"Denetimsizlik almış başını gidiyor"

KAHRAMANMARAŞ (İHA) - Uzman Makine Mühendisi Hacı Çıtak, son yıllarda yapılarda ve inşaatlarda projelerin denetlenmediğini iddia ederek, "Denetimsizlik almış başını gidiyor" dedi.

Mühendis Çıtak, düzenlediği basın toplantısında, rasgele projelerle inşaat ve yapıların yapıldığına dikkat çekerek sert eleştirilerde bulundu. Kendisinin resmi kurumlarla ve kişilerle hiçbir sorunu olmadığını belirten Çıtak, yapılaşmada ve projelendirme olaylarında hiç kimsenin kandırılmaması ve kamuoyunun yanlış yönlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Çıtak, "Bazıları bir gecede zengin olmak istiyor. Kontrol olmayınca bu durumlar ortaya çıkıyor. İnşaatlarda ve binalarda proje denetlemeleri neden yapılmıyor. Bunlar yapılsın ki vatandaş daha az kandırılsın, vatandaş daha az soyulsun" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Elbistan'da son zamanlarda yapılan inşaatların projelerine bakılmadığını ileri süren Çıtak, "8-10 kat olarak yapılan binalarda asansör ve kalorifer projeleri yok.

Denetimsizlik almış başını gidiyor. Başta Belediye Başkanı Abdullah Paksoy'u, yetkilileri ve Makine Mühendisleri Odası'nı göreve davet ediyorum" 3fadelerini kullandı.

İşyeri açarken ve odalara kayıt yaptırırken kendisinden her konuda belge ve rapor istendiğine dikkat çeken ve bunun herkese uygulanmadığını öne süren Çıtak, "Ben işyeri açacağım zaman istenmedik belge, diploma ve evrak kalmadı. Ancak son zamanlarda mühendislik diploması olmayanların bile gazete aralarında "Makine Mühendisi" etiketi ile ilan verdiğine şahit olduk. Bu kişiler neden denetlenmez ve kontrol edilmez. Vatandaş kandırılıyor ve aldatılıyor, kimselerde bu durumu görmüyor.

İnsanlar bu konularda zarara uğratılarak, mağdur ediliyor. Çalışmalarda her kademe için ayrı bir kontrol yapılması şart. Kontrolsüzlük yüzünden piyasalarda haksız kazanç elde ediliyor ve vatandaş zarara uğratılıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Denetimlerin belge sahibi olmayan kişiler tarafından yapıldığına dikkat çeken ve kendi belgesini gösteren Çıtak, "Ne yazık ki bu belgeye sahip olmayanlar piyasalarda cirit atıyor. Kontrol olmayınca da vatandaş mağdur oluyor. Bu konuda vatandaşlarımız lütfen ucuza mal olacak diye yanılmasın ve kişi veya firmalardan uzmanlık belgesi veya diploma istesin. Bu kendilerinin menfaatleri içindir" diye konuştu.