Denedikten Sonra ''Canını Yirim Hemi Gardaaaş!!'' Dedirten Sivas'a Has 10 Kültürel Lezzet

Milattan önceye dayanan medeniyetlere ev sahipliği yapan Anadolu'nun bir başka güzel memleketi Sivas'a has 10 yöresel ve kültürel lezzeti listeledik!

Madımak

Görüntüsü biraz ıspanağı andıran madımak aslında özellikle Sivas'ta yemeği sıkça yapılan bir sebze. Lezzeti diğer sebzelere göre oldukça farklı ve en önemli özelliği toplu halde toplanıp satılması değil, toplanılan anında yemek olarak yapılması. Yani madımak yemeği yaparken güzel olması için oldukça taze olması gerekiyor.


Kesme Aşı

Sivas'ta bilindik bir çorba türü olan kesme aşı aslında farklı şekilde ülkemizin her noktasına yapılıyor ve severek içiliyor. Evde hazırlanmış hamurun kısa erişteler gibi kesilip, mercimekle başlayan hikayesi, pişirildikten sonra nane ve pul biberle buluşmasıyla son bulur. Özellikle kışın bu güzel çorbanın kokusu çoğu evden yükselir.

Reklam
Reklam

Hıngel

Nam-ı değer patatesli ya da peynirli mantı olarak bilinen hıngel de Sivas'a ait yöresel lezzetlerden biri. Sivas'ın yanı sıra Artvin'de de ünlü olan hıngel, Sivas'ı Sivas yapan yemeklerin başında geliyor. Aslında normal mantıyla aralarında tek fark iç harcının et olmaması.


Baviko

Sivas'ı Sivas yapan bir başka yöresel lezzet kuşkusuz bovikodur. Genellikle misafir geleceği zaman yapılan ve usta ellerden çıkan boviko yapılış açısından oldukça farklı bir lezzet. Kömbesi yapıldıktan sonra misafir gelmeden üzerine sarımsaklı yoğurt dökülen boviko, Sivas'a gider gitmez mutlaka tatmanız gereken bir lezzet. Zaten misafir olarak giderseniz büyük ihtimalle bovikoyu size ikram edeceklerdir.


Sirok Gömme

Hamurlu yiyeceklere süt ürünleri dökme konusunda başarılı olan Sivas'ta sirok gömme de çok sevilen bir lezzet. Fırına atılan hamur piştikten sonra sert üst kısmı kesilerek hamurun içi ufalanır. Daha sonra üst kısım kare olarak kesilerek içi tereyağı ile doldurulur. En sonunda da yanlara ayran dökülerek servis edilir.

Reklam
Reklam

İçli köfte

Biliyoruz içli köfteyi görünce ya da duyunca aklınıza binbir türlü memleket geliyor. Ancak Sivas usulü içli köfte diğerlerinden hem şekil hem de yapılış olarak biraz farklı. Ve yine diğerlerinden farklı olarak Sivas usulü içli köftenin üzerine yoğurt ya da tereyağı sürülerek servis ediliyor. Sivas'ta neredeyse tüm yemeklerde süt ürünleri kullanmak adeta bir yaşam biçimi.


Sivas Divriği Pilavı

Sivas'ın ilçesi Divriği'ye has bir pilav olan Sivas Divriği pilavı, yörenin en ünlü yemeklerinden biri. Tadına bakınca normal pilavlara bir daha 'pilav' diyemeyeceğiniz lezzete sahip olan yemeğin diğerlerinden farklı olarak üzerinde kuzu eti, nohut ve kuş üzümü kullanılması lezzetine lezzet katıyor.


Sivas Kebabı

Köfte ve pilavıyla ünlü bir memleketin kebabının da ünlü olması kaçınılmaz. Popülarite olarak diğer yemeklerin gerisinde kalsa da özellikle sebze kullanımıyla Sivas kebabı tarza sahip. Patlıcanların taze olduğu mevsimde etin uzun uzun sebzelerle pişirilmesiyle yapılan kebaba patates haricinde neredeyse tüm sebzeler eklenebiliyor. Patates eklenince otomatik olarak Tokat kebabına dönüşüveriyor.

Reklam
Reklam

Sivas köftesi

İsmini bir başka lezzetine veren Sivas'ın, bilindik et yemeklerinden biri kuşkusuz Sivas köfte. Diğer köftelerden farklı olarak etin tüm lezzetini alabilmek için bu köfteye hiçbir şekilde baharat konulmuyor. Diğerlerine göre daha geniş ve ince açılan köftenin eti, sadece Sivas'ta beslenen hayvanlardan elde ediliyor.


Kelle Tatlısı

Eh çorbamızı içtik, hamur işlerimizin tadına baktık, en sonunda ağır yemekleri yedik. Artık tatlıya geçip servisimizi kapatabiliriz! İsmi size biraz garip gelebilir ancak kelle tatlısı 'özel' misafirlere sunulan, içinde fındık, badem, ceviz, üzüm, tarçın gibi malzemeleri bulunduran oldukça lezzetli yöresel bir tatlı.

Canı tatlı çekenlere harika bir tarifimiz var: