatılan DEP'in tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan eski milletvekillerinin öncülüğünde kurulan Demokratik Toplum Hareketi'nin (DTH) Kurucular Kurulu üyeleri, partileşme yolunda son tez toplandı. Toplantıda "partinin adı, tüzüğü, yöneticileri ve tarihi" resmen belli olacak.

Kocatepe Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıya başta kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Selim Sadak ve Hatip Dicle ile DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, 'küskünler' olarak bilinen DEHAP eski Genel Başkanı Mehmet Abbasoğlu, HEP eski Genel Başkanı Ahmet Türk, HADEP eski Genel Başkanı Murat Bozlak, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatları Doğan Erbaş ve Aysel Tuğluk ile çok sayıda Kurucular Kurulu üyesi katıldı.

Reklam
Reklam

Dev bir Türk bayrağının asılı olduğu salonda sarı, kırmızı ve yeşil renklerle yazılmış "Tecrit değil demokratik diyalog; Savaş değil kalıcı barış için DTH" afişleri dikkat çekti. Divan heyetinin belirlenmesiyle başlayan toplantıda, "barış ve demokrasi şehitleri" için saygı duruşunda bulunuldu.

Divan Başkanı olarak görev yapan terörist Öcalan'ın avukatı Doğan Erbaş yaptığı konuşmada, toplantının 2 gün süreceğini, bugün partinin adı, tüzüğü ve logosunun belli olacağını, yarın ise yönetim için adaylık başvurularının yapılacağını ve 1. Olağan Kurultayı'nın tarihinin netleşeceğini söyledi.

Toplantının açılışında söz alan kapatılan DEP'in eski milletvekillerinden Selim Sadak da, DTH'nin, HEP'ten DEHAP'a kadar uzanan "onurlu, şerefli ve kararlı bir anlayışın misyonunu" yüklendiğini ileri sürdü. Bu misyonun başarıya ulaşabilmesi için geçmiş partileri yadsımadan; ama her alanda onları aşan bir çıkış yaptıklarını savunan Sadak, terörist Abdullah Öcalan'ın 'demokratik cumhuriyet' söylemine de sahip çıktı. Sadak, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"DTH'nin amacı, Türkiye'nin demokratikleşmesini sağlayarak, halkın maruz kaldığı baskı ve haksızlıkları ortadan kaldırmaktır. DTH'nin amacı, Türkiye'yi bir demokratik cumhuriyet haline getirerek, Türk ve Kürt halkları arasındaki barışı ve kardeşliği pekiştirmektir. DTH, toplum içinde yaşanan toplumsal ve sayasal çekişmeleri, dargınlıkları, küskünlükleri ve çatışmaları ortadan kaldırarak tüm halkımızı kucaklayacaktır. DTH, şiddet ve çatışma ortamını reddederek, toplumsal barışı ve kardeşliği ön planda tutacaktır."

AB sürecini desteklediklerini belirten Sadak, Kürtçe eğitim konusunda ise, "Büyük bir toplum kesiminin anadili olan Kürtçe'nin eğitim ve öğretim sisteminde nasıl yer alacağı konusu, benzer sorunları çözmüş çağdaş ülke örneklerinden yararlanarak, Türkiye'nin özgünlüklerini gözeten bir yaklaşımla çözülecektir" dedi.

Konuşmanın ardından toplantı basına kapatılırken, eş başkanlık sisteminin yapılacağı partide, terörist Öcalan'ın avukatı Aysel Tuğluk'un partide kadınları temsil eden eş başkan olarak görev yapacağı kesinlik kazandı. Erkeklerde ise Ahmet Türk'ün eş başkan olacağı ifade edilirken, bu konuda henüz bir uzlaşma sağlanabilmiş değil.

Reklam
Reklam

Partinin isminin "Demokratik Toplum Partisi", logosunun ise gül, meşe yaprağı ya da güneş olması bekleniyor. Logo, bugün yapılacak oylama ile netlik kazanacak.