Denetimler, LPG'yi de kapsayacak

ANKARA (İHA) - İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Ağustos 2005 ile Mayıs 2006 tarihleri arasında, 8 bin 332 adet akaryakıt istasyonunun denetlendiğini, bunlardan lisansız olarak faaliyet gösteren bin 848 adet akaryakıt istasyonunun faaliyetlerinin durdurulduğunu belirterek, "Denetimler sonucunda Petrol Piyasası Kanunu hükümlerine aykırı hareket eden şirketlere yaklaşık 100 milyon YTL para cezası uygulanmıştır. Denetimlerde ayrıca, 10 milyon 284 bin 251 litre akaryakıta da el konulmuştur" dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) işbirliğinde petrol piyasasında sürdürülen denetimlerin LPG sektörünü de kapsayacak şekilde genişletilmesine yönelik protokol, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve EPDK Başkanı Yusuf Günay tarafından imzalandı. İçişleri Bakanlığı'ndaki imza töreninde bir konuşma yapan Bakan Aksu, denetimler neticesinde, Ağustos 2005 ile Mayıs 2006 tarihleri arasında 8 bin 332 adet akaryakıt istasyonunun denetlendiğini, bunlardan lisansız olarak faaliyet gösteren bin 848 adet akaryakıt istasyonunun faaliyetlerinin durdurulduğunu bildirdi. Yine, 149 adet madeni yağ üretim tesisinin denetlenerek, bunlardan lisanssız olarak faaliyet gösteren 23 adedinin mühürlenerek faaliyetten men edildiğini kaydeden Aksu, EPDK'dan taşıma lisansı almadan akaryakıt taşımacılığı yapan toplam 298 adet tanker kamyonu hakkında da geçici mühürleme yapılarak faaliyetlerinin durdurulduğunu belirtti. Türkiye genelinde lisanslı firmalarla üretimlerinde solvent kullanan toplam 349 firmada denetim ve adli soruşturma yapıldığını, denetim faaliyetlerinin de halen devam ettiğini ifade eden Aksu, "Denetimler sonucunda Petrol Piyasası Kanunu hükümlerine aykırı hareket eden şirketlere yaklaşık 100 milyon YTL para cezası uygulanmıştır. Denetimlerde ayrıca 10 milyon 284 bin 251 litre akaryakıta da el konulmuştur" açıklamasında bulundu.
İmzalayacakları protokol kapsamında, öncelikle LPG piyasasında faaliyet gösteren şirketlerin lisansının olup olmadığının denetleneceğini belirten Bakan Aksu, "Denetim protokolüne göre, eğitimden geçirilecek denetim elemanları tarafından ülke çapında yapılacak denetimlerde lisansı olmadığı tespit edilen tesisler mühürlenecek ve lisansı olmadığı halde faaliyet gösterdiği tutanaklarla tespit edilmiş bayilerle bu bayilere LPG ikmali yapan dağıtım şirketlerine ağır para cezaları uygulanacaktır. Protokol kapsamında, sektörde yapılacak denetimlerde LPG mevzuatına ilişkin diğer teknik hususlarında denetimi yapılmış olacaktır. Denetimler sayesinde, otogaz ve tüplü LPG'nin birbiri yerine kullanılması yüzünden oluşan vergi kaybına yol açan yanlış uygulamalarda protokol kapsamında denetlenecektir. Böylece otogaz istasyonlarında tüp dolumu, tüplü ve dökme gaz satışı gibi işlemlerde engellenmiş olacaktır. Sonuç olarak, sınırlarımızdan bir şekilde ülkeye sokulan kaçak akaryakıtın ülke genelinde pazarlanabilmesine engel teşkil edecek hızlı ve etkin bir denetim mekanizması işletilmektedir" değerlendirmesini yaptı.

Reklam
Reklam

ULUSAL MARKER 2007'DE EPDK Başkanı Yusuf Günay ise 14 Haziran 2005 tarihinde, İçişleri Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu arasında petrol sektöründe yapılacak denetimler konusunda bir işbirliği protokolü imzalandığını hatırlatarak, "Bu denetimler sırasında, lisanssız faaliyette bulunduğu tespit edilen 2 bin 400'ü aşkın akaryakıt istasyonu, madeni yağ tesisi ve akaryakıt tankeri mühürlenmiştir. Bu mühürleme işlemleri sonucunda Jandarma Genel Komutanlığı'nın bin 119, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 320 ve Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleri'nin 139 adet tespiti çerçevesinde, bin 568 firmaya toplam 98 milyon 490 bin Yeni Türk Lirası idari para cezası uygulanmıştır. Standart dışı akaryakıt sattığı gerekçesi ile 547 şirket hakkında da soruşturma başlatılmıştır" dedi.

Piyasada lisans denetimlerinin bu şekilde yapılmış ve idari para cezalarının uygulanmış olmasının, denetim çalışmalarının tamamlandığı anlamına gelmediğini de vurgulayan Günay , "Denetimin etkin ve sürekli olması esastır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Öte yandan, 2007 yılında işlerlik kazanacak Ulusal Marker uygulaması için de gerekli altyapının oluşturulmakta olduğunu, bu amaçla bütçesine 6 milyon YTL aktardıkları TÜBİTAK'ın Ulusal Marker ve kontrol cihazı üretimine devam ettiğini bildiren Günay, Ulusal Marker kontrolü ve diğer denetimleri yapacak kurumlara tahsis edilmek üzere, bilgisayar ve marker kontrol cihazı gibi teçhizatlarla tam donanımlı hale getirilmiş 221 muayene aracının teminine yönelik ihalenin de Temmuz ayında EPDK tarafından yapılacağını söyledi.

Günay, tüm bu çalışmalar sonucunda bugüne kadar protokol kapsamında ve EPDK bütçesinden yapılan toplam harcama tutarının 10 milyon YTL'yi aştığını dile getirdi. Sektörden gelen ilk verilere göre akaryakıt tüketimindeki artış eğiliminin sürdüğünü ifade eden Günay, "Bu yılın ilk 5 ayında otomotiv yakıtlarının toplam satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında artarak 6 milyon 578 bin tona ulaşmıştır" dedi. Yasal ve kayıtlı akaryakıt satışlarındaki artışın önemli bir kısmının kaçak akaryakıt kullanımının en yoğun olduğu motorinde, üstelik bu yakıtın satış fiyatının yıl başından bugüne yüzde 18 oranında arttığı bir dönemde yaşandığına dikkat çeken Günay, bu yılın ilk 5 ayında motorin satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 oranında artarak 5 milyon 253 bin tonu aştığını bildirdi. Konuşmaların ardından Bakan Aksu ve Günay söz konusu protokolü imzaladı.

Reklam
Reklam